EXCLUSIV. Cronica unei infectări colective. 167 de persoane s-au infectat cu Covid-19 la Centrul pentru persoane cu handicap Păstrăveni. DGASPC : „Toți sunt asimptomatici”

EXCLUSIV. Cronica unei infectări colective. 167 de persoane s-au infectat cu Covid-19 la Centrul pentru persoane cu handicap Păstrăveni. DGASPC : „Toți sunt asimptomatici”
Sursă foto: ziartarguneamt.ro
Publicat: 11/05/2020, 14:00
Actualizat: 12/05/2020, 08:47

Ultimele date de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, din județul Neamț, arată că 167 de persoane sunt infectate cu coronavirus – 67 de angajați și 100 de beneficiari din cei 200, fără a prezenta vreun simptom asociat bolii. 

Gândul.ro a contactat-o pe Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al  DGASPC Neamț, pentru a afla mai multe detalii despre focarul de infecție cu coronavirus.

Potrivit declarațiilor făcute de Vasilache, nicio persoană din cele 167 nu prezintă simptome specifice Covid-19, iar până în prezent au fost testate aproximativ 400 de persoane, atât angajații, cât și beneficiarii centrului.  De asemenea, testarea a început pe data de 5 mai și a continuat pe durata întregii săptămâni.

„DSP a anunțat că au 365 de rezultate, dintre care 167 sunt pozitive. 26 de probe pentru care nu au venit rezultatele. Din cei 67 de salariați o parte sunt internați în spital, iar o parte au rămas în centru pentru a îngriji persoanele pozitve. În 9 situații Direcția de Sănătate a dispus retestarea. În prezent este o anchetă epidemiologică”, spune Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASP Neamț.

La data de 11 aprilie angajații au intrat în izolare la locul de muncă, fapt impus de art.10 al Ordonanței Militare nr.8: „Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile.”

167 de infectări, fără niciun siptom

„Jumătate din numărul de salariați, aproximativ 100 de persoane au intrat în izolare la locul de muncă în perioada 11-20 aprilie. Anterior intrării în izolare, aceste persoane nu au fost testate. Nici în acest moment din cei 167 de persoane niciuna nu are vreun simptom asociat coronavirusului. Dacă au existat persoane pozitive la momentul respectiv nu a știut nimeni deoarece oamenii nu aveau siptome. Dispoziția Direcției a fost pentru toate centrele ca la intrare  să ni se ia temperatura, să fie completată o declarație pe proprie răspundere în care să precizăm dacă avem contacte cu persoane confirmate pozitiv, cu persoane venite din străinătate”, spune Vasilache.

Vasilache spune că există cazuri de coronavirus în comunitatea de la Păstrăveni, iar în prezent a fost demarată o anchetă epidemiologică.

„Noi am solicitat testarea personalului, dar la momentul respectiv metodologia Ministerul Sănătății spunea că prioritate la testare au persoanele de peste 65 de ani și angajații din centrele de vârstnici. Acest centru este un centru pentru persoane cu dizabilități. Asta înseamnă că avem beneficiari cu vârste diverse. La Păstrăveni sunt în general tineri”, a mai spus Magda Vasilache.

Atât beneficiarii confirmați cu Covid-19, cât și ceilalți au rămas în izolare în centrul de la Păstrăveni, potrivit unei decizii a Direcției de Sănătate Publică în colaborare cu Prefectura și conducerea instituției. De asemenea, Vasilache susține că o  singură persoană dintre beneficiari este internată în spital, prezentând probleme digestive, fără alte simptome asociate coronavirusului.

„Având în vedere că aceste persoane au un handicap psihic sever, pentru ei era destul de traumatizantă mutarea într-un spital, deoarece necesită îngrijire permanentă. Ar fi fost niște condiții pe care spitalele nu le îndeplineau”, spune Magda Vasilache.

Centrul are o structură paviolionară

Vasilache susține că nu este un pericol pentru cei care nu au fost confirmați pozitiv  să rămână acolo, deoarece centrul se întinde pe o suprafață mare și dispune de o structură pavilionară.

„Centrul este foarte mare și se întinde pe o suprafață uriașă. Practic beneficiarii sunt împărțiți pe niște case. Casele sunt de sine stătătoare, doar că se află în aceeași curte. Au baie și bucătărie separată, circuitele sunt separete. În momentul în care s-a stabilit că acești beneficiari sunt pozitivi au fost mutați și relocați în așa fel încât, în casa în care sunt beneficiari pozitivi vor fi deserviți de personal pozitiv, iar ceilalți sunt la distanță”, a concluzionat purtătoturul de cuvânt.

Gândul.ro a contactat-o și pe directoarea centrului, Bîrnat Nicoleta, care ne-a precizat că nu ne poate oferi niciun punct de vedere:„Nu știu exact să vă spun. Nu vă pot da eu un punct de vedere”.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală