Cele trei zile de audieri în cazul de dopaj al Simonei Halep s-au ÎNCHEIAT: „Am încredere că adevărul va ieşi la suprafaţă”

Cele trei zile de audieri în cazul de dopaj al Simonei Halep s-au ÎNCHEIAT: „Am încredere că adevărul va ieşi la suprafaţă”
Simona Halep / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09/02/2024, 17:48
Actualizat: 09/02/2024, 17:49

Cele trei zile de audieri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) în cazul de dopaj Simona Halep s-au încheiat. La ieşirea din tribunal, după ultima zi de audieri, sportiva româncă a declarat că este încrezătoare că „adevărul va ieşi la suprafaţă”.

După trei zile de audieri, Simona Halep a făcut primele declarații, vineri după-amiază, imediat după ieșirea din sala de judecată. Jucătoarea română s-a arătat optimistă în ceea ce privește verdictul. Ea a spus că această audiere i-a dat șansa de a-și prezenta apărarea.

„Nu pot să spun nimic de la audieri, dar vă pot să spun că audierea mi-a dat șansa să-mi prezint apărarea. Încrederea mea e intactă, se va demonstra că nu am avut niciodată intenția de a mă dopa. Am încredere că adevărul va ieși la suprafață.

Abia aștept să revin pe teren și aștept să încerc să fac tot ce pot acolo. Vom vorbi când o să am posibilitatea. Mulțumesc că ați stat aici, în frig și ploaie. Vom vorbi”, a spus Simona Halep, la ieșirea din sala de judecată, citată de Mediafax.

Simona Halep / Sursa foto: Profimedia
Simona Halep / Sursa foto: Profimedia

Nu se știe când va fi anunțată decizia

Sportiva a mai spus că nu știe când va veni verdictul mult așteptat, unul care ar putea să îi relanseze cariera sau să îi pună capăt definitiv.

În cele trei zile au fost audiaţi la TAS martori, experţi, dar şi antrenorul Patrick Mouratoglou şi fizioterapeuta Candice Gotier.

În urma audierilor, Comisia TAS va delibera şi va pregăti hotărârea arbitrală care va conţine decizia şi motivarea acesteia.

Pentru Simona Halep, coșmarul a început în pe 21 octombrie 2022, atunci când sportiva din Constanţa anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

În 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP). De atunci, tenismena se luptă să-și demonstreze nevinovăția.

La TAS, Simona Halep încearcă să obțină o anulare sau o reducere a suspendării de patru ani, decisă de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) în septembrie 2023.

  • Pe 12 septembrie 2023, Tribunalul Independent Sport Resolutions a găsit-o vinovată pe Simona Halep pentru două încălcări ale regulamentului antidoping: utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și suspiciunea că ar fi utilizat metode / substanțe interzise pe durata sezonului 2022.
  • Suspendarea primită din partea ITIA a fost drastică, 4 ani.
  • Simona Halep a înaintat apel la TAS și va fi audiată în perioada 7-9 februarie.
  • 6 octombrie 2026 ar fi data la care suspendarea Simonei Halep ar expira, dacă TAS nu schimbă decizia.

Simona Halep s-a împăcat cu Patrick Mouratoglou?

Patrick Mouratoglou a participat personal la procesul Simonei Halep de la TAS, desfășurat în perioada 7-9 februarie, deși francezul nu mai vorbise cu Simona Halep în ultimele luni. Cu toate că este un martor cheie în proces, Mouratoglou ar fi stat doar 23 de minute la TAS, potrivit informațiilor din presa din România.

În 15 decembrie, într-un interviu pentru Euronews, Simona a recunoscut că a avut un şoc când a fost testată pozitiv şi a reiterat faptul că este nevinovată.

Tot atunci, ea a anunţat că nu mai colaborează cu Academia Mouratoglou şi că au trecut mai multe luni de când a vorbit ultima dată cu Patrick Mouratoglou.

Potrivit Antena 3, Simona Halep a cinat împreună cu Patrick Mouratoglou, miercuri seară, după ce sportiva afirmase că nu a mai ţinut legătura cu fostul său antrenor, în ultimele luni.

„Sunt victima unei nedreptăţi. Aştept deja de mai mult de un an. Nu am dormit bine majoritatea timpului. Sunt o persoană emotivă şi înainte de fiecare meci eram stresată şi simţeam asta în stomac. În acest an fiecare zi a fost aşa. Visul meu este să revin, indiferent de vârstă, pentru că vreau să fiu pe teren şi să decid eu cum îmi închei cariera în tenis.

Cred că merit asta, după munca depusă toată viaţa şi sacrificiile făcute pentru tenis. Ar fi un dezastru să stau patru ani departe de tenis. Nici măcar nu vreau să mă gândesc la asta. Sunt pregătită de luptă. Nu renunţ uşor”, a afirmat Halep la finalul anului trecut, într-un interviu pentru Paris Match.

Simona Halep si Patrick Mouratoglou

Apărarea Simonei, construită pe ideea că substanța i-a ajuns în organism de pe urma unui supliment contaminat

Vorbim despre o pudră de colagen, KetoMCT, pe care echipa Mouratoglou i-a recomandat-o. În motivarea integrală a deciziei de suspendare a Simonei, a fost dezvăluit felul în care Halep a ajuns să consume respectivul supliment alimentar.

Simona Halep, 32 de ani, a fost inițial suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022.

Ea a fost găsită vinovată de două încălcări ale regulamentului antidoping, utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și a unei „metode/substanțe interzise” pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

În septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o patru ani pe Halep. Simona Halep a anunţat, ulterior, că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Recursul a fost depus de echipa sa de avocați pe 24 octombrie.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...