DECIZII. Educația sexuală, doar cu acordul parental în scolile din România. În Suedia a fost introdusă din anii ’50

DECIZII. Educația sexuală, doar cu acordul parental în scolile din România. În Suedia a fost introdusă din anii '50
Sursa foto: Profimedia.ro/Caracter ilustrativ
Publicat: 28/05/2020, 11:50

Elevii și studenții își exprimă dezamăgirea față de parlamentarii care vor introducerea unui acord parental pentru a participa la orele de educație sexuală în școli. „Nu ar trebui să condiționăm accesul tinerilor la educație sexuală de un acord parental acordat subiectiv”, spun tinerii.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) transmit într-un comunicat de presă comun că susțin implementarea educației sexuale în școli, o parte integrantă a disciplinei educație pentru sănătate, care ar trebui să fie accesibilă tuturor elevilor.

Educația sexuală, doar cu acordul parental în scolile din România

„Ne exprimăm ferm dorinţa de a contribui la clădirea unui sistem educaţional care să corespundă nevoilor şi intereselor elevilor din România, motiv pentru care am fost şi continuăm să fim susţinătorii implementării educaţiei sexuale în şcoli, o parte integrantă a disciplinei educaţie pentru sănătate, care ar trebui să fie accesibilă tuturor elevilor

Lipsa accesului la educaţie sexuală a fost promovată de organizaţii religioase, dar şi de Biserica Ortodoxă Română, iar acum parlamentarii susţin blocarea educaţiei sexuale în şcoli prin introducerea unui acord parental. Aşa cum la toate celelalte discipline de studiu nu este necesar un acord parental pentru a legitima importanţa informaţiilor studiate, nu ar trebui să condiţionăm accesul tinerilor la educaţie sexuală de un acord parental acordat subiectiv. Un sistem educaţional performant are capacitatea de a stabili care sunt disciplinele ce trebuie studiate în vederea dobândirii competenţelor cheie specifice profilului absolventului”, se arată într-un comunicat CNE, citat de Agerpres.ro.

În Suedia, educația sexuală încă din anii 1950

Educaţia sexuală a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia, care a fost urmată, în anii ’70-’80, de mai multe ţări din vestul Europei. În anii ’90 şi 2000 s-au alăturat şi ţări ca Franţa, Regatul Unit şi apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina şi Estonia.

În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut. Printre ţările cu o experienţă vastă în predarea educaţiei sexuale se numără ţările nordice, Franţa şi Germania. În sistemul educaţional românesc, educaţia sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar şi elementul central al mai multor dezbateri ideologice. În acest sens, suntem de părere că sănătatea elevilor trebuie să primeze, iar factorii decizionali trebuie să promoveze politici educaţionale în raport cu realitatea ţării noastre, ţară care ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente.

Conform datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani şi 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere şi una la a treia. Cât ţine de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi una la a şasea. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidenţă de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din ţările Uniunii Europene în ceea priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei).

De ce educaţie sexuală în sistemul educaţional din România?

– Pentru că nu toţi tinerii au acces la o informare corectă privind metodele contraceptive, dar şi cele de prevenţie pentru a stopa răspândirea unor boli cu transmitere sexuală. Conform studiului realizat de Salvaţi Copiii, 6 din 10 mame minore nu au avut acces niciodată la informaţii cu privire la sănătatea reproducerii sau educaţie sexuală, iar 12% dintre mamele minore au primit informaţii despre educaţia sexuală de la vecini/ prieteni/ rude sau de pe internet. În acelaşi timp, 40% dintre mamele minore apreciază că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar, un procent semnificativ mai ridicat comparativ cu celelalte persoane din comunitate;

– Pentru că în foarte multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuţie liberă, iar mai mulţi elevi nu au părinţi care să le poată răspunde la informaţii privind educaţia sexuală care ar trebui să fie livrate de specialişti în domeniu;

– Pentru că tinerii nu beneficiază de sprijin şi consiliere, în contextul subfinanţării cabinetelor de planificare familială;

– Pentru că, deşi anumite informaţii privind educaţia sexuală pot fi vizualizate pe internet, nu toţi elevii au acces la internet (aproximativ 900.000 de elevi nu au acces la resurse educaţionale în format digital) şi nu toate resursele disponibile sunt informaţii verificate.

Autorităţile trebuie să îşi concentreze eforturile către informarea corectă a tuturor tinerilor cu privire la sănătatea reproducerii, iar aceste informaţii trebuie să le fie livrate cu profesionalism încă din sistemul de învăţământ preuniversitar, ca o metodă eficientă de prevenţie a sarcinilor nedorite, dar şi a receptării unor boli cu transmitere sexuală. Ne aflăm într-un moment de cumpănă al societăţii, care acutizează problemele deja existente din sistemul educaţional şi impune o schimbare de mentalităţi, astfel încât tinerii să aibă acces nemijlocit la educaţie sexuală de calitate.

Biserica, împotriva obligativitățiii educației sexuale în școli

Și reprezentanții Bisericii Catolice din România susțin că obligativitatea orelor de educație sexuală în școli încalcă drepturile părinților.

„Episcopii semnalează că modificările legislative nu s-au făcut în baza unei consultări prealabile a tuturor factorilor implicaţi în procesul de educaţie, printre care se numără şi Biserica, şi atrag atenţia că obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României”, se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”