Dr. Valeria Herdea, detalii despre stadiul plăților din sistem, după suplimentarea limitei de credite bugetare și de angajament, obținută de CNAS

Dr. Valeria Herdea, detalii despre stadiul plăților din sistem, după suplimentarea limitei de credite bugetare și de angajament, obținută de CNAS
Publicat: 18/10/2023, 20:31

Situația plăților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluționată, la sfârșitul lunii trecute, printr-un memorandum aprobat în Executiv, că urmare a demersurilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate după discuțîi cu principalele organizațîi profesionale, care reclamaseră întârzieri. Unul dintre profesioniștii care au fost la masă discuțiilor cu președintele CNAS, dr. Andrei Baciu, și responsabilii din cadrul instituției este dr. Valeria Herdea, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, care a vorbit, într-un interviu pentru Gândul, despre actualul stadiu al plăților de care depinde funcționarea cabinetelor din asistență medicală primară și ambulatoriu. Managementul cabinetelor medicale implică și obligații salariale datorate personalului medical și auxiliar încadrat în asistență medicală primară (asistenți medicali, infirmiere, personal IT, contabil). Au fost abordate așteptările privind discuțiile viitoare, atât cu CNAS, cât și cu Ministerul Finanțelor Publice.

Plata serviciilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru luna august s-a finalizat. Au fost înregistrate întârzieri de aproximativ două săptămâni față de termenele prevăzute în Contractul Cadru și Normele aferente.  Că urmare a eforturilor depuse de către CNAS, situația pentru luna august a fost soluționată , iar pentru luna septembrie, în unele județe plățile s-au efectuat chiar cu câteva zile mai devreme, datorită aprobării, în sistem de urgență, a suplimentării limitelor bugetare, a precizat dr. Valeria Herdea, într-un interviu pentru Gândul.

Medic primar medicină de familie, profil pediatrie, dr. Valeria Herdea este vicepreședinte al Colegiului Medicilor din Românie, membru în Biroul Executiv al CMR, în calitate de coordonator al Departamentului Economico-Social. Doctorul este și membru fondator și președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie (AREPMF).

Cu cât au crescut limitele bugetare

Guvernul a aprobat, în ședința din 28 septembrie, în continuarea demersurilor întreprinse de Casă Națională de Asigurări de Sănătate, Memorandumul pentru suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare și de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023.

Astfel, că urmare aprobării memorandumului, a fost deblocată decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie, medicii specialiști și spitale, medicamente compensate și gratuite și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate și cele care fac obiectul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie.

Președintele CNAS, dr. Andrei Baciu, mulțumea la acea dată Ministerului de Finanțe pentru întreg suportul și pentru demersurile făcute pentru deblocarea situației și dădea asigurări că va continuă dialogul cu toate instituțiile implicate în finanțarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și colaborarea cu asociațiile de pacienți, medicii de familie, medicii specialiști și instituțiile din domeniul sănătății, cu obiectivul clar de a acționa în beneficiul pacientului.

Conform documentului guvernamental, suplimentarea limitei de credite bugetare și de angajament pentru luna septembrie 2023 este justificată de necesitatea asigurării continuității în acordarea serviciilor medicale și a medicamentelor și decontarea acestora la termenele legale de plată, inclusiv a celor rămase nedecontate din lunile anterioare. Este vorba de credite bugetare de 1,5 miliarde de lei – din care doar serviciile medicale realizate în august de medicii de familie pentru care sunt necesare credite bugetare erau de peste 398 de milioane de lei – și credite de angajament de aproximativ 1,03 miliarde de lei – din care peste 820 de milioane reprezintau banii necesari pentru medicamente/materiale și servicii medicale acordate în cadrul programelor naționale de sănătate curative.

De precizat că Legea finanțelor publice prevede că, „în vederea menținerii echilibrului bugetar, Guvernul poate aprobă lunar, până la finele lunii în curs pentru luna următoare, limite lunare de cheltuieli, în funcție de estimarea încasării veniturilor bugetare, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite deschid și repartizează credite bugetare pentru bugetul propriu și pentru instituțiile publice subordonate”, printr-un memorandum. Mai exact, este vorba de Ordonanța de Urgență nr. 81 din 5 octombrie 2023, care a modificat OUG 34 din 12 mai 2023 – care se referea doar la anul în curs.

În actuală formă a actului normativ, „Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (4) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna următoare întrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, până la 31 decembrie 2025, Guvernul aprobă lunar, prin memorandum, până la finele lunii în curs pentru luna următoare, limite lunare de credite de angajament și credite bugetare în funcție de evoluția deficitului bugetar și de evoluția nivelului arieratelor, pentru ordonatorii principali de credite finanțați integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetele fondurilor speciale, în cadrul cărora ordonatorii principali de credite încheie angajamente legale, respectiv deschid și repartizează credite bugetare pentru bugetul propriu și pentru instituțiile publice subordonate”.

