RELAXARE. Aproximativ 10.000 de rezervări pentru litoral, după redeschiderea plajelor. Cine sunt românii care vor la mare

RELAXARE. Aproximativ 10.000 de rezervări pentru litoral, după redeschiderea plajelor. Cine sunt românii care vor la mare
Publicat: 31/05/2020, 13:41
Actualizat: 31/05/2020, 13:41

Operatorii turisti anunță cu entuzism că românii iau deja cu asalt agenţiile pentru rezervări pentru destinații din țară, iar litoralul este pe primul loc în preferințele lor, cu aproximativ 10.000 rezervări, potrivit conducerii Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), pentru prima săptămână după 1 iunie. La această dată intră în vigoare o nouă etapă de relaxare a măsurilor restrictive din starea de alertă, care permite operarea plajelor, a teraselor și organizarea de spectacole cu cel mult 500 de participanți.

Începând de mâine, 1 iunie, românii pot face plajă, pot sta pe terasă, pot participa la un spectacol cu cel mult 500 de persoane sau pot vedea un film în mașină, la o proiecție drive-in. Toate aceste activități vin, desigur, cu o serie de reguli de distanțare fizică și de igienă, care au fost impuse prin ordinele comune ale miniștrilor de resort, într-o perioadă în care România este încă în stare de alertă.

În contextul în care plecarea spre destinații din afara țării implică „provocări” legate de plasarea în izolare sau carantină la revenire, mulți turiști aleg destinații locale, iar rezervăriile făcute la agențiile de turism certifică această tendință, pentru perioada imediat următoare.

De exemplu, românii care pleacă în vacanță în Grecia sau Bulgaria trebuie să stea 14 zile în izolare la domiciliu la întoarcere, măsură la care s-ar putea renunța după 15 iunie, după cum a anunțat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Corina Martin: „A sosit timpul pentru «starea de vacanţă»”

„După o lungă perioadă de restricţii de călătorii, stare de urgenţă şi stare de alertă, a sosit timpul pentru «starea de vacanţă». Românii iau deja cu asalt agenţiile de turism pentru rezervări către Litoral, staţiuni montane şi balneare, către Delta Dunării, Transilvania, Maramureş, Muntenia sau Banat – acasă, în România. Litoralul este deja, la fel ca şi în fiecare an, destinaţia – vedetă, circa 10.000 rezervări pentru prima săptămână de după 1 iunie, iar recomandările şi studiile promovate de reputaţi medici şi cercetători, conform cărora apa sărată a mării distruge virusul, transformă vacanţa la mare, anul acesta, în terapie şi medicament”, a declarat Corina Martin, președintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), pentru Agerpres.

Potrivit preşedintelui FAPT, operatorii din industria HoReCa nu vor majora tarifele, deşi au susţinut prin investiţii proprii costurile necesare implementării măsurilor de protecţie şi siguranţă pentru turişti. „În acelaşi timp, consider că statul trebuie ca, prin mecanismele şi instituţiile sale, să sprijine, să consilieze şi să ajute acum industria şi antreprenorii să poată face adaptarea la noile condiţii de operare – în siguranţă pentru consumatori şi pentru personalul propriu, dar şi în condiţii de operare care să nu ne îndatoreze şi mai mult, după o perioadă care ne afectează deja sever, şi care ne pune la grea încercare rezistenţa şi mecanismele de supravieţuire a afacerilor”, a precizat Corina Martin.

Tarife de la 180 la 300 de lei/cameră/noapte

Conform informațiilor preşedintelui FAPT, tarifele pentru luna iunie sunt estimate la 180 de lei/camera, cu mic dejun/noapte la Eforie, la 200 de lei/camera cu mic dejun /noapte la un hotel de 3 stele la Mamaia, la 200 – 300 lei /apartament de vacanta/noapte, în Mamaia.

„La acelaşi tarif de 200 de lei pe cameră cu mic dejun pentru o noapte ne putem caza, în schimb, la un hotel de 4 stele în sudul Litoralului, în iunie, de exemplu în Venus sau Olimp. Recomandăm turiştilor români să îşi contacteze agentul de turism, pentru a face rezervări, mai ales că lunile iulie şi august se anunţă deja ca foarte aglomerate, cu tarife pe care le regăsim acum mai mici chiar decât anul trecut, în timp ce iunie şi septembrie au oferte cu adevărat speciale”, a explicat Corina Martin.

De la 1 iunie, conform calendarului propus de FAPT şi de întreagă Alianţă pentru Turism şi validat de Guvern, mii de romani vor începe să călătorească spre destinaţii turistice din Romania, arată Agerpres.

Conform estimărilor Federaţiei, în acest an, românii vor rămâne în România pentru vacanţe din precauţie şi din nevoia de siguranţă, iar contextul graniţelor care continuă să rămână închise favorizează circulaţia turistică în ţară.

Turism în familie sau cu prietenii, pentru relaxare

Cei care abia așteaptă să ajungă la mare și au pus mâna pe telefon pentru o rezervare pe litoralul românesc sunt preponderent românii cu vârste între 18 și 45 de ani – familii, grupuri de prieteni sau colegi, care fac parte din categoria de venituri de la medie în sus și care nu se tem de restricțiile impuse, estimează consultantul în turism Traian Bădulescu.

„Majoritatea caută ori relaxarea și agrementul – plajă, îmbăiere, ori distracția, chiar dacă în acest sezon nu mai putem vorbi de mers în cluburi și de festivaluri mari. Distracția va rămâne în acest an la nivel de prieteni, familii. Vor savura un pahar de vin pe plajă, vor socializa și, probabil că pe terasele de la hoteluri vor fi mici spectacole, concerte, pentru că respectand normele de securitate,legea permite spectacole în aer liber cu maximum 500 de participanți, care stau la mese. Acest segment cu siguranță va fi speculat. Hotelierii vor oferi entertainment, iar artiștii, normal, vor și ei să trăiasca, să aibă activitate”, a explicat Traian Bădulescu.

Numărul estimat al rezervărilor din prima săptămână a lunii iunie este cu aproximativ 40% mai mic decât cel al românilor care au petrecut prima săptămână din iunie anul trecut pe litoral. Weekendul a inclus Ziua Copilului, deci numărul turiștilor – 15.000 – a fost mai redus decât dacă era într-o zi lucrătoare și devenea astfel o minivacanță.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații