PERICOL. Din cauza epidemiei de COVID poate exploda numărul cazurilor de tuberculoză în România, avertizează Agenția Stop TB

PERICOL. Din cauza epidemiei de COVID poate exploda numărul cazurilor de tuberculoză în România, avertizează Agenția Stop TB
Focar de COVID-19 la o secție a Spitalului de Copii din Galați / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 08/05/2020, 16:02

În jur de 3.000 de bolnavi de tuberculoză din România nu au fost diagnosticaţi, din cauza epidemiei, spun reprezentanții Angeției Stop TB. Un bolnav de tuberculoză poate infecta până la 15 oameni, iar „Stop TB” recomandă testarea simultană pentru Covid-19 şi tuberculoză.

„Am văzut cu ochii noştri reducerea cazurilor diagnosticate. În România cred că este între 40 şi 50% scăderea cazurilor notificate”, a spus Lucica Diţiu, secretar general Stop TB.

Scăderea diagnosticării este provocată de restricţiile de circulaţie. Tuberculoza este însă o boală extrem de contagioasă şi există pericolul ca 2.500 – 3.000 de români nediagnosticaţi să îi infecteze pe cei din jurul lor, scrie Mediafax.

„Având nevoie să stea în casă, oamenii stau şi ei cu cine pot şi unde pot. Unii au şansa să fie doi inşi într-o casă, alţii sunt zece într-un apartament cu două camere sau trei. Şi în momentul ăsta, în cazul în care ai o persoană care are tuberculoză, nu se simte bine, dar nu poate să ajungă să se diagnosticheze sau să se trateze sau care are tratament, dar şi-l întrerupe, îi infectează pe toţi ceilalţi din casă. Conform OMS, fiecare persoană care e bolnavă şi nu e diagnosticată poate să infecteze până la 10-15 oameni într-un an”, a mai declarat secretarul general Stop TB.

Pentru a evita un dezastru pe termen lung, şefa agenţiei Stop TB propune ca, la nivel mondial, cei suspectaţi de infectare cu noul coronavirus să fie testaţi şi pentru tuberculoză. Mai ales că simptomele bolilor sunt comune.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase