Guvernul a aprobat ultimele acte normative înainte de startul Recensământului populației și locuințelor. La ce întrebări vom răspunde – DOCUMENT

Guvernul a aprobat ultimele acte normative înainte de startul Recensământului populației și locuințelor. La ce întrebări vom răspunde - DOCUMENT
Sursa: Alexandra Pandrea / Gandul
Publicat: 31/01/2022, 10:23
Actualizat: 31/01/2022, 13:37

Executivul a aprobat în ședința de luni, 31 ianuarie, derulată în format hibrid, trei proiecte de hotărâri care reglementează derularea Recensământului populației și locuințelor 2021 (RPL 2021), care debutează oficial marți, 1 februarie, precum și conținutul chestionarelor care vor fi completate pentru a putea avea o imagine de ansamblu a societății românești.

Recensământul Populației și Locuințelor 2021 (RPL 2021), amânat din cauza pandemiei de COVID-19, debutează marți, 1 februarie, cu etapa de preluare a datelor din surse administrative şi populare, care se întinde până pe 13 martie. Apoi, pentru o lună, populația va putea să se autorecenzeze, între 14 martie și 15 mai, perioadă în care angajații își vor putea lua o zi liberă plătită pentru a putea completa formularele. Din 16 mai până în 17 iulie, recenzorii vor fi cei care vor colecta datele, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor). Pe parcursul anului 2021 a avut loc recensământul de probă, între 1 februarie și 31 martie.

Scopul recensământului

Potrivit informării Guvernului, prin cele trei acte normative referitoare la RPLR 2021 se aduc clarificări și simplificări în activitatea de recenzare, de natură să asigure un plus de accesibilitate pentru populație și de cointeresare pentru personalul de recenzare, astfel încât Recensământul să se deruleze fără sincope și să se încheie cu rezultate relevante privind populația rezidentă a României. Palatul Victoria precizează că, deși desfașurarea Recensământului a fost amânată cu un an, din 2021 în 2022, termenul de finalizare și de diseminare a rezultatelor preliminare a rămas cel inițial, respectiv 30 decembrie 2022.

„Nerealizarea recensământului ar însemna lipsa informațiilor necesare pentru elaborarea programelor naționale și, în consecință, imposibilitatea elaborării acestora, respectiv a elaborării de strategii, planificări strategice și planuri de acțiune pe termen scurt și lung ale statului român, bazate pe date reale, de calitate, ceea ce ar aduce o atingere gravă interesului public, la nivel central și local.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern privind forma şi conţinutul instrumentarului Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021.

Documentul include formularele și toate întrebările la care românii va trebui să răspundă, prin autorecenzare sau în fața recenzorilor.

Întrebările vizează atât persoana, cât și locuința. Pentru persoane, sunt incluse întrebări cu privire la reședință – în țară sau străinătatea, starea civilă, etnia și religia, dacă doresc, nivelul de educație și statutul profesional/tipul de muncă prestată/ocupația.

Formularul incluse și o întrebare privind efectele pandemiei, care se completează de persoanele care aveau cel puțin 15 ani la data de 1 decembrie 2021, cu cinci variante de răspunsuril, de la „deloc” la „forte mult”.

În ceea ce privește locuința, întrebările vizează tipul gospodăriei, membrii gospodăriei, statutul, poziția și starea locuinței, dar și dotarea cu utilități.

Participarea la acest recensământ va fi obligatorie. Mai mult decât atât, neparticiparea la această operațiune va fi sancționată cu amenzi care pot ajunge chiar și la suma de 3.000 de lei.

GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind forma și conținutul instrumentarului Recensământului Populației și Locu… by Otilia Serescu on Scribd

Cu cât sunt plătiți recenzorii

Celelalte două proiecte privitoare la RPL2021 se referă la specificaţii tehnice, respectiv la cheltuielile necesare pentru efectuarea recensământului.

De exemplu, plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu fațăîn-față, la un tarif de 7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei” şi de 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinţei”, inclusiv „Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit”. Pentru oraşele şi comunele izolate sau dispersate teritorial, plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcţie de tipul de chestionar la un tarif de 9 lei pe „Secțiunea pentru recenzarea persoanei” şi de 5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinţei”, inclusiv „Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit.”

Plata recenzorilor-șefi, stabilită raportat la gradul de complexitate al activității acestora este în sumă fixă de 6.000 lei pentru cele două luni de contractare a serviciilor.

Plata coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș și comună, stabilită raportat la gradul de complexitate al activității acestora, se face pentru două luni de contractare a serviciilor, în funcție de gradul de încărcare dat de dimensiunea unității/ subdiviziunii administrativ teritoriale, conform populației țintă estimate la data de 1 decembrie 2021, și pornește de la 4.500 lei,pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația mai mică de 1.500 locuitori, și ajunge la 8.000 lei, pentru unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale cu populația mai mare de 100.000 locuitori.

  1. PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind forma şi conţinutul instrumentarului Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021

Proiectul, aprobat în şedinţa de Guvern poate fi consultat şi descărcat de aici.

  1. PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea specificaţiilor tehnice pentru transmiterea datelor din sursele administrative pentru efectuarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021

Proiectul, aprobat în şedinţa de Guvern poate fi consultat şi descărcat de aici.

  1. PROIECT DE HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1071/2020 pentru stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, precum şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021

Proiectul, aprobat în şedinţa de Guvern poate fi consultat şi descărcat de aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...