Jocurile Olimpice de la Tokyo s-ar putea desfășura fără spectatori, după ce Japonia a anunțat că se confruntă cu un nou val de Covid

Redactor:
Dragos Tanase
Jocurile Olimpice de la Tokyo s-ar putea desfășura fără spectatori, după ce Japonia a anunțat că se confruntă cu un nou val de Covid
FOTO - ilustrativ: Pixabay.com

Jocurile Olimpice de la Tokyo s-ar putea desfășura fără spectatori, a declarat – vineri – conducătoarea comitetului de organizare, Seiko Hashimoto. Anunțul vine cu mai puţin de trei luni înaintea startului evenimentului, și așa amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, informează Agerpres, care citează AFP.

Seiko Hashimoto a declarat, însă, că organizatorii vor face orice pentru ca Jocurile să nu fie anulate.

Hashimoto, care a preluat preşedinţia comitetului Tokyo 2020, în luna februarie, după demisia forţată a predecesorului său, din cauza unui scandal de discrimare sexuală, a avertizat că „ar putea exista o situaţie în care nu am putea autoriza prezenţa spectatorilor”, adăugând că Jocurile vor fi un succes doar dacă organizatorii vor putea proteja în totalitate spectatorii şi populaţia japoneză.

Oficialii hotărâseră deja, în luna martie, să interzisă prezenţa spectatorilor veniţi din străinătate, fiind o premieră în istoria competiţiei. Organizatorii au amânat, până în iunie, decizia privind prezenţa sau nu a spectatorilor locali, din cauza incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de Covid-19.

Stare de urgență, în Tokyo și alte trei departamente

În Japonia, Tokyo şi alt trei departamente au fost plasate începând, de duminică, în stare de urgenţă pentru a treia oară, din cauza creşterii cazurilor de infectare cu coronavirus, situaţie care impune ca evenimentele sportive să aibă loc cu porţile închise.

În timp ce sistemul sanitar japonez se află deja sub o presiune intensă, Tokyo 2020 a fost criticat pentru că a cerut colaborarea personalului medical japonez pentru Olimpiadă, iar Hashimoto a spus că absenţa spectatorilor ar putea uşura această presiune.

În încercarea de a reduce scepticismul populaţiei japoneze, în marea parte în favoarea unei noi amânări sau chiar a anulării competiţiei, Tokyo 2020 a publicat miercuri o versiune actualizată a manualelor (playbooks) cu măsuri stricte împotriva virusului, care vor fi distribuite sportivilor.

Cu toate acestea, carantina pentru participanţii la JO 2020 nu va fi necesară, iar vaccinările nu vor fi obligatorii.

Seiko Hashimoto a menţionat că regulile vor continua să fie îmbunătăţite și s-a declarat convinsă că JO pot fi organizate într-un mod „sigur”.

Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 vor avea loc în perioada 23 iulie-8 august 2021, după ce anul trecut au fost amânate, tocmai din cauza pandemiei de coronavirus.

Salon Auto anulat, pentru prima dată în 67 de ani de existență! Tocmai a fost declarată stare de urgență în orașul în care urma să aibă loc

Salonul Auto de la Tokyo a fost anulat, pentru prima dată în 67 de ani, în condițiile în care Japonia se confruntă cu o creștere a cazurilor de Covid-19, determinată de mai multe variante infecțioase ale virusului.

De altfel, decizia de anulare a venit în contextul declarării stării de urgență în Tokyo, Osaka și alte două prefecturi, în perioada 25 aprilie – 11 mai, din cauza creșterii numărului de cazuri de coronavirus, relatează Mediafax, care citează BBC.

Organizatorii spectacolului au mai spus că, spre deosebire de alte expoziții majore din industrie care s-au mutat online în timpul pandemiei, nu există planuri de a ține un eveniment virtual.

125 de ani de la primele Jocuri Olimpice moderne. Care era atmosfera la Atena, pe 6 aprilie 1896

În urmă cu exact 125 de ani, pe 6 aprilie 1896, avea loc prima ediție modernă a Jocurilor Olimpice. Gândul.ro prezintă un grupaj de fotografii care surprind atmosfera competițională din diferiți ani.

Ediția din 2021, cea de-a 32-a, se va desfășura la Tokyo, aceasta fiind prima din istorie care are loc în timpul unei pandemii, Coreea de Nord anunțând că nu va participa din cauza riscului epidemic.

Jocurile Olimpice, tradiție seculară

La deschiderea Jocurilor Olimpice de la Atena, primele din perioada modernă, regele Georgios I al Greciei și o mulțime de 60.000 de spectatori i-au întâmpinat pe sportivii din 13 națiuni care luau parte la competiție.

Primele Jocuri Olimpice înregistrate au avut loc la Olympia, în orașul-stat grecesc Elis, în 776 î.Hr., dar se acceptă în general faptul că olimpiadele aveau cel puțin 500 de ani în acel moment.

Jocurile Olimpice antice, care se țineau la fiecare patru ani, au avut loc în timpul unui festival religios care îl cinstea pe zeul grec Zeus.

Inițial, competiția olimpică s-a limitat la cursele de picior, dar mai târziu au fost adăugate o serie de alte evenimente, inclusiv lupte, box, curse de cai și caruri și competiții militare.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Prețul la care au ajuns cireșele în piețele din România. Majoritatea sunt aduse din Grecia
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Efectul advers mai puțin cunoscut al vaccinării împotriva Covid-19. Sunt afectate doar femeile
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Încălzirea cu gaze, complet interzisă!? Schimbări radicale de care sunt vizați și românii cu centrale...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide