Câțj sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Rio

Câțj sportivi vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Rio
Publicat: 17/08/2016, 13:44
Actualizat: 20/08/2017, 22:28

Președintele Comitetului Național Paralimpic din România, Sally Wood – Lamont, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la prezentarea echipei paralimpice a României, că sportivii au șanse să obțină medalii la ciclism, para – canoe și la judo pentru nevăzători.

„România va participa la Jocurile Paralimpice de la Rio cu cea mai numeroasă echipă din istoria sa, 11 sportivi și 6 antrenori, și va intra în competiție la cel puțin șase categorii sportive – atletism, ciclism, judo pentru nevăzători, caiac, înot și tenis de masă. Sportivii români au șanse să obțină medalii la ciclism, para – canoe și la judo pentru nevăzători, totul depinde și de tragerile la sorți. Sportul oferă persoanelor cu dizabilități avantaje fizice precum și o bună circulație a sângelui, mușchi mai puternici, un mai bun echilibru și coordonare”, a spus Sally Wood-Lamont.

Aceasta a adăugat că sportivii români au urmat anterior programe de pregătire în străinătate, în Italia, Polonia sau Bulgaria.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a declarat la rândul său la ceremonie că este onorat să participe la eveniment, amintind că Marea Britanie a organizat pentru prima oară jocuri paralimpice la Londra în anul 1948.

„Mă bucur și că Sally Wood-Lamont este cetățean britanic și că a venit la Cluj dezvoltând echipa paralimpică a României”, a spus diplomatul britanic.

Din echipă fac parte Florin Cojoc, care va concura la Rio la atletism, la proba de săritură în înălțime, Florentina Hriscu tot la atletism, la aruncarea discului, iar Eduard Novak va reprezenta România la ciclism, urmând să fie portdrapelul echipei la Rio. De asemenea, Olah Attila va concura tot la ciclism, Alexandru Bologa la judo pentru nevăzători, Iulian Șerban și Mihaela Lulea vor concura la para – canoe, în timp ce la înot echipa va fi reprezentată de frații Naomi și Samuel Ciorap. Dacian Makszin și Bobi Simion, sunt componenții echipei de tenis de masă.

Florentina Hriscu este prima sportivă calificată vreodată la Jocurile Paralimpice la atletism, calificarea la Rio însemnând pentru ea un rezultat „foarte bun”.

„Este o mare bucurie, sper să obțin o medalie, indiferent de care. Am făcut multe antrenamente, pe ploaie sau soare. Discul cântărește doar un kilogram, dar e nevoie de antrenament asiduu ca să îl arunc cât mai departe”, a spus Florentina.

Alexandru Bologa are 20 de ani și este primul judoka din România în totalitate nevăzător. Este student la Facultatea de Psihologie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), a terminat anul I, și învață, în paralel, și meseria de masor.

„Participarea la Jocurile Paralimpice înseamnă pentru mine o mândrie și un vis împlinit. Voi încerca să fac meciuri cât mai bune, ca să ajung pe podium. Fac judo de patru ani și mă antrenez zilnic circa patru ore. Calitățile mele de sportiv sunt explozia, forța și un bagaj tehnic bogat”, a spus Alexandru.

Acesta a câștigat medalia de aur în februarie 2016 la un concurs la Heildelberg, iar în martie medalia de argint la Grand Prix Infraero din Brazilia. De asemenea, în iunie 2016 a câștigat medalia de aur la Grand Prix Birmingham.

Dacian Makszin a mai participat în urmă cu patru ani la Jocurile Paralimpice de la Londra și speră să obțină la Rio rezultate mai bune.

„Merg cu încredere la Rio și mă voi concentra pe fiecare meci în parte, nu pe medalii, să îmi eliberez emoțiile. Pentru că dacă te gândești la medalie, emoțiile sunt mai mari. Trebui să joci relaxat și să îți pui în aplicare ceea ce faci la antrenamente”, a precizat Dacian.

Comitetul Național Paralimpic din România a trimis la Jocurile Paralimpice de la Atena în 2004 doar doi sportivi, la Beijing în 2008 un număr de 4, iar la Londra în 2012 s-au calificat 5 sportivi. Ca medalii, ciclistul Eduard Novak a câștigat în 2008 o medalie de argint, iar în 2012 o medalie de aur și una de argint.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Vestea cumplită pentru Simona Halep. Decizia care o va distruge
3 zodii care vor avea parte de mari surprize după Paște. Nimic nu va mai...
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Alin Oprea, de la “Talisman”, vine duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu