Concurs internațional de sărituri peste obstacole cu premii record în România: 45.000 de euro pentru un concurs spectaculos

Redactor:
Adrian Macarie
Primul concurs internațional de sărituri peste obstacole organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, de către clubul de echitație Equestria, va reuni la start 70 de concurenți și 140 de cai din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Grecia, Suedia, Belgia, Germania, Austria

Primul concurs internațional de sărituri peste obstacole organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, de către clubul de echitație Equestria, va reuni la start 70 de concurenți și 140 de cai din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Grecia, Suedia, Belgia, Germania, Austria, care se vor lupta pentru acumularea de puncte Longines în ierarhia mondială, au anunțat astăzi organizatorii în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Jockey Club. Competiția. cotată la două stele prin gradul ridicat de dificultate al probelor, se va desfășura în perioada 30 mai – 02 iunie 2013, la sediul clubului Euqestria din comuna Snagov, sat Tâncăbești.

La conferința de presă au fost prezenți Dr. Ozana Moraru – președinte de concurs, președintele clubului Equestria, reprezentant al sponsorului de platină Clinica Oculus, Dr. Alexandru Iavorovski, președintele juriului de concurs, arbitru internațional de echitație, dl. Gilbert Remy – șef de pistă al concursului, arbitru internațional de echitație, dl. Ilie Georgescu – reprezentant al partenerului sponsor Jockey Club, precum și reputatul comentator sportiv Cristian Țopescu.

Vorbitorii au reiterat voința și ambiția care stă la baza acestui demers, acela de a repune România în locul unde era odată, nu mai departe de anii ’90, când organiza regulat etape de Cupă Mondială și era considerată o forță în domeniul probei de sărituri peste obstacole. Ultima etapă de nivel mondial, precalificările pentru Jocurile Olimpice de la Beijing a avut loc în 2007, la București. Lipsa unor inițiative coerente, regulate de nivel competițional mondial și a unei strategii pe termen lung de revigorare a echitației, „lenta dar sigura degradare a echitației” nu atrag investitorii și sponsorii, fără de care acest sport elegant riscă să se stingă în România, a subliniat Alexandru Iavorovski, președintele juriului, concluzionând: ”Acest concurs reprezintă un fel de deșteptător pentru echitația românească. În ultimii 4-5 ani a fost secetă, nu am avut niciun sistem de referință”.

Concursul FEI – Longines Grand Prix, organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale (FEI), va fi dotat cu premii în valoare totală de 45.000 de euro – un fond de premiere-record pentru ultimii 7 ani în România, la un concurs de echitație.

Finala Gold Tour, care este și Grand Prix-ul FEI**Longines, reprezintă cea mai spectaculoasă probă din concurs, cu cele mai mari înălțimi ale obstacolelor și cu gradul de dificultate cel mai mare, fiind urmată de baraj la cronometru, de asemenea un test plin de adrenalină pentru competitori și public deopotrivă. Finala Gold Tour este dotată și cu cele mai mari premii din concurs: 25.000 euro. Competiția include 4 circuite (tururi): Bronze Tour, Silver Tour, Gold Tour, alături de Circuitul de tineret și juniori (sportivi tineri, sub 21 de ani).

Concursul FEI – Longines Grad Prix programează în total 18 probe de obstacole: probe pentru cai experimentați și sportivi seniori, și Circuitul de tineret și junior cu câte 3 competiții, al căror punctaj se cumulează pentru Campionatul European de Juniori și Tineret din acest an. De asemenea, probele destinate cailor tineri și foarte tineri sunt grupate pe vârste: 6 și 7 ani, respectiv 4 și 5 ani.

Printre cei mai valoroși competitori se numără bulgarul Rosen Raichev (numărul 315 mondial) și românii Radu Ilioi – câștigătorul Marelui Premiu al Municipiului București din cadrul primei edițiii a Salonului Calului, din 2012, tânărul sportiv Ionuț Năstase – reprezentant al Clubului Equestria, și Aron Jacab. Un concurent special este turcul Armagan Ozgorkey, o personalitate marcantă a echitației mondiale: Vice-președinte al Federației Ecvestre Europene și membru al Biroului Federal al FEI (Federația Ecvestră Internațională).

„”Echitația este un sport mai puțin cunoscut decât merită în România. Dar cu acest concurs vrem să schimbăm acest lucru, vrem să facem o tradiție și sper că vom reuși.  Prin cei 70 de concurenți și 140 de cai de peformanță din Europa care se vor alinia la startul competiției, prin difucultatea tehnică a probelor, prin complexitatea structurii concursului (4 tururi și 18 probe la toate categoriile de vârstă), precum și prin valoarea ridicată a fondului de premiere, putem dovedi că echitația românească a recucerit circuitul european și poate stimula în mod real nivelul competițional al echitației europene. Sperăm ca acest concurs să devină într-un timp foarte scurt o platformă de valoare a echitației din Sud-estul Europei”, a declarat dr. Ozana Moraru, proprietar al Clubului Equestria.

Obiectivul competiției este înscrierea echitației autohtone în circuitul țărilor active la nivel competițional european, apte să organizeze concursuri de nivel internațional cu acumulare de puncte Longines, cuantificabile pentru ierarhia mondială a probelor de sărituri peste obstacole.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
S-a aflat adevărul! Motivul real pentru care Mario Iorgulescu a provocat accident odios din Bucureşti
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
WhatsApp, decizie RADICALĂ după ce au pierdut clienți. Este anunțul momentului despre marea schimbare
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide