Descoperire inedită într-o boxă din Militari. Ce conținea o trusă antichimică anii 1980

Publicat: 10/10/2022, 12:46

Preluarea unei boxe din subsolul unui bloc din cartierul bucureștean Militari s-a dovedit un prilej de descoperiri inedite din realitățile cotidiene ale anilor ’80, când România era încă sub spectrul tragediei de la centrala nucleară de la Cernobâl.

Un bucureștean care a preluat boxa unui vecin, dintr-un bloc din Militari, și s-a ocupat, în weekendul care a trecut, de făcut ordine și curățenie în ea, a găsit o sumedenie de obiecte „vintage”, care amintesc și de isteria din anii  ’80, când românii luau măsuri în eventualitatea producerii unui nou accident nuclear.

Pregătiri pentru urmările atacurilor cu „arme de nimicire în masă”

Astfel, printre numeroase obiecte depozitate, el a găsit o trusă de prim ajutor, inclusiv o mască de folosit contra gazelor.

„Masca contra gazelor OM model 74” este destinată pentru protecția căilor respiratorii, feței și ochilor împotriva căderilor radioactive, a substanțelor toxice de luptă, precum și a preparatelor biologice patogene, cauzate de atacurile cu arme de nimicire în masă, se arată în documentul care include instrucțiuni detaliate pentru folosirea și păstrarea măștii contra gazelor Om model 74. Erau considerate arme de nimicire în masă armele: nucleară, chimică, biologică (bacteriologică).

Trusa sanitară – antichimică, produsă în aprilie 1980, se folosea, conform instrucțiunilor, în caz de răniri (plăgi), arsuri, intoxicații cu substanțe toxice de luptă (neuroparalitice, vezicante – care produc vezicule pe piele, sufocante – asfixiante, iritante).

Aceasta includea o soluție de degazare, tablete de Perogen, pentru prepararea unei soluții de apă oxigenată, comprese sterile, tifon și un unguent Decaderm.

Trusa produsă acum 42 de ani conține, de asemenea, instrucțiuni de folosire atât în caz de rănire, cât și arsuri. Termenul de garanție pentru componentele trusei sanitare – antichimice era de doi ani, cu excepția parogenului, care era de un an. La expirarea termenelor de garanție sau după folosirea tuturor componentelor, se recomanda procurarea lor din rețeaua comercială farmaceutică.

Explozia produsă în 1986 la centrala nucleară de la Cernobâl, situată la 100 de kilometru de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată. Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobâl.

Ce conține o trusă de supraviețuire dim vremurile noastre

Platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, fiipregatit.ro, include recomandările salvatorilor din vremurile noastre privind planul personal și al familiei pentru gestionarea unor catastrofe.

Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira, potrivit platformei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire

  • Apă
  • Alimente
  • Îmbrăcăminte și încălțăminte
  • Un sac de dormit
  • Aparate utile
  • Articole pentru copii
  • Articole de igienă
  • Acte personale
  • O trusă de prim ajutor – care trebuie să conțină: medicamentele personale şi reţete (Atenție! Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie), analgezice, antiseptice și, la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant, potrivit platformei IGSU.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Fizionomistul și psihologul Ciprian Cucu a analizat trăsăturile lui Mirel Dragomir. Ce se ascunde în...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?