„Să sperăm că lucrurile vor căpăta un contur și o în normalitate”

Reporter: La sfârșitul lunii septembrie în Guvern s-a aprobat suplimentarea fondurilor prin memorandum, că se poate asigura plățile în sistemul sanitar și întrebările sunt vizează chiar acest aspect. Dacă în această perioadă, mai ales în ultimele săptămâni în care s-a discutat despre problema fondurilor, ați avut discuți cu conducerea CNAS pentru a expune problemele pe care le aveți cu plățile?

Dr. Valeria Herdea: Colegiul Medicilor din România, prin Departamentul economico-social și de asigurări de sănătate pe care îl coordonez, împreună cu echipa de negocieri a participat la fiecare întâlnire CMR- CNAS. În luna septembrie și octombrie am avut întâlniri de lucru operative cu CNAS și echipa formată din reprezentanții asociațiilor profesionale din medicină de familie și a patronatelor din asistență medicală primară. Privitor la aspectul organizatoric este corect să știți că avem în acest moment Grupuri de lucru tehnice ale CMR pe segmente de asistență medicală: Grup de lucru pe medicină de familie a Colegiului Medicilor din România, Grup de lucru pe ambulator a Colegiului Medicilor din România și Grup de lucru pe spitale a Colegiului Medicilor din România, în cadrul cărora încercăm să abordăm atât principalele probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc dar și să găsim împreună soluțîi, în așa fel încât, în momentul în care ajungem să discutăm cu echipa Casei Naționale de Asigurări, să putem prezența propunerile noastre și să identificăm cel mai adesea, soluțîi sustenabile.

Referitor la ceea ce m-ați întrebat dvs. anterior, Colegiul Medicilor România  (CMR), reglementează profesia medicală  în conformitate cu prevederile Legii 95 și tot CMR este organismul profesional care are dreptul de negociere a Contractului-Cadru și a Normelor aferente, elaborate de către Casă de Asigurări, dar cu implicarea în procesul de elaborare a tuturor actorilor implicăți. Incepând cu luna septembrie au avut loc mai multe întâlniri între echipele Colegiului Medicilor România și echipele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Domnul președinte Andrei Baciu, împreună cu doamna director general Corina Cătățina Lițu, împreună cu domnul director general adjunct Cătălin Octavian Măguleanu și împreună cu întreg staff-ul lor, Iulia Stoea, Elisabeth Iuliana Brumă, cu toții au participat la aceste întâlniri în primul rând din dorința de a stabili niște canale de comunicare esențiale în relația noastră, apoi de a identifica și căi de soluționare posibile la subiectele luate în discuție.  Dorim să schimbăm paradigma de relație antagonică între doi parteneri contractuali tradiționali: pe de o parte furnizorul de servicii medicale aflat în derularea unui contract civil prestări servicii medicale,  pe de altă parte Casă Națională de Asigurări de Sănătate și să încercăm să trecem la un alt palier de lucru pro-activ în care principii de baza promovate de către echipele de negociere CMR în relația cu CNAS: creșterea accesului pacientului la servicii medicale de calitate, debirocratizarea – principala tară care împovărează sistemul medical și relația medic-pacient, precum și finanțarea corectă și la timp a serviciilor medicale, să devină o realitate.  Dacă dorim să atingem dezideratul debirocratizării, este recomandabil să începem cu simplificarea Contractului Cadru și a Normelor aferente cu respectarea principiului independenței profesionale și decizionale  a fiecărui medic aflat în contract cu CNAS, să avem un Sistem Informatic Unic Integrat funcțional care să gestioneze un întreg sistem medical în mod corect. Toate aceste etape cer timp, implicarea unor echipe multidisciplinare, dialog, ascultare activă de ambele părți, identificarea de soluțîi atât din partea partenerilor de contract- CMR și CNAS dar nu în ultimul rând, implicarea altor entități guvernamentale esențiale, precum  Ministerului de Finanțe, cel care deține și gestionează în cele din urmă, întreagă suma virată de populație către asigurările sociale de sănătate.

În luna septembrie au fost făcute plățile pe segmentul de asistență medicală primară cu întârziere de aproximativ două săptămâni față de data stabilită contractual și sigur s-a întârziat peste termenul de plată a impozitelor și taxelor  pe care le datorăm fiecare statului – atât că angajator cât și ca angajat. Trebuie să știți că medicii de familie care au cabinete medicale individuale au personal medical încadrat (asistenți medicali). Medicul este dublu impozitat- ca angajator și ca persoană fizică. Medicul este și manager al cabinetului său. În urma serviciilor prestate va primi un venit pe cabinet – (nu  primește salariu). Din venitul cabinetului medical, medicul va plăti salariile pentru asistentul medical, personalul IT, contabil, cheltuieli pentru lumină, întreținere, trusă de medicamente necesare intervențiilor în regim de urgență, tot ceea ce presupune buna funcționare a unui cabinet medical, de la detergenți, dezinfectanți și până la consumabile gen măști, mănuși, halate plus, birotică, formularistica pentru bilete de trimitere, concedii medicale, analize, etc.

Reporter: Ce s-a întâmplat când s-a constatat întârzierea?

Dr. Valeria Herdea: În momentul în care s-au constatat întârzieri în întreagă țară pe segmentul de asistență medicală primară, am solicitat o întâlnire de lucru cu echipa CNAS. Dânșii ne-au primit, a fost o discuție onestă, deschisă în care ni s-a prezentat și clarificat situația. Memorandumul către Ministerul de Finanțe pentru sumele cuvenite pentru trimestrul III, se depune în trimestrul II. Procedura nefiind efectuată în trimestrul II, a fost inițiată  în luna august. Solicitarea a fost depusă în regim de urgență, banii au intrat de la Ministerul de Finanțe cu întârziere, ceea ce înseamnă că și plățile au fost decalate, iar plata taxelor amânată. Pentru a preîntâmpina repetarea situațiilor, vom contacta la rândul nostru Ministerul de Finanțe, cu propunerea de a genera întâlniri periodice între toți cei implicați și a genera canale de comunicare  operative, așa cum avem în prezent cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și a facilita soluționarea unor situații nedorite.

Reporter: Deci pentru luna august s-au efectuat plățile?

Dr. Valeria Herdea: Pentru luna august plățile efectuate au fost întârziate cu aproximativ două săptămâni. În luna octombrie, plățile pentru serviciile efectuate în luna septembrie a anului în curs, au venit în cele mai multe dintre județe, cu trei, patru zile mai repede. Au venit la timp și au venit conform prevederilor contractului-cadru și a normelor aferente. Ce am văzut? Semnalul clar că se depun diligențe din partea CNAS pentru a menține sustenabil sistemul medical chiar și în perioada de criză și deschidere spre a comunica situația reală. Ce nu știm? Cât timp se va putea face acest efort și cât timp vom mai trece prin situațîi de incertitudine și noi și personalul medical încadrat în cabinetele noastre. Suntem responsabili și față de pacienții pe care îi avem în grijă și față de personalul încadrat.  Ce este important pentru noi toți? Să știm că vom avea siguranță de a v putea onora cheltuilelile pe care le presupune un praxis și în lunile următoare, până la finalul anului: octombrie, noiembrie, decembrie și pentru anul viitor. Sănătatea populației nu este un joc, înseamnă responsabilitate, asumare, seriozitate.

În principiu, în luna august a fiecărui an în curs, se efectuează rectificarea bugetară. În contextul în care nu a fost efectuată în luna august și s-a amânat probabil pentru noiembrie, decembrie sau când se va consideră de către Guvern că poate fi făcută, trebuie să avem în vedere următorul lucru- rectificarea bugetară efectuată la finalul anului va fi cu totul alta, față de ce a care ar fi fost făcută în august- suma care se va rectifică va fi una mai mică iar spre sănătate este posibil că sumele direcționate să fie mult sub nevoile reale ale sistemului medical ( și aici vorbim despre fiecare segment de asistență medicală, inclusiv spitale, Programe Naționale). Ministerul de Finanțe a deblocat cei 10%  rezervă pentru a achita sumele necesare pentru luna septembrie, banii pe care noi îi vedem luna asta provin din această sursă.  Cum se va proceda în continuare?

Avem întârzieri în sistemul de plăti? Se comunica oficial și mai ales la timp furnizorilor. În astfel de situații este de așteptat să nu fie aplicate nici penalități pentru segmentul de asistență medicală primară sau pentru asistență ambulatorie care trebuie să își plătească dările la o anumită dată, să-și plătească salariile și care intră în blocaj dacă există întârzieri la plăti.

Nu ne putem permite să fie afectată calitatea îngrijirii pacientului, nici în asistență medicală primară , nici în ambulatoriu, nici în spital. Suntem interconectați. Ce mă afectează pe mine astăzi, maiine va afecta pe colegul din spital și nu este de dorit, pentru că în final va afecta îngrijirea pacientului.

Reporter: Rămâne de văzut. Totuși, în ultima perioadă, conform legii, se pot aprobă aceste memorandumuri prin care să se suplimenteze veniturile în cazul în care este nevoie.

Dr. Valeria Herdea: Să sperăm că lucrurile vor căpăta un contur de normalitate, în așa fel încât să existe predictibilitate în activitatea noastră. Noi am crescut salariile personalului medical încadrat în ultima perioadă, pentru că  dorim să oferim condițîi mai bune de muncă pentru personalul încadrat, astfel încât să nu plece din cabinet și din țară și pentru că dânșii, colegii noștri, merită susținerea noastră că urmare a eforturilor și muncii extrem de responsabile pe care o depun. În condiții de inflație, creșteri taxe și impozite, credite, este nevoie de sprijin corect. Oamenii au foarte multe probleme în viața de zi cu zi. Au nevoie de siguranța zilei de maiine, dacă îi dorim eficienți și corecți la locul de muncă. Dacă vom comunica mai bine, mai transparent interinstituțional, dacă reușim să avem predictibilitate financiară pentru partea administrativă a profesiei noastre, în final toate eforturile se vor regăsi în oferta de servicii medicale de mai bună calitate oferite pacienților noștri,  în condiții mai civilizate de îngrijire. Putem să fim onești și să identificăm împreună soluțîi eficiente sau riscăm să ne pierdem și puținii oameni foarte bine pregătiți pe care-i mai avem în sistemul medical românesc.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică