EXCLUSIV. Bucureștiul, „raiul șobolanilor”. Autoritățile au început deratizarea, dar rozătoarele amenință sănătatea populației: „Focarele nu dispar peste noapte”

EXCLUSIV. Bucureștiul, „raiul șobolanilor”. Autoritățile au început deratizarea, dar rozătoarele amenință sănătatea populației: „Focarele nu dispar peste noapte”
Șobolani București. Sursă foto: Facebook Monica Davidescu
Publicat: 15/07/2021, 09:00

Bucureștiul este invadat de şobolani, căpuşe şi ţânţari după ce procesul de deratizare a fost întârziat din cauza tergiversării discuţiilor despre buget, care a fost aprobat abia în luna mai. În prima jumătate a anului nicio pastilă împotriva șobolanilor nu a mai fost pusă în Bucureşti. Specialiștii atrag atenția că rozătoarelor sunt purtătoare de boli, iar în lipsa unei deratizări complete și eficiente Capitala se poate transforma în „raiul șobolanilor”.

Compania municipală Eco Igenerizare a început deratizarea la jumătatea lunii iunie, în subsolurile de bloc, unde au fost amplasate substanțe raticide. Reprezentanții companiei spun că, deși campania de deratizare este în plină desfășurare, focarele de șobolani nu dispar însă peste noapte.

Deratizarea se face în fiecare zi permanent, în toate localițiile stabilite prin planul unitar de acțiune. Se merge în subsolurile de blocuri, se pun capcanele respective, iar sub cutii se pune raticid, iar aceste substanțe trebuie înlocuite o dată pe lună sau la două luni. Sunt echipe care trebuie să acopere tot ce înseamnă spații verzi, instituții, curți de spitale, toate instituțiile din subordinea Municipiului București”, spune Alina Ion, reprezentant al companiei Eco Igenizare pentru Gândul.ro.

Gunoaie Sectorul 1. Sursă foto: Alexandra Pandrea/Gândul

”Populația de șobolani nu va dispărea peste noapte”

Anul trecut cei mai mulți șobolani au fost identificați în spațiile private înprejmuite sau în domeniile publice care nu aparțin de Primăria Capitalei, mai spune reprezentatul Eco Igenizare.

De asemenea, dacă există între blocuri un teren privat, lucrătorii companiei nu au dreptul să intre în interior. „Dacă în terenul respectiv este un depozit de gunoaie sau de fiare vechi și acolo e focar de șobolani, aceștia vor migra de acolo în permanență prin spațiile verzi ale blocului sau în subsolurile de bloc”, mai spune Alina Ion.

Reclamații și sesizări vor exista în continuare. Populația de șobolani nu va dispărea peste noapte, chiar dacă reușim să punem substanțe otrăvitoare în toate locațiile cu probleme. Important este de identificat să vedem unde sunt focarele în permanență. Noi am pus la dispoziție și un număr de dispecerat pentru ca oamenii să ne sune la numărul respectiv pentru că odată ce sunt descoperite focarele și anihilate se poate spera la o rezolvare mai rapidă a situației.

Alina Ion, Ecoigenizare

Gheorghe Enache, medic primar în boli infecțioase, își amintește de Bucureștiul anilor `80 în care apa din Dâmbovița era foarte murdară, iar în jur mișunau șobolanii: „Pe atunci foiau continuu șobolanii deoarece Dâmbovița era doar un canal. Din păcate, oamenii încă aruncă gunoaie și este normal ca aceste rozătoare să vină”.

Râul Dâmbovița. Sursă foto: MEDIAFAX/FOTO

Totodată, specialistul atrage atenția asupra principalele boli transmise de rozătoare. Cele mai des întâlnite sunt toxiinfecția alimentară și enterocolitele infectioase, motiv pentru care mulți pacienți ajung la camera de gardă.

Medicul spune că nici afecțiunea numită leptospiroză nu trebuie ignorată, o boală infecțioasă acută transmisă de la animale (în special şobolani) la om, ce poate fi fatală pentru om.

„În București este nevoie de deratizare, dezinsectie, dezinfecție. Fiind perioadă caldă, apa reprezintă un mediu ideal pentru transmiterea leptospirozei. În special sunt afectați de această afecțiune pescarii, cei care locuiesc la casă și au un bazin, la ei șobolanii pot ajunge ușor, așa cum este în comunele din jurul Bucureștiului. La fel, un risc mare există pentru cei care fac baie în lacurile de lângă București, dar și instalatorii din subsolurile blocurilor”, spune medicul infecționist.

Principalele simptome ale leptospirozei, boala transmisă de șobolani

Leptospiroza se manifestă prin febră, icter scleral și tegumental, insuficiență renală, afectarea ficatului și a rinichilor, mulți pacienți ajungând la dializă. De multe ori, bolnavul este galben la față, așa cum se întâmplă la hepatită. Alte simtome sunt durerile musculare și cele articulare. E o boală care în sezonul de vară se poate întâlni destul de des, atunci când temperaturile sunt foarte crescute, iarna doar în cazuri excepționale”, mai spune medicul Gheorghe Enache.

Un aspect important în ceea ce privește focarul rozătoarelor este înmulțirea șobolanilor, spun experții în deratizare. Aceștia se înmulțesc foarte repede și sunt și prolifici, iar femela şobolan naşte de 3-7 ori pe an câte 6 -10 pui.

Șobolani surprinși în Parcul Herăstrău, în luna iunie. Sursă foto: Monica Davidescu Facebook

E nevoie de o firmă delegată care să respecte normele și procedurile pentru efectuarea deratizării. Orașul București este unul dificil, pentru că oamenii nu sunt civilizați și aruncă gunoiul pe stradă. Trebuie să existe un plan unitar pentru efectuarea deratizării. Nu este suficient să faci o intervenție, două. O firmă dacă nu primește un buget adecvat, este dificil să mențină calitatea procedurilor. În primul rând este nevoie de o monitorizare pentru a fi găsite zonele cu infestări mari și acolo trebuie acționat diferit față de celelalte zone. Produsele folosite trebuie să fie produse avizate de Ministerul Sănătății și să fie de înaltă calitate”, spune Lucian Stancu, expert în deratizare.

”Discutăm de Smart City și noi suntem amenințați zi de zi de șobolani”

Și locuitorii din București se plâng de problema șobolanilor și arată cu degetul către autoritățile care au tergiversat procerul de deratizare.

Zona Gării de Nord pe unde trec zilnic este sub asediul sobolanilor. În dreptul fiecărei case, locuințe, un câr de șobolani este prezent amenințând sănătatea oamenilor. Copiii care trec prin această zonă sunt și ei afectați. La fel cred că se întîmplă în tot Sectorul 1. Aici sunt multe instituții, organizații, și nu se poate să fim sub invazia șobolanilor în permanență și fără un plan de a stopa răspândirea lor. Gunoaiele sunt incompatibile cu procesul de urbanizare actual. Vorbim de modernizare și noi nu rezolvăm problema gunoaielor. Discutăm de Smart City și noi suntem amenințați zi de zi de șobolani. Interesele noastre sunt suspendate în acest moment și nu se întrevăd soluții pe termen scurt. Situație e urgență. Vorbim de rozătoare și de cetățeni care își pun sănătatea în pericol, spune Alexandru, un locuitor din Sectorul 1 pentru Gândul.ro.

Bucureștenii pot sesiza apariția șoarecilor și șobolanilor la numărul de dispecerat – 0752.041.898 – disponibil 24 din 24 de ore.

Citește și Avertismentul unui medic infecționist: „Căpușele se ascund și în încălțăminte”. Ce boli grave pot da mușcăturile acestor insecte 

Citește și În plină pandemie, Bucureștiul riscă și o invazie cu șobolani, căpușe și țânțari. Capitala a ratat startul la deratizare și dezinsecție

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom