Posturile vacante din Sănătate vor putea fi ocupate simplu, prin concurs, acceptă premierul. Nu ar mai fi nevoie de “verde” de la Palatul Victoria

Posturile vacante din Sănătate vor putea fi ocupate simplu, prin concurs, acceptă premierul. Nu ar mai fi nevoie de “verde” de la Palatul Victoria
Publicat: 13/12/2023, 18:37
Actualizat: 13/12/2023, 19:39

Reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din Sănătate au agreat o soluție mai simplă de ocupare a posturilor vacantate din sistemul medical. Conform înțelegerii făcute public miercuri, premierul și reprezentanții sindicatelor din sănătate au agreat în cadrul consultărilor de la Palatul Victoria, debirocratizarea procedurii pentru ocuparea posturilor din sectorul sanitar, care să fie aplicată începând de anul viitor. În iunie, Guvernul adopta un memorandum privind deblocarea organizării concursurilor pentru ocuparea a 4.000 de posturi vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății. Sindicatele consideră că măsura este mult prea birocratică, greoaie.

Pentru asigurarea continuității serviciilor medicale, va fi aprobată de Guvern o soluție legislativă care să permită ca fiecare post vacantat în sistemul public de sănătate să fie ocupat prin concurs, fără a mai fi nevoie de Memorandum adoptat în ședința de Guvern. Această măsură va simplifica procedura de ocupare prin concurs a posturilor vacantate din sistemul public de sănătate.

De asemenea, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din sănătate au discutat găsirea unor soluții de angajare în sistemul public de sănătate a tinerilor medici specialiști.  Perspectiva creșterilor salariale pentru angajații din sistemul de sănătate și eliminarea inechităților salariale au fost, de asemenea, discutate, în contextul aprobării de către Guvern a proiectului de buget pentru anul viitor.

Consultările între reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din sănătate vor continua, comunică surse de la Palatul Victoria.

Memorandumul din vară

Reamintim că în iunie, Guvernul adopta un memorandum privind deblocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul unităților subordonate Ministerului Sănătății. Circa 4.000 de posturi vacante urmau să fi ocupate prin concurs în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății. Angajările erau fost blocate din 18 mai 2023, odată cu adoptarea Ordonanței austerității. Blocarea angajărilor din sănătate a fost una dintre nemulțumirile sindicatelor, care au ieșit în stradă, la jumătatea lunii iunie. În prezent, sistemul de sănătate din România are un deficit de personal de 45%, potrivit ministerului Sănătății.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu au participat la întâlnirea de la Palatul Victoria vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Cancelariei Prin-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, consilierii de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Carmen Orban și Minel Ivașcu.

Citiți și: VIDEO: Categoria de români care va avea salarii mai mari cu 5% din 2024. Anunțul de ultimă oră al premierului Marcel Ciolacu

Federația „Solidaritatea Sanitară” amenință cu proteste: Creșterea de 5% a salariilor propusă de guvern este insuficientă, ajungând în fapt și la 2,5%

Ciolacu repară „inechitățile din sănătate” și deblochează posturi

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?