Cum poate scăpa Dinamo de datorii de 16,7 milioane de euro

Cum poate scăpa Dinamo de datorii de 16,7 milioane de euro
Publicat: 06/11/2014, 13:39

Suma aferentă masei credale este în acest moment de 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă că, în cazul în care planul de reorganizare a societății aflate în stare de insolvență va fi aprobat, Dinamo va avea de plătit doar 4,48 la sută din datoriile actuale, adică 3.486.133 de lei.

Planul de reorganizare, care are o durată de implementare de șase luni de la data confirmării de către judecătorul sindic, a fost depus la Tribunalul București, prin adminsitratorul special Valentin Cristian Gheorghiță și va fi spus spre aprobare Adunării Generale a Creditorilor în 17 noiembrie.

Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanțelor, atât în cazul în care planul de reorganizare va fi aprobat, dar într-o proporție și mai mare în cazul declanșării falimentului, sunt cele bugetare și chirografare.

Conform planului de reorganizare, creanțele garantate (în valoare de 1.042.506 lei ) și creanțele salariale ( în valoare de 993.627 de lei ) vor beneficia de distribuiri de sume în proporție de sută la sută din totalul grupei.

Categoria creditorilor cu creanțe bugetare (în valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crențe) vor beneficia, conform planului de distribuiri, de sume în proporție de 5,93 la sută din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei.

Conform tabelului comparativ a sumelor estimate a fi obținute în cazul aplicării procedurii de faliment, din planul de reorganizare, creditorului bugetar i-ar fi atribuit un procent de 5,48 la sută din creanță, inferioară celei de care ar beneficia prin aplicarea procedurii de reorganizare, respectiv 5,94 la sută.

Pentru categoriile creanțelor chirografare și creanțelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu va fi achitată de către SC Dinamo 1948 SA nicio sumă prin planul de reorganizare.

Tabelul definitiv de creanțe al SC Dinamo 1948 SA, depus la Secția a VII-a civilă a Tribunalului București, cuprinde creanțe garantate în valoare de 1.249.763, creanțe salariale de 993.627 de lei, creanțe bugetare de 24.442.264 de lei și creanțe chirografare de 51.348.251 de lei.

Administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 SA, Cătălin Dascăl, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în practică se întâlnesc situații în care creditorii chirografari votează planul de reorganizare chiar dacă nu li se achită nicio sumă. „Chirografarii nu vor primi nicio sumă de bani. Se întâmplă în unele situații ca și acești creditori să fie de acord, pentru că orice tergiversare nu face altceva decât să le sporească pierderea prin creșterea unor costuri de administrare a acelei creanțe, inclusiv din punct de vedere fiscal, precum si cu avocații, cu reprezentarea, așa, practic urmare a confirmarii planului, în baza Legii 85, ei își vor putea face rectificarea în bilanțurile lor contabile prin eliminarea acestor creanțe. În concluzie, se întâmplă în practică să fie și voturi pentru, chiar și într-o astfel de ipoteză, pentru că își clarifică pozițiile bilanțiere”, a declarat Dascăl.

Plata creanțelor garantate este prevăzută a fi efectuată în prima lună de plan, pentru creanțele salariale în luna a 3-a, iar pentru creanțele bugetare începând cu luna a 4-a de plan și până la ultima.

Planul de reorganizare a societății, depus de către administratorul special Valentin Cristian Gheorghiță ar putea fi pus în discuție spre aprobare judecătorului sindic la următorul termen de judecată, dacă actul va fi aprobat în prealabil de Adunarea Generală a Creditorilor, din 17 noiembrie. „Fiecare creditor își are dreptul la vot și poate să și-l exercite, prin reprezentant. Poate să fie administrator, o persoană împuternicită sau avocat. Fiecare creditor din tabelul creditorilor votează, iar votul este consemnat din categoria din care face parte. Acest vot va avea loc în adunarea din 17 noiembrie. În cazul în care este aprobat, urmează ca la următorul termen de judecată, dacă nu sunt motive de amânare și principial nu ar trebui să fie motive de amânare, să se pună în discuția judecătorului sindic confirmarea planului de reorganizare”, a afirmat Cătălin Dascăl pentru MEDIAFAX.

În ceea ce privește tabelul definitiv de creanțe, Dascăl a afirmat că Veneto Banca, singurul creditor cu creanță garantată a recuperat o parte din suma care i se cuvine: „Tabelul definitiv este cel publicat în care creanța Veneto este înscrisă integral, astfel cum a fost menționată anterior prin tabelul preliminar, fără să se țină cont de diminuare, în urma vânzării unui apartament aflat în proprietatea societății și recuperării a unei părți a crenței, ca masură de asigurare corespunzatoare a garanției cu acordul Comitetului Creditorilor. În momentul în care se va vota, Veneto Banca nu va vota cu suma integrală, ci cu minus distribuirea făcută deja către ei ca pondere. Ponderea finală de vot în adunare se determină prin raportare la valoarea actuală a creanțelor înscrise la masa credală”.

Referitor la contestația ANAF, aceasta a fost admisă de către instanță, dar nu influențează ponderea întrucât e vorba de o creanță nescadentă. „Contestația ANAF-ului a fost admisă de către instanță, dar acest aspect nu influențează ponderea, pentru că era trecută parțial ca și creanță nescadentă, care dă drept de vot și de distribuire în integralitate, deci în totalul masei credale era avută în vedere în integralitate. S-a scris în unele publicații că nu înregistrasem la masa credală în favoarea ANAF suma de 1.856.454,00 lei, însă acest creditor era înscris cu toată suma solicitată în valoare de 22.006.490,00 lei, din care 20.150.036,00 lei scadentă, iar diferența nescadentă. Eu îi inregistrasem creanța integral, doar că partea de 1.856.454,00 lei era nescadentă la data deschiderii procedurii, pentru că ANAF notificase încetarea valabilității eșalonării începand cu data de 1 iulie, deci după data deschiderii procedurii”, a mai spus Cătălin Dascăl.

Adminsitratorul judiciar a precziat însă că în procesul de insolvență există oricând riscul solicitării falimentului societății în cauză: „Într-o procedură de insolvență există oricând riscul de a se cere falimentul”.

În ipoteza în care față de societatea debitoare se va deschide procedura falimentului, activitatea ar fi întreruptă și activele societății debitoare ar fi valorificate. În conformitate cu raportul de evaluare a patrimoniului debitoarei, valoarea de piață a patrimoniului societății debitoare este de 3.779.700 lei, adică 891.300 de euro.

Din valoarea totală a sumelor obținute în ipoteza lichidării patrimoniului societății, suma de 947.371 lei ar urma să fie distribuită creditorului din categoria creanțelor garantate, acesta fiind îndestulat în proporție de 90,87 la sută, creditorii cu creanțe salariale ar beneficia de distribuiri de sume în procent de sută la sută din totalul creanțelor deținute, iar creditorii bugetari ar beneficia de un procent de 5,48 la sută din totalul creanței deținute.

Creditorii chirografari nu ar beneficia de distribuiri în procedura falimentului, ca și în cazul aproării planului de reorganizare.

Conform unor analize financiare realizate pentru ultimii 4 ani și prezentate în planul de reorganizare a societății, volumul total al datoriilor a înregistrat începând cu anul 2013 (ulterior schimbării structurii acționariatului) o scădere semnificativă. Acestea au scăzut de la 73,9 milioane de lei, cât s-a înregistrat în anul 2012, la 69 milioane de lei, la finele anului 2013 și respectiv 65 milioane de lei la 30 iunie 2014.

Veniturile realizate în perioada analizată sunt diferite de la o perioada la alta, cu o scădere semnificativă în anul 2012, urmând apoi cu creștere continuă. Dacă în semestrul doi al anului 2014 se menține același trend ca în semestrul unu, veniturile realizate în acest an vor înregistra o creștere de aproximativ 25 la sută față de anii 2011 și 2013 și de 63 la sută față de anul 2012.

În urma analizelor ratelor profitului s-a constatat obținerea pe primii 3 ani a unor rate negative ale profitului, cu un minim de – 63 la sută în 2012, și cu o rată pozitivă de 10,9 la sută în semestrul unu al anului 2014.

Realizatorii analizelor financiare și ale planului de reorganizare a societății au ajuns la concluzia că problema primordială cu care s-a confruntat S.C. DINAMO 1948 în anii 2011-2013, înainte de preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către Ionuț Negoiță, a fost incapacitatea de a genera profit operațional. „Cu alte cuvinte, modelul de business a generat cifra de afaceri, însă modul în care au fost gestionate elementele de cheltuieli au decapitalizat societatea. O regândire a modelului de business, în special în ceea ce privește reorganizarea elementelor de cheltuieli, a condus societatea la înregistrarea de profit operațional în primul semestru al anului 2014, însă acest profit nu a putut acoperi pierderile din înregistrare în perioada anterioară”, se arată în planul de reorganizare a întreprinderii.

Conform aceluiași document, deschiderea procedurii de insolvență împotriva SC Dinamo 1948 SA este o consecință a unui cumul de factori, precum investițiile efectuate pentru extinderea bazei materiale, strategia de salarizare a fotbaliștilor necorelată su posibilitățile reale ale societății sau strategia comercială neadecvată.

SC Dinamo 1948 SA are trei acționari, Ionuț Negoiță, cu 381.041 acțiuni, reprezentând 92,9368 la sută din total, Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 28.831 de acțiuni, reprezetând 7,0319 la sută, și Cornel Dinu, cu 128 de acțiuni, reprezentând 0,0313 la sută.

Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvență a fost înregistrat în 13 mai, la Tribunalul București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului