MEGADOSAR DE CORUPȚIE. Șase oficