Președintele ANPC, după controale pe litoral, cu mascații: Tone de carne expirată / Am întâlnit sclavia, în secolul 20. Adevărate lagăre, destinate unor copii

Președintele ANPC, după controale pe litoral, cu mascații: Tone de carne expirată / Am întâlnit sclavia, în secolul 20. Adevărate lagăre, destinate unor copii
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu
Publicat: 07/08/2022, 13:51
Actualizat: 07/08/2022, 15:23

O acțiune de control pe litoral a comisarilor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), de sâmbătă, a culminat cu tensiuni la care au fost chemați să intevină mascații de la trupele speciale. Responsabilii au găsit la operatorii economici materii prime expirate, dar și încălcări ale condițiilor de angajare a minorilor, după cum a anunțat președintele instituției.

Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, anunța, în dimineața zilei de duminică, în jurul orei 4:30, că o acțiune de control începută sâmbătă, la 3:00 după-amiaza, se apropie de încheiere.

„Din punctul de vedere al rezultatului cercetărilor, acțiune este un real succes. În schimb, din punctul de vedere al siguranței consumatorilor, un adevărat dezastru. Tone de carne expirată, kilograme întregi de materii prime, mult în afara datei limită de consum, toate, un real pericol pentru sănătatea și, de ce nu, viața consumatorilor. În plus, față de toate cele de mai sus, am întâlnit sclavia, în secolul 20. Adevărate lagăre, destinate unor copii, în jurul vârstei de 16 ani”, a scris Horia Constantinescu, pe Facebook.

El le-a mulțumit și colegilor din poliție, ANAF, Inspectoratul teritorial de muncă, comisarilor ANPC, dar și informatorilor, pentru curaj.

„Ce se găsea acolo depășește cu mult orice imaginație”

Horia Constantinescu a declarat la Digi24 că acțiunea a vizat un singur operator economic ce are mai multe puncte de lucru în Costinești, iar aici au fost și descinderi ale mascaților la mai multe localuri, aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, sâmbătă seară, să facă verificări, potrivit Digi24.

„A fost vizată activitatea unui singur operator economic cu multe puncte de lucru deschise în Costineşti. Au fost găsite mai multe depozite, inclusiv subterane, iar ceea ce se găsea acolo depășește cu mult orice imaginație. Au fost găsite tone carne expirată, achiziționată atunci când aceasta se afla în imediata apropiere a termenului de durabilitate minimală, probabil achiziționată la preț mult mai mic decât cel obișnuit, depozitată apoi în spațiile de frig pentru a fi comercializată. Cantități enorme de carne de mici erau comercializate în continuare, în afara termenului, iar condimentele aveau 3-4 ani vechime. Sute de borcane de murături expirate din 2020, sute de plicuri, sute de sticluțe expirate din 2019, a mai spus Horia Constantinescu, la Digi24.

Radiografia sezonului estival

Președintele președintelui ANPC a publicat recent o radiografie a sezonului 2022, cu date centralizate până la 20 iulie 2022 din activitatea celor 5 comandamente de vacanță. Din 1 iulie, pe lângă structura tradițională de control, dedicată litoralului Mării Negre și Deltel Dunării, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a mai înființat, în premieră, încă 4 structuri similare, dedicate perioadei de vacanță din sezonul estival 2022:

  • Comandamentul Munte, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita,
  • Comandamentul Moldova-Bucovina, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Neamț, Suceava, Iași,
  • Comandamentul Maramureș, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Valea Izei, Săpânța, Sighetu Marmației
  • Comandamentul Mehedinți, care verifică operatorii economici care activează în industria ospotalității din zonele: Băile Herculane, Clisura Dunării.

Potrivit lui Horia Constantinescu, au fost:

  • peste 1.600 operatori economici controlați
  • 1230 avertismente
  • peste 1000 de amenzi
  • peste 7,7 milioane lei
  • au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de aproape 0,5 millione lei
  • a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor pentru 320 de operatori economici.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...