Salvamontiștii, apel pentru „munțomani”: Țineți în frâie ego-ul zburdalnic./ Lucrurile se pot sfârși și prost, într-un sac cu fermoar…

Redactor:
Madalina Prundea
Salvamontiștii, apel pentru „munțomani”: Țineți în frâie ego-ul zburdalnic./ Lucrurile se pot sfârși și prost, într-un sac cu fermoar…
Imagini de la acțiunea salvamoniștilor din Argeș de noaptea trecută / Sursa:Salvamont Arges / Sursa: Facebook - Salvamont Arges

Salvamontiștii argeșeni au lansat, duminică, un avertisment pentru cei care se aventurează pe munte, fără a avea echipamente adecvate și lipsă de pregătire pentru abordarea traseelor periculoase, oameni pe care îi numesc „munțomani”. Apelul a venit după o intervenție dificilă din noaptea de sâmbătă, când a fost chiar Ziua salvatorilor montani, spre duminică.

„Oameni buni, începeți cu munți ușori, țineți în frâie ego-ul zburdalnic, care vă îndeamnă să mergeti din parc, direct către Moldoveanu, Negoiu sau Piatra Craiului. Învățați muntele încetul cu încetul, lăsați netul unde alți supravietuitori se laudă că au reușit nu-știu-ce tură. Nu de alta, noi facem totul să aveți happy-end ca în filmele americane, dar lucrurile se pot sfârși și prost, într-un sac cu fermoar…”, au avertizat, duminică, reprezentanții Salvamont Argeș, într-o postare pe Facebook.

Mesajul a fost publicat după ce, noaptea trecută, salvatorii montani au avut mai multe intervenții pentru recuperarea unor turiști nepregătiți, așa-numiții „munțomani”.

Doi turiști au plecat spre Moldoveanu, băuți și în adidași. „Halucinant, nu?”

„Acțiune foarte lungă și grea de recuperare a doi turiști din Călărași, noaptea trecută, persoane complet nepregătite pentru Piatra Craiului, unde ajunseseră nu pe vreo potecă marcată mai expusă, ci chiar pe Brâul de Mijloc, unde s-au blocat. Asta a însemnat o noapte întreagă pierdută de către salvamontiștii câmpulungeni, oameni care acum au terminat acțiunea și ar trebui să fie pregătiți pentru accidente în continuare…”, au scris duminică dimineață cei de la Salvamont Argeș.

„În paralel, la Cota 2000 Transfăgărășan, o altă dovadă a regresiei de la montaniard la „munțoman” este faptul ca doi tineri, băuti, au plecat de la tunelul Transfăgărășan spre… Moldoveanu, la ora 14:30. În adidași. Halucinant, nu? În final, au fost reperați în cursul nopții la cabana Podragu, în siguranță, unde au fost îndrumați să coboare, de către un grup de montaniarzi. Nu în ultimul rând, tânărul evacuat cu elicopterul vineri de sub Calțun, a arătat încă din apelul către 112 faptul că era complet paralel cu muntele, practicând doar un fel de „munțomăneală”. Omul nu știa ce înseamnă căldare alpină, cerând agasat opertorului să definească termenul, nu știa foarte bine numele lacului glaciar dinspre care cobora s.a.m.d.”, au completat cei de la Salvamont Argeș.

Peste 7.500 de intervenții de salvare pe an

La nivel național, de sâmbătă până duminică dimineață, la Dispeceratul Național Salvamont, s-au primit 15 apeluri de urgentă și 29 apeluri prin care se solicitau informații despre diferite zone montane.

Sâmbătă, 1 august, a fost Ziua salvatorilor montani, ocazie cu care Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România, a trecut în revistă principalele repere istorice și din activitatea organizației

 • 116 ani de salvare montana oficială în Romania,
 • 51 de ani de activitate sub denumirea Salvamont,
 • 24 de structuri județene și 18 structuri locale Salvamont,
 • + 7.500 de intervenții anual,
 • + 170 de baze, posturi și refugii Salvamont,
 • + 800 de salvatori montani angajați și voluntari,
 • + 500 salvamontiști specializați in salvarea aero,
 • 18 echipaje canine de intervenție în avalanșă,
 • 14 servicii specializate și pentru salvarea speologică,
 • 9 echipaje de intervenție acvatică și subacvatică cu specific montan și speologic
 • 1 Centru Național de formare si evaluare profesională,
 • 12 Centre de formare profesională județene,
 • 1 Dispecerat Național Salvamont pentru apeluri de urgență și informații
Inchide