Ervin Molnar, șeful Apelor Române, în inspecție pe Litoral. S-au dat zeci de sancțiuni și s-au strâns 4.000 de tone de alge

Ervin Molnar, șeful Apelor Române, în inspecție pe Litoral. S-au dat zeci de sancțiuni și s-au strâns 4.000 de tone de alge
Ervin Molnar, în inspecție pe Litoral
Publicat: 25/07/2020, 10:11
Actualizat: 06/04/2021, 18:28

Administraţia Naţională Apele Române  (ANAR) a colectat de la începutul lunii iulie nu mai puțin de… 4.000 de tone de alge de pe litoral. Directorul ANAR se află în inspecție pe Litoral, acolo unde s-au dat zeci de amenzi.

„Mobilizare generală pe litoralul românesc. În această seară, am ajuns la Constanța.  Mă aflu în inspecție pe plajă, acolo unde colegii mei de la ABA Dobrogea-Litoral acționează cu utilaje pentru îndepărtarea algelor pe toată linia țărmului și pe suprafețele de plajă neînchiriate.

Pentru plajele închiriate, obligația igienizării suprafețelor de plajă revine operatorilor, iar misiunea noastră devine una de control.

Pentru operațiunile de îndepărtare a algelor, am văzut o mobilizare exemplară din partea colegilor mei și vreau sa îi felicit pe această cale pentru munca depusă și perseverență.

Ervin Molnar: „Turiștii vor găsi mâine dimineață un nisip nivelat, iar linia țărmului va fi curată și primitoare”

Le-am solicitat să fie vigilenți ca și până acum și, pe la toate suprafețele de plajă pentru care există contracte de închiriere, să se aplice sancțiuni, acolo unde găsesc abateri de la litera legii.

Turiștii vor găsi mâine dimineață un nisip nivelat, iar linia țărmului va fi curată și primitoare”, a scris pe Facebook Ervin Molnar, șeful ANAR.

De asemenea, ANAR dat amenzi de 550.000 de lei agenţilor economici care operează aceste plaje, și care nu au făcut curățenie.

Amenzi în valoare de peste jumătate de milion de euro pentru administratorii plajelor

„Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) desfăşoară zilnic, pe timpul nopţii, activităţi de îndepărtare a algelor de pe zonele necontractate şi de pe linia ţărmului. Pe celelalte porţiuni care sunt închiriate, operatorii au sarcina de a asigura igienizarea plajelor.

Într-o singură săptămână, au fost aplicate aproape 30 de amenzi în valoare totală de aproape 550.000 de lei.

Echipa inspectorilor ABADL a fost suplimentată cu inspectori veniţi şi de la alte Administraţii Bazinale de Apă, fiind la această oră un număr de 10 inspectori care desfăşoară acţiuni de control pe plaje pe toată durata sezonului estival.

„Echipele noastre intervin pe toată linia ţărmului şi în fiecare noapte. ABADL ridică sute de tone. Ne vom face treaba în continuare, cu aceeaşi consecvenţă şi seriozitate”, a afirmat Bogdan Bola, director ABADL, citat în comunicat.

80 de tone colectate de la începutul lunii februarie

De la începutul lunii februarie şi până în prezent, de la Năvodari până la Vama Veche, au fost colectate 8.000 de tone de alge de pe toată lungimea litoralului românesc. Numai în ultimele două săptămâni, s-a strâns jumătate din cantitatea totală, adică puţin peste 4000 de tone de alge.

De-a lungul timpului, au fost luate în calcul mai multe variante de colectare a algelor. Una dintre cele mai vehiculate a fost cea referitoare la amplasarea unui sistem de baraje/plase. În urma unui schimb de experienţă cu specialiştii din Grecia, s-a ajuns însă la concluzia că sistemele de plase fixe sau mobile pot funcţiona eficient doar pentru specii de alge oceanice, de dimensiuni mari, dar sunt imposibil de folosit pentru cele prezente în Marea Neagră, de dimensiuni mult mai mici şi care se rup foarte uşor, scrie Agerpres.

Prin urmare, specialiştii ABADL au ajuns la concluzia că, pentru invaziile de pe litoralul românesc cu alge de mici dimensiuni, metoda de colectare cea mai eficientă rămâne cea clasică, terestră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase