JO RIO 2016 s-au deschis cu un mesaj simplu: să avem grijă de planeta noastră

Mai jos, puteți urmări unele dintre cele mai spectaculoase fotografii din timpul ceremoniei de deschidere (sursa BBC), iar apoi întreaga ceremonie, care a fost transmisă live text de gândul.

Flacăra olimpică a fost aprinsă pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro de maratonistul brazilian Vanderlei Cordeiro de Lima. Spectacol grandios în capitala braziliană. Jocurile Olimpice sunt deschise cu o ceremonie care imbină cu succes momentele din istoria Braziliei, muzica și dansul. Delegația României a intrat în arenă la ora 04:24, având-o în frunte pe Cătălina Ponor. Desfășurarea spectacolului care dă startul acestei ediții a Jocurilor a putut fi urmărită LIVE pe Gândul.

05:46: Flacăra Olimpică aprinsă în Templul Herei din Olimpia intră pe Maracana, purtată de unul dintre cei mai iubiți sportivi din Brazilia, tenismenul Gustavo Kuerten, de trei ori campion la Roland Garros. „Guga” a purtat flacăra prin stadion și a predat-o sportivei Hortencia Marcari, jucătoare de baschet, medaliată cu argint la JO de la Atlanta. Cel care aprinde flacăra olimpică este Vanderlei Cordeiro de Lima, maratonist brazilian, medaliat cu bronz la Atena, în 2004.

FLACĂRA OLIMPICĂ S-A APRINS PE MARACANA!

05:39: Spectacolul continuă pe ritmuri de samba, iar atmosfera se apropie din ce în ce mai mult de cea a unui adevărat carnaval. Confetiile și costumele colorate umplu stadionul Maracana. Mai sunt câteva momente până la cel mai așteptat moment al serii, aprinderea flăcării olimpice.

05:34: Sunt depuse jurămintele olimpice de către un reprezentant al arbitrilor, unul al antrenorilor și unul al sportivilor.

05:32: Imnul Olimpic răsună în arena Maracana. Acesta se va auzi din nou la ceremonia de închidere, când steagul va fi coborât.

05:28: În arena Maracana intră steagul olimpic.

05:27: Președintele Braziliei declară deschise Jocurile Olimpice de la Rio.

05:18: Trofeul Laurului Olimpic este acordat sportivului kenian Kip Keino, câștigător a două medalii olimpice la atletism la Jocurile Olimpice de la Munchen (1972) și Mexico City (1968). Keino se ocupă de 90 de copii orfani, alături de care sportivul kenian intră în arena Maracana.

„Sunt foarte onorat să fiu primul care primește acest trofeu de la prienetul meu Thomas”, a spus Kip Keino, încercând să-și stăpânească lacrimile.

Trofeul Laurului Olimpic va fi decernat, de acum încolo, sportivilor care contribuie la promovarea sportului prin acte caritabile.

05:16: Thomas Bach vorbește în mod special despre echipa refugiaților olimpici, care, în opinia sa, transmite un mesaj important tuturor refugiaților de pe glob și aduc o mare contribuție societății. Prezența sportivilor refugiați este, potrivit lui Bach, o întărire a mesajului „Unitate în diversitate”.

05:00: Este ora 23:00 la Rio și începe partea protocolară a Festivității. Sunt introduși președintele comitetului de organizare și președintele Comitetului Olimpic Internațional, Carlos Nuzman și Thomas Bach.

„Haideți să ne trăim visul împreună, în ciuda, sau, mai degrabă, grație tuturor diferențelor dintre noi”, a îndemnat Carlos Nuzman, cuprins de emoții.

„Trăim într-o lume marcată de crize și nesiguranță. Iată răspunsul nostru olimpic!”, a spus și Thomas Bach, amintind că în această „lume olimpică” suntem cu toții egali și că valorile comune ale umanității sunt mai puternice decât forțele care încearcă să ne dezbine.

04:59: Un moment inedit, cercurile olimpice sunt formate pe Maracana din copaci verzi, ca un îndemn în plus adus omenirii cu privire la importanța plantării de copaci. Cercurile olimpice și-au schimbat culoarea și sunt, acum, la Rio, toate verzi.

04:55: Se formează delegația cu numărul 208, formată din cei care cară panourile cu recipientele în care sportivii din toate țările au pus semințele primite la intrarea în arenă.

04:52: Intră pe Maracana și cea mai așteptată delegație, cea a Braziliei. Ritmul melodiei Brasil este însoțit de aplauzele puternice ale fanilor din tribune. Sportivii brazilieni aduc un suflu de voie bună și veselie pe scenă.

04:51: În arenă își face apariția delegația refugiaților, într-o atmosferă încărcată cu emoție și ropote de aplauze venite din tribunele Maracanei.

04:25: Intră pe Maracana și delegația Rusiei, cea care a fost subiectul unor discuții aprinse în ultima perioadă. Este cea mai mică delegație din ultimii ani pe care o trimite Rusia la Jocurile Olimpice. Țara va fi reprezentată la Rio de doar 266 de sportivi.

04:24: Delegația României, formată din 96 de sportivi, intră în arena Maracana, condusă de Cătălina Ponor, purtătoarea de drapel. Hai România!

04:15: Unul dintre sportivii din delegația Panama a intrat în arenă ținând în mână un mic banner pe care scrie „Pace pentru întreaga lume”.

04:07: În arenă intră delegația Republicii Moldova, condusă de Nicolai Ceban, luptător.

04:06: Delegația Mexicană este întâmpinată cu urale venite din tribunele stationului Maracana.

03:54: Delegația Jamaicăi intră în arenă, în frunte cu atleta Shelly-Ann Fraser-Price și avându-l în componență pe Usain Bolt. O altă vedetă îi urmează, gimnastul Kohei Uchimura care conduce delegația Japoniei.

03:52: Încă 60 de delegații mai trebuie să defileze până la intrarea în arenă a sportivilor români, în frunte cu Cătălina Ponor.

03:45: Până în acest moment, printre cei mai faimoși sportivi purtători de drapel se numără vedetele tenisului, Rafael Nadal și Andy Murray.

03:40: Președintele Franței, Francois Hollande, aplaudă din tribune delegația țării sale.

03:03: Semințele primite de sportivi sunt strânse și vor fi plantate într-un parc, cu dorința de a forma o pădure a sportivilor olimpici.

02:51: Ca de fiecare dată, delegația Greciei deschide defilarea sportivilor, urmând ca delegația Braziliei să încheie acest spectacol. Sportivii sunt întâmpinați cu aplauze și aclamați de spectatorii din tribune.

02:50: Începe defilarea sportivilor! Fiecare dintre ei va primi, la intrarea în arena Maracana, o sămânță, care încurajează plantarea și reîmpădurirea.

02:44: Se face o trecere în revistă a amplorii fenomenului de încăzlire globală și a efectelor pe care acest fapt îl are asupra întregii lumi. Pe scenă, un băiețel găsește o plantă singuratică, trimitere la importanța pădurilor, lucru care a căpătat un loc central în Brazilia,

02:31: Continuă spectacolul muzical și dansul cu ritmuri de samba, dar și ritmuri moderne de pop și rap. Dansatorii își fac și ei apariția în scenă, într-un număr tot mai mare.

02:29: Încep momentele muzicale, cu un tribut adus fetei din Ipanema, înfățișată în arena Maracana de modelul Gisele Bunchen.

02:22: Încetul cu încetul, orașul se dezvoltă, urbanizarea ajunge și pe teritoriul Braziliei. O metropolă braziliană apare pe stadion, dezvăluind imaginea orașului contemporan.

02:15: Istoria Braziliei merge mai departe cu scenele care amintesc întâlnirea dintre indigeni și popoarele migratoare care au atins pământurile braziliene de-a lungul timpului, cu a căror venire a început, practic, nașterea poporului brazilian așa cum o știm noi. În prim-plan sunt puși sclavii, oamenii de culoare, africani, care au avut o influență importantă în formarea populației braziliene actuale.

02:09: Spectacolul continuă cu scene simbolice pentru evoluția vieții pe Pământ. Cu ajutorul artiștilor implicați în aceste scenete, apare apa, apoi apar microorganismele, urmate de evoluția vegetației și a pădurilor. Mai târziu, în peisaj își fac apariția indigenii. Aceștia sunt un simbol al uniunii și interdependenței dintre om și natură, fiind cei mai mari apărători ai pădurii. Să nu uităm că una dintre cele mai mari bogății ale Braziliei este Pădurea Amazoniană.

02:06: Este prezentată componența Comitetului Olimpic Internațional și Paulihno da Viola interpretează imnul național al Braziliei. Drapelul brazilian este înălțat pe aceste acorduri în centrul stadionului.

02:03: A început numărătoarea inversă. Batucada răsună în întreg stadionul. Din simbolul păcii răsare un copac, ca un simbol al faptului că oamenii trebuie să facă trăiască în pace cu natura.

02:02: În jur de 60.000 de spectatori se află în tribunele stadionului. Maracana răsună sub ropotele de aplauze.

02:00: Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro încep oficial, odată cu startul festivității de deschidere organizată în capitala Braziliei. Spectacolul a început pe Stadionul Maracana cu imagini impresionante ale valurilor și plajelor braziliene.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio va fi mai săracă. Legenda Braziliei, Pelé, a anunțat că, din păcate, starea precară de sănătate nu îi permite să meargă la spectacolul din această seară.

„Nu sunt apt din punct de vedere fizic pentru a participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice”, a spus Pelé într-o declarație.

Fotbalistul brazilian a suferit în urmă cu câțiva ani o operație la șold și de atunci se deplasează cu ajutorul unui cadru.

„Doar Dumnezeu este mai presus decât sănătatea mea. În viața mea, am avut multe fracturi, operații, dureri, victorii și înfrângeri. I-am respectat pe toți cei care m-au admirat”, a mai spus Pelé.

„Ca brazilian, îi cer lui Dumnezeu să îi binecuvânteze pe toți cei care iau parte la acest eveniment”, a încheiat legendarul sportiv.

La deschiderea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro vor fi prezenți doi dintre cei mai faimoși cântăreți din Brazilia, Gilberto Gil și Caetano Veloso, precum și un cântăreț de muzică rap în vârstă de 12 ani. De asemenea vor fi prezenți dansatori proveniți din 12 școli de samba din Rio.3 miliarde este numărul de telespectatori așteptați să urmărească festivitatea de deschidere.

Peste 10.000 de sportivi din 206 țări vor concura pentru 4.924 de medalii, la 42 de sporturi, de la atletism până la golf sau taekwondo. România este reprezentată la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de o delegație formată din 96 de sportivi și șapte rezerve, la 15 sporturi.

Cifrele Jocurilor Olimpice de la Rio 2016

10.500 – Numărul de sportivi provenind din 206 țări diferite.

85.000 – Numărul de persoane însărcinate cu securitatea la JO (la Londra în 2012 au fost 42.000 de persoane).

207 – Numărul delegațiilor prezente, dintre care pentru prima oară una formată din refugiați

32 – Numărul de situri olimpice în orașul Rio de Janeiro, concentrate în patru mari zone: Barra De Tijuca; Copacabana; Maracana și Deodoro.

25.000 – Numărul jurnaliștilor acreditați.

42 – Numărul de discipline sportive desfășurate în cele 17 zile de competiție. Golful a reapărut ca sport olimpic după 112 ani de absență. Și rugbiul revine după 92 de ani.

450.000 – Numărul prezervativelor distribuite celor 10.500 de sportivi, 41 de fiecare, adică două pe zi.

5 miliarde de dolari – Acesta este bugetul inițial. Însă bugetul a fost redus, astfel că sportivii nu au televizoare în camere, s-a făcut economie la hârtie, iar zona VIP este mai modestă ca la alte ediții.

500.000 – Numărul turiștilor așteptați la Rio de Janeiro

306 medalii – Numărul de medalii decernate. Acestea vor fi primite de 136 de femei, 161 de bărbați, iar nouă vor fi pentru probe mixte.

7,5 milioane – Numărul de bilete puse în vânzare, din care 3,8 milioane vândute la un preț mai mic de 30 de dolari.

22 – Numărul de medalii olimpice – din care 18 de aur – pe care le are americanul Michael Phelps, cel mai titrat sportiv din istoria JO, aflat la a cincea Olimpiadă.

750.000 de metri pătrați – Aceasta este suprafața totală a satului olimpic

45.000 de voluntari vor ajuta la buna desfășurare a evenimentului.

1 – Este pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când o țară din America de Sud devine organizatoare. Rio 2016 este a 31-a ediție a JO. Anterior: 16 ediții au fost organizate în Europa, șase în America de Nord, trei în Asia și două în Oceania. Trei ediții nu au avut loc (1916, 1940, 1944).

78.000 – Capacitatea stadionului Maracana, unde vor avea loc ceremoniile de deschidere și de închidere.

31 – Atâtea clădiri de 17 etaje formează satul olimpic. Cele 3.604 de apartamente vor fi vândute după competiție.

33.000 – Numărul de taxiuri de la Rio.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...