LIGA 1 ÎN CIFRE. STEAUA a luat titlul mai ușor decât o arată statistica. PLUS: Care este singura echipă mai periculoasă în deplasare decât acasă

Publicat: 22/05/2014, 15:48
Actualizat: 05/07/2016, 22:31

Sezonul 2013-2014 al Ligii I s-a încheiat miercuri. Iată rezultatele înregistrate în ultima etapă:

FC Vaslui – Astra 1-4
U Cluj – Pandurii 0-3
Corona – Petrolul 0-3
Steaua – Oțelul 2-2
FC Botoșani – Dinamo 1-2
Gaz Metan – FC Brașov 1-1
Săgeata – CFR Cluj 2-1
ACS Poli – Concordia 1-0
Viitorul – Ceahlăul 1-0.

La fel ca în finalul sezoanelor trecute, gândul vă propune o analiză a campionatului, bazată exclusiv pe date statistice și nu pe personajele din jurul fotbalului, pe scandalurile legate de arbitraje și eventuale aranjamente sau pe deciziile luate în birouri. Pentru început, iată clasamentul final al Ligii I și tabloul rezultatelor complete din acest sezon:

Click pentru a mări

* Poli Timișoara și Săgeata Năvodari au retrogradat deoarece au stat mai slab decât FC Brașov la meciurile directe

Click pentru a mări

i

Click pentru a mări

Steaua a câștigat al doilea titlu consecutiv, la fel de autoritar ca în sezonul trecut, și vineri poate face eventul după 17 ani, dacă învinge pe Astra în finala Cupei. În plus, în iulie, Steaua va începe o nouă aventură în preliminariile Ligii Campionilor, având iarăși de trecut trei tururi pentru accederea în grupe.

Giurgiuvenii continuă trendul ascendent din sezonul trecut, când au terminat pe 4, și încheie această ediție a Ligii I în postura de vicecampioni, după ce o bună bucată de vreme au avut șanse reale la titlu. În plus, ei au șansa de a cuceri Cupa României, încercând astfel să-și ia revanșa în fața Stelei.

Pe 3, la fel ca anul trecut și după un parcurs aproape identic cu cel din 2012-2013, este Petrolul, o echipă care a pierdut doar două meciuri în acest sezon, însă a făcut 14 (!) egaluri și și-a compromis astfel șansele la o clasare mai bună. În orice caz, fostele concitadine Astra și Petrolul vor reprezenta și ele România în cupele europene, mai exact în Europa League.

Dinamo a încheiat campionatul pe locul 4 și, pe hârtie, și-a câștigat locul de Europa League (însă, foarte probabil, trupa din Ștefan cel Mare nu va avea drept de joc în Europa, din cauza procesului de insolvență).

La polul opus, ACS Poli Timișoara, Săgeata Năvodari și Corona Brașov (ultima nu a arătat nicio clipă că poate face față primei scene fotbalistice) se vor întoarce în Liga a II-a, de unde au venit la începutul acestui sezon. Practic, singura formație nou-promovată care rămâne în Liga I este FC Botoșani (locul 8, mai mult decât onorabil).

De precizat că și anul acesta vor retrograda numai trei echipe, la fel cum s-a întâmplat și la finalul sezonului 2012-2013, deoarece FC Vaslui nu a primit licența din cauza problemelor financiare și va merge în Liga a II-a (anul trecut, victima s-a numit Rapid).

Astfel, ocupanta locului 15, FC Brașov, poate fi numită cea mai norocoasă echipă a sezonului, deoarece a rămas în Liga I deși nu merita din punct de vedere sportiv. La fel de norocoasă ar putea fi și CFR Cluj, care ar urma să-i ia locul lui Dinamo în Europa League dacă trupei din Ștefan cel Mare nu îi este permis accesul în Europa din cauza insolvenței.

Iată în continuare clasamentul turului:

Click pentru a mări

Pe lângă faptul că Astra a fost lider după tur (cel mai probabil din cauza oboselii acumulate de Steaua în meciurile de Liga Campionilor, care i-a făcut pe militari să scoată doar egaluri în mai multe partide în care erau considerați favoriți cerți), trebuie remarcate prestațiile bune din prima parte a campionatului ale nou-promovatelor Poli Timișoara și FC Botoșani, care au fost clasate la jumătatea sezonului peste linie. Totodată, trebuie remarcat turul foarte bun făcut de Ceahlăul și Gaz Metan, prin comparație cu Oțelul sau Universitatea Cluj, care au avut o primă parte a sezonului dezastruoasă.

Iată mai jos clasamentul returului:

Click pentru a mări

Ca de obicei, clasamentul returului ”ascunde” surprize nebănuite: Universitatea Cluj a fost pe locul 5 în retur, peste rivala locală CFR Cluj, și s-a salvat de la retrogradare fără prea mari emoții, Oțelul Galați a renăscut sub comanda tehnicianului neamț Ewald Lienen, în timp ce Pandurii, Chiajna, Gaz Metan și Ceahlăul au jucat la adăpostul rezultatelor din tur și au dezamăgit în cea de-a doua parte a sezonului. De asemenea, după un tur entuziasmant, Astra a dezamăgit în retur și a pierdut titlul în fața Stelei, care a fost mult mai constantă. Totodată, un alt aspect interesant relevat de clasamentul turului și al returului este că, deși în ambele a fost peste linie, Poli Timișoara a retrogradat la finalul sezonului. Practic, dintre cele patru echipe aflate sub linie în clasamentul returului, a retrogradat doar Corona, celelalte trei salvându-se grație rezultatelor din tur.

În continuare, iată clasamentul meciurilor disputate pe teren propriu:

Click pentru a mări

Astra este lider și în acest clasament, cu două puncte peste Steaua. Acasă au mai mers foarte bine FC Brașov, care s-a salvat în mare parte datorită meciurilor jucate sub Tâmpa, și Universitatea Cluj, în timp ce vicecampionii en-titre, Pandurii, au dezamăgit crunt în meciurile disputate la Târgu Jiu, în care au pierdut de 7 ori. Singura echipă neînvinsă acasă în acest campionat a fost Petrolul, care însă a făcut 7 egaluri la Ploiești, astfel că nu se poate spune că a avut un parcurs cu adevărat impresionant.

Clasamentul meciurilor disputate în deplasare:

Click pentru a mări

În deplasare, Steaua nu a avut rival, fiind neînvinsă. Pandurii, locul 4 în deplasare, este singura formație din Liga I care a adus mai multe puncte ”de afară” decât de acasă, în timp ce Corona a obținut din deplasări un sigur punct (!), de la Timișoara. Ca o curiozitate, meciul Petrolul-Steaua 0-0, din penultima etapă a campionatului, a însemnat că ploieștenii termină sezonul neînvinși acasă, în timp ce Steaua încheie fără înfrângere în deplasare.

În final, iată rezultatele înregistrate de fiecare echipă de-a lungul campionatului (cu albastru sunt victoriile, cu galben – egalurile și cu roșu – înfrângerile).

Click pentru a mări

Se remarcă seria de 26 de meciuri (!) fără înfrângere ale Stelei (dintre care 6 victorii consecutive), seria de 6 victorii consecutive ale Astrei, seria de 5 egaluri consecutive, urmate de 5 victorii consecutive ale Petrolului, din retur, dar și cele nu mai puțin de 8 (!) înfrângeri consecutive ale Botoșaniului din tur, peste care moldovenii au trecut însă, reușind să se salveze fără probleme de la retrogradare. De asemenea, deși Gaz Metan a început dezastruos campionatul, cu trei înfrângeri consecutive împotriva a trei nou-promovate, medieșenii s-au salvat de la retrogradare. În plus, ar mai fi de remarcat că prima victorie a Coronei Brașov a venit abia în etapa a 11-a, primul egal al Oțelului, abia în etapa a 8-a, iar prima înfrângere a Petrolului, în etapa a 10-a.

Ca o concluzie: din cele 5 clasamente prezentate mai sus (clasamentul general, al turului, al returului, al meciurilor de acasă și al celor din deplasare), Steaua a fost lider ”doar” în trei, în celelalte două locul 1 fiind ocupat de Astra. Cu toate acestea, câștigarea campionatului de către Steaua a părut mult mai lejeră decât o arată cifrele, datorită faptului că trupa din Ghencea a strâns puncte în 33 de etape (o singură înfrângere), în timp ce Astra a avut nu mai puțin de 6 eșecuri. În plus, Steaua și-a arătat superioritatea față de Astra în meciurile directe, 3-1 și 1-1. De altfel, distanța dintre Steaua și Astra s-a redus abia după ce Steaua a devenit matematic campioană: în ultimele trei etape, după ce își acontase deja titlul, trupa din Ghencea a făcut trei egaluri, în timp ce Astra a câștigat pe linie.

Sezonul 2013-2014 se va încheia vineri seară, cu finala Cupei României, între ocupantele locurilor 1 și 2 din campionat, Steaua și Astra.

Articol realizat în colaborare cu Daniel Botiș, matematician lector în cadrul Universității ”Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?