FIFA a făcut anunțul. Cum se raportează președintele Joseph Blatter la scandalul spăgilor

Publicat: 27/05/2015, 14:07

„Sepp Blatter este concentrat pe congres. Factorul de stres este un pic mai ridicat decât ieri. Este relaxat, pentru că nu este implicat. FIFA este cea care a cerut, la 18 noiembrie 2014, deschiderea unei anchete. Raportul Garcia a fost remis atunci justiției elvețiene. Este o surpriză că s-a întâmplat astăzi (n.r. – valul de rețineri), dar nu este o surpriză că se întâmplă”, a spus De Gregorio, într-o conferință de presă, potrivt L’Equipe.

Oficialul a dezmințit informațiile care au circulat miercuri, potrivit cărora alegerile pentru președinția forului mondial, programate vineri, ar urma să fie amânate din cauza scandalului de corupție.
De Gregorio a precizat că forul fotbalistic mondial cooperază din toate punctele de vedere cu autoritățile elvețiene în cadrul anchetei.

„Nu este cel mai bun moment, dar FIFA cooperează din plin cu justiția, răspunde la toate solicitările de informații. În acest caz, FIFA este victima. Oferim toate informațiile cerute, pentru că este interesul nostru ca toate întrebările puse să găsească răspuns. Este dureros ce se întâmplă, dar este calea cea dreaptă”, a declarat Walter De Gregorio.

Raportul Garcia, un document care ar putea face lumină în cadrul acuzațiilor privind fapte de corupție înregistrate în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, edițiile 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar), va fi făcut public după încheierea anchetei justiției elvețiene, a precizat De Gregorio. „La Marrackech, în decembrie trecut, Comitetul Executiv a decis publicarea Raportului Garcia, după ce procedurile în curs vor fi încheiate”, a spus oficilaul.

Parchetul elvețian a confiscat, miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru „spălare de bani și management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, edițiile din 2018 și 2022. Ministerul elvețian de Justiție a precizat că ancheta penală a fost începută la 10 martie.

Anunțul autorităților elvețiene vine la puțin timp după ce șase înalți oficiali ai forului mondial au fost reținuți, miercuri dimineață, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA, în legătură cu alte fapte de corupție.

Printre persoanele reținute se numără doi din cei șapte vicepreședinți FIFA, Jeffrey Webb din Insulele Cayman și Eugenio Figueredo din Uruguay, președintele federației de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, și Jose Maria Marin, fost președinte al federației braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.

Oficiul Federal de Justiție din Elveția a precizat că persoanele reținute sunt cercetate pentru luare de mită și primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acțiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acțiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacțiile financiare au fost folosite bănci din această țară.

Persoanele reținute la hotelul de lux Baur au Lac vor fi extrădate în SUA imediat.

Cei șase erau prezenți la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, în cadrul căruia vor avea loc, vineri, alegeri pentru președinția forului condus de Joseph Blatter.

Actualul președinte al FIFA, Joseph Blatter, și prințul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidați rămași în cursa pentru șefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de președinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?