„Grila” Formulei 1, fără replică în fața lui Vettel

Grila Formulei 1, fără replică în fața lui Vettel
Publicat: 22/09/2013, 19:26
Actualizat: 12/12/2013, 01:09

Germanul Sebastian Vettel (Red Bull) reușește etapă de etapă să se distanțeze în clasamentul general al piloților de Formula 1 și dovedește faptul că nu mai poate fi oprit din drumul său către cel de-al patrulea titlu mondial consecutiv, când mai sunt doar șase etape de disputat din acest sezon.

Pilotul echipei Red Bull a câștigat, duminică, la Singapore, al treilea Grand Prix consecutiv, într-o manieră care este deja marcă înregistrată „Sebastian Vettel”: cel mai rapid în antrenamente, cel mai rapid în calificări și victorie categorică în cursă, cu un avans de peste 30 de secunde față de ocupantul locului secund, spaniolul Fernando Alonso de la Ferrari.

Tabloul succeselor sale s-a modificat din nou după cursa asiatică: 33 de vicorii în carieră, șapte în acest sezon, trei consecutive în 2013 și tot trei consecutive la Singapore. Al patrulea titlu mondial este și mai aproape de german, grație celor 60 de puncte pe care le are avans în clasamentul general, față de Alonso (247 de puncte la 187). Lewis Hamilton (Mercedes, 151 de puncte), Kimi Raikkonen (Lotus-Renault, 149 de puncte), Mark Webber (Red Bull, 130 de puncte) și Nico Rosberg (Mercedes, 116 puncte) au cam ieșit din lupta pentru locul 1, urmând să-și dispute ultima treaptă a podiumului ierahiei generale.

În nocturna care a luminat străzile din Singapore, Vettel nu a avut emoții decât în primele două viraje, când Rosberg (locul 2 pe grilă) a încercat fără succes să-i subtilizeze locul I. Triplul campion mondial s-a descotorosit repede de rivalul său și la finalul primului tur (din 61) avea deja un avans de două secunde. Ecartul s-a mărit constant și a ajuns la 15 secunde înaintea primei treceri pe la boxe, fără ca Vettel să forțeze.

În turul 25, adversarii lui Vettel au avut ocazia să încerce din nou detronarea liderului. Australianul Daniel Ricciardo (Toro Rosso), colegul al lui Sebastian Vettel din 2014, a lovit marginea pistei, obligând mașina de securitate să intre pe circuit. Cursa a fost reluată după cinci tururi, iar pilotul echipei Red Bull a sprintat din nou, lăsându-și fără replică adversarii. Pentru german, partea secundă a cursei a reprezentat o plimbare de week-end, iar cele aproape 33 de secunde avans cu care încheiat Marele Premiu al statului Singapore stau mărturie pentru diferența dintre el și restul piloților.

Lupta pentru celelalte locuri care contează în clasamentele generale a fost una acerbă, mai ales în finalul incendiar al cursei. Prima parte, cam anostă și fără depășiri, i-a avut pe locurile fruntașe pe Rosberg (locul 2), Alonso, cu un start excelent de pe 7 pe 3, Webber (4), Romain Grosjean (Lotus, locul 5), Hamilton (6), Felipe Massa (7), plecați toți cu strategii asemănătoare. Intrarea Safety-Car-ului a divizat grila, majoritatea a intrat la boxe pentru al doilea schimb de pneuri și a încercat să meargă până la final cu pneurile de compoziție medie, ceilalți au rămas pe pistă, hotărând să amâne trecerea pe la standuri. Diferențele de uzură rezultate astfel la cauciucurile monoposturilor au permis apariția depășirilor și au produs schimbări spectaculoase de ierarhii. Alonso a ajuns pe locul doi, urmat de Raikkonen, care fusese abia al 13-lea la start. Cei doi și-au păstrat pozițiile până la final. Webber a amenințat podiumul, dar monopostul său l-a trădat și australianul a fost nevoit să abandoneze cu mașină în flăcări chiar înainte de a intra în ultimul tur.

Rosberg și Hamilton au profitat de retragerea lui Webber, terminând pe 4, respectiv 5, la fel Massa, care a trecut linia de sosire al șaselea. Locurile 7-10 au fost ocupate în ordine de britanicul Jenson Button, mexicanul Sergio Perez (ambii McLaren-Mercedes), germanii Nico Hulkenberg (Sauber) și Adrian Sutil (Force India).

Marele Premiu al statului Singapore a adus în tribune numeroase celebrități. Printre acestea s-au numărat fostul fotbalist David Beckham, care a urmărit cursa din standul echipei Mercedes, și cântărețul Tom Jones, care a luat loc printre mecanicii de la Lotus-Renault.

După această întrecere, clasamentul constructorilor este dominat în continuare de Red Bull, care a acumulat 377 de puncte. Ferrari este pe 2, cu 277 de puncte, iat Mercedes ocupă locul 3, cu 267 de puncte.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 va avea loc în Coreea de Sud (Yeongam), la 6 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun