Gândul
  • Publicat:
Sănătate

Popcorn cu 82% zahăr! Câte E-uri conțin floricelele din comerț

Popcorn cu 82% zahăr! Câte E-uri conțin floricelele din comerț

Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons a publicat vineri un studiu realizat pe produsele de tip floricele de porumb, în cadrul căruia a analizat 19 tipuri de produse, de la diverşi producători sau importatori.

Peste 47% dintre produsele de tip floricele din porumb analizate de InfoCons nu au niciun aditiv alimentar în conţinutul lor în timp ce 21% din acest tip de produse au în conţinut lor 3 aditivi alimentari, 10,52% au 2 aditivi alimentari iar 21,05% au un aditiv .

Aditivul cel mai des întâlnit este E322, în 26,31% din produsele analizate. Alţi aditivi regăsiţi în ingredientele produselor sunt E631 şi E627.

Din punctul de vedere al zaharurilor (din glucide) raportate la 100 grame de produs, acesta variaza intre 1g si  58g.  (peste 10 pliculețe de zahăr)

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de zahăr de 12 lingurițe pe zi (73 grame). Ca să fim sănătoși, ar trebui să consumăm doar 6 lingurițe (12 grame).

Cât priveşte valoarea energetică, cinci produse analizate conţineau peste 500 kcal/100 grame, iar 13 produse conţineau peste 400 kcal/100 grame. LISTA completă AICI

Asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons a publicat vineri un studiu realizat pe produsele de tip floricele de porumb, în cadrul căruia a analizat 19 tipuri de produse, de la diverşi producători sau importatori.

Producătorii sau importatori analizați au fost:

– PCO Group România S.R.L.,

– Carrefour S.A.

– Star Foods E.M. S.R.L.

– Mogyi România S.R.L.

– Best Foods Prod. S.R.L.

– Star Foods E.M. S.R.L.

– Intersnack România SRL.

Aditivii folosiți pentru popcorn

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, aceștia variază între 0 și 3 E-uri.

21.05% au în conţinutul lor o cantiate de 3 aditivi alimentari.

10.52 % au în conţinutul lor o cantitate de 2 aditivi alimentari.

21.05% au în conţinutul lor 1 aditiv alimentar.

47.36% nu au niciun aditiv alimentar în conţinutul lor.

Aditivul cel mai des intalnit este E322 in 26.31%.

Printre aditivii regasiţi in ingredientele produselor se afla si E631 si E627.

Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului inozinic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Inozinaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

În ceea ce privește cantitatea de sare raportată la 100g de produs, aceasta variază între 0.01g și 3g.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de sare de maxim 5 grame.

Din punctul de vedere al Conținutului de porumb, acesta variază  între 71.1%, și  83.74%.

Doar 21.05% au menţionat pe etichetă conţinutul de porumb.

Valoarea energetică /100g  cu numărul cel mai mic de kcalorii este de 399, iar la polul opus, valoarea energetică cu numărul cel mai mare de kcalorii este de 533.

Citește cu atenție eticheta!

Există atâtea varietăți de popcorn: Clasic, cu caramel,cu cașcaval, cu unt, cu ciocolată, ca să nu mai spunem de combinațiile pe care ni le facem singuri în casă, cu diverse condimente.

Ce face porumbul să pocnească? Fiecare boabă conține o cantitate mică de umiditate. Pe măsură ce nucleul este încălzit, această apă se transformă în abur.

Popcornul diferă de celelalte boabe prin faptul că, coaja sâmburelui nu este permeabilă la apă, astfel încât aburul nu poate scăpa și presiunea se acumulează până când, în cele din urmă, nucleul explodează, întorcându-se în interior. În medie, un nucleu va exploda atunci când va atinge o temperatura de 175 grade Celsius.

Pentru protecția consumatorilor, recomandăm ca eticheta produselor sa fie citită întotdeauna cu atenție, pentru a ști cu exactitate ce anume cumpără.

Inchide