Valentin Mureșan a revenit în țară pentru o carieră fulminantă în IT și high tech: ”După 10 ani în Irlanda, șansa mea a fost să mă întorc în România”

Valentin Mureșan a revenit în țară pentru o carieră fulminantă în IT și high tech: ”După 10 ani în Irlanda, șansa mea a fost să mă întorc în România”
Valentin Mureșan a revenit în țară pentru o carieră fulminantă în IT și high tech: ”După 10 ani în Irlanda, șansa mea a fost să mă întorc în România”

Valentin Mureşan a revenit în România după ce, timp de 10 ani, a lucrat în Irlanda. A absolvit Universitatea Politehnică din Timișoara, este un inovator și se implică în numeroase proiecte pentru orașul său. A pus umărul la crearea noului centru cultural Faber.

Este co-fondator al Fundaţiei Comunitare din Timişoara şi co-inițiator în nenumărate proiecte socio-culturale sau civice: Timotion, Grădinescu, CetăţeanTM, Team2121 şi Creativa. Și, înainte de toate, Valentin Mureșan este convind că lucrurile se pot schimba, în bine, din ce în ce mai repede, și în România.

“Trebuie să se schimbe şi la noi lucrurile. Deja încep să se mişte, şi asta datorită tehnologiei şi transparenţei pe care o dă IT-ul. Nu m-am implicat în aceste proiecte să arăt ceva. Mi se pare ceva de bun simţ, ceva cu care rezonezi cu prietenii care au aceleaşi valori. N-am făcut niciun proiect civic sau social în beneficiul meu. Am vrut să dau puterea exemplului şi a-i influenţa şi pe alţii să facă la fel”, spune Val Mureşan, recunoscând, în același timp, că nu s-a gândit niciodată să rămână, definitiv, în străinătate.

”Practic, am fost ales în acest start up şi pentru că sunt român şi pot să pun bazele unui birou în România”

A predat la Universitatea din Dublin, a lucrat în cercetare și a fondat Movidius, un startup de procesoare şi softuri pentru tehnologii inteligente, pentru telefoane, drone şi smartcity.

S-a întors în Timişoara în 2005 şi a deschis primul birou Movidius, care, ulterior, avea să fie cumpărat de gigantul Intel.

“Aveam în plan să mă întorc în România, odată şi odată. Nu ştiam când. Mi s-a oferit să revin acasă după zece ani de Irlanda, după ce am intrat în start-up-ul Movidius.  Practic, am fost ales în acest start up şi pentru că sunt român şi pot să pun bazele unui birou în România. Asta a fost şansa mea. Atunci, în România erau multe talente, la un cost rezonabil. S-a considerat că e mai bine să începem din România, să deschidem biroul aici”, își amintește Valentin Mureşan.

Valentin Mureșanu: ”Aveam în plan să mă întorc în România, odată şi odată”

Valentin Mureșanu – este, acum, și consilier al lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei – spune că cel mai important lucru este ”multiculturalitatea”, iar apoi, imediat, urmează ”patriotismul local”.

”Cel mai important lucru pe care l-am învăţat (n.red. – în străinătate) este multiculturalitatea. Eşti mult mai deschis la faptul că poţi avea prieteni foarte buni din alte naţionalităţi, despre care credeai şi erai învăţat că fac parte dintr-un popor neprieten. Lucrul în mediul multinaţional te face mult mai deschis faţă de principiul de graniţă. Lucrurile sunt mult mai relaxate. Sunt oameni faini în toate părţile, sunt la fel ca tine. Nu se pune problema să mai fii dus cu vorba de un politician care spune săriți la arme. Multiculturalitatea e cel mai important lucru pe care trebuie să-l învăţăm. Apoi vine patriotismul local”, completează Valentin Mureşan, potrivit Adevărul.

Valentin Mureșan: ”Multiculturalitatea e cel mai important lucru pe care trebuie să-l învăţăm”

Valentin Mureșan: ”Aş zice că oportunităţile sunt un pic mai mari aici. Nu te costă aşa de mult ca în Silicon Valley să găseşti oameni valabili”

Valentin Mureșan nu regretă întoarcerea în România. Se poate spune chiar că se felicită pentru alegerea pe care a făcut-o într-un anumit moment al vieții sale.

Poate să trăiască acasă, alături de familie şi de prietenii, însă are posibilitatea de a câștiga bani și de a se implica în proiecte noi, provocatoare.

“Am avut curajul să dovedesc multora care mă contraziceau că se pot face lucruri faine şi acasă. Şi mă felicit pentru reuşita din România, care, aşa cum pare ea, mai subdezvoltată, e un teren virgin cu oportunităţi pentru oameni care vor să facă treabă. E adevărat că avem un sistem un pic mai greu birocratic. Dar, noroc că birocraţia nu prea îşi face loc în domeniul IT şi Hight tech. Aş zice că oportunităţile sunt un pic mai mari aici. Nu te costă aşa de mult ca în Silicon Valley să găseşti oameni valabili pe un anumit profil. Acolo ai o varietate mai largă, oameni care au trecut prin mai multe proiecte, dar până la urmă, acasă găseşti oameni apropiaţi de acele profile. Sunt şanse mai mari să reuşeşti, cu un cost mai mic”, mai spune Valentin Mureșan.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?