Nicuşor Dan: Datoria Termoenergetica către ELCEN este de aproximativ 600 de milioane de lei. Datoria municipiului către Termoenergetica este zero

Publicat: 30/10/2023, 16:35
Actualizat: 30/10/2023, 16:46

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că în momentul de faţă, datoria companiei Termoenergetica către ELCEN este de aproximativ 600 de milioane de lei, iar datoria municipiului către Termoenergetica este zero. Declarația vine după ce, în weekend, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un nou apel la adresa edilului-șef pentru a achita sumele restante cuvenite companiei Electrocentrale București (ELCEN).

Nicușor Dan a precizat că, în momentul de faţă, datoria companiei Termoenergetica către ELCEN este de aproximativ 600 de milioane de lei, dar datoria municipiului către Termoenergetica este zero.

ELCEN este principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de termoficare din București (90%), respectiv care asigură căldură în sistem centralizat pentru aproximativ 550.000 de apartamente din Capitală și care 5,3% din energia electrică produsă la nivel național

„Într-adevăr, noi putem să recunoaştem nişte pierderi din trecut, dar recunoaşterea acestor pierderi presupune un efort de audit, pentru reajustarea unor unor preţuri, pe care ANRE nu le-a dat la momentul potrivit”, a subliniat primarul general al Capitalei.

„Eu estimez că undeva până la jumătatea lunii decembrie o să termine acest audit și așa cum am dat hotărârea de Consiliu General prin care am dat cele 400 de milioane, să mai dăm o hotărâre de consiliu prin care să dăm suma pe care, repet, o avem în cont, care este undeva între de ordinul 400 de milioane”, a spus Nicușor Dan.

„Este absolut necesar ca acea datorie să fie plătită”

Ministrul Energiei a reluat, sâmbătă, de pe platforma CET Sud, mesajul pentru Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, privind datoria pe care o are de plătit o datorie către Electrocentrale București (ELCEN).

„Primăria Generală a alocat după multiplele noastre rugăminți și apeluri, inclusiv publice, o sumă de aproximativ 400 de milioane de lei. 100 de milioane de lei e suma care a mers către Termoenergetica și 300.000 lei a mers către ELCEN. Asta înseamnă că din datoria totală de un miliard de lei pe care Primăria Generală o avea către ELCEN, compania Ministerului Energiei, mai există un sold de 700 de milioane de lei. Deci este o sumă mare”, a spus Sebastian Burduja.

O soluție pe care a amintit-o ministru, aflată într-o fază incipientă a discuției – fiind în lucru un Memorandum de Guvern pe această temă – este integrarea ELCEN cu Termoenergetica, o singură companie, un sistem integrat de termoficare pentru Bucureşti.

Ministrul Energiei consideră că ELECEN și-a gestionat bine banii pentru a avea nescesarul de gaz pentru producție, dar are nevoie și de banii de la Primăria Generală pentru a nu avea niciun fel de problemă.

„Având în vedere nevoia de a plăti combustibilul pentru fiecare lună în perioada de iarnă, este absolut necesar ca acea datorie să fie plătită sau măcar mare parte din acea datorie. Avem promisiunea primarului general, sperăm să accelereze procesul de analiză și de plată a restului de datorie, foarte important și din perspectiva faptului că urmează investiții, iar aceste investiții au nevoie ca ELCEN să fie bancabilă, să poată atrage finanțări. Deci modernizarea acestui sistem se poate face doar prin companii – Termoenergetica și ELCEN – sănătoase financiar”, a completat și directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, noul director general al ELCEN, fost director Termoenergetica.

„Au fost pierderi foarte mari în ultimii ani. Este nevoie de o accelerare a acestor șantiere, este nevoie de atragere de bani europeni într-un ritm alert, pentru că în fiecare zi prin conductele Bucureștiului și știu foarte bine că am fost acolo, curg zeci de milioane, sute de milioane de euro, bani ai noștri, ai tuturor”, a completat Claudiu Crețu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern