VIDEO / Care a fost cea mai grea cursă din cariera Elisabetei Lipă. ”Barca aia nu mai plutea pe apă”

VIDEO / Care a fost cea mai grea cursă din cariera Elisabetei Lipă. ”Barca aia nu mai plutea pe apă”
Publicat: 12/06/2023, 14:00
Actualizat: 12/06/2023, 14:18

Marea campioană la canotaj Elisabeta Lipă, în vârstă de 58 de ani, a vorbit despre cea mai grea cursă din cariera sa de sportiv.

Elisabeta Lipă este una dintre cele mai titrate sportive din lume. A devenit cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz cucerite într-o perioadă de 20 de ani. În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de federația internațională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX. Din 2009, Elisabeta Lipă este președintele Federației Române de Canotaj.

Elisabeta Lipă a fost invitată la podcastul ”Fain & Simplu”, realizat de Mihai Morar, unde a dezvăluit care a fost cea mai grea cursă din cariera sa. Este vorba despre cursa de 8+1 de la Jocurile Olimpice de la Atena, din anul 2004, unde echipajul României a câștigat medalia de aur.

Care a fost cea mai grea cursă din cariera Elisabetei Lipă. ”A fost cursa vieții mele și cursa vieții noastre”

”Nebunia aia a mea a fost ca să demonstrez că performanța nu are vârstă atunci când sănătatea îți permite, când ai ambiția aia de a reuși, când inconștiența vârstei nu te lasă să… (…) Exact aia din 2004 (n.r. a fost cea mai grea cursă) Aia a fost cursa vieții mele și cursa vieții noastre. Dar îți spun și de ce. Pentru că am revenit… Noi, trei ediții ale Jocurilor Olimpice, am fost pe primul loc în topul clasamentului pe țări la Jocurile Olimpice. Doar clasamentul făcut la feminin, nu și la masculin, că masculin nu aveam. Era inexistent canotajul masculin. Doar feminin. Am cucerit trei ediții ale Jocurilor Olimpice, trei titluri olimpice. Și pentru Jocurile Olimpice de la Atena am încercat să revenim echipa completă, dar două colege de ale noastre s-au pierdut pe drum. În timpul pregătirii, în timpul revenirii. Adică în 2003 nu am revenit optul de la Sydney, că două fete s-au pierrdut pe traseu. Nouă ne-a fost foarte greu să găsim două fete care să le înlocuiască. Și în acel an noi nu am câștigat nicio competiție, nici una”, a detaliat Elsabeta Lipă.

”Nu ne învingeau doar americancele, care au fost cel mai înverșiunat adversar al nostru, dec șio-au dorit cu toată ardoarea să ne bată și n-au reușit. Când mă vedeau revenind înnebuneau. Când mă vedeasu din nou în barcă înnebuneau. Și au zis: 2004 este anul nostru. Cu mine în barcă, dacă veneau americancele noi veneam pe trei, că mai aveam și olandezele care ne băteau. Și dorința era mare de a câștiga… Și totuși noi aveam ambiție să câștigăm. Și a venit momentul Jocurilor Olimpice, americancele deja se vedeau campioane olimpice așa de departe… că dacă ne dădeau câte trei secunde la regatele la care participam în cursul anului, era clar… Și cum le așază Dumnezeu întotdeauna, a așezat ca noi în serii să picăm cu ele. Ne-au bătut cu 18 sutimi. (…) Noi discutam foarte mult ca echipă. ca surorile. Rele la antrenament și ca surrorile în afara antenamentului. (…)

Noi plecam cu frică, nu mai plecam din pozitia de lider. Erra strict mental. Noi știam așa: suntem nașele lor ș ele erau fiunele noastre. În finală, n-a domit nimeni în acea noapte, ne-am perpelit ca micul pe grătar, n-a zis niciuna nimic, am ieșit la încălzire, se simțea emoția aia, dar numai cârmaciul vorbea. Noi am avut noroc că am avut un cârmaci jos pălăria. Ne-am aliniat la star, ele au încercat să facă ce au făcut în serii. Normal că nu le-a ieșit pentru că noi le suflam în ceafă și ele erau la două culoare de noi. dacă îți imaginezi că simți adversarul că vrea să se desprindă de tine și nu poate. Și când am intrat pe ultimul 500 de metri, finish-ul a fost ceva foarte greu de descris. Barca aia nu mai plutea pe apă, zbura. Zbura. Le-am dat două secunde. Nu au știut ce li se întâmplă, n-au putut să se ridice din barcă la premiere”, a adăugat marea sporrtivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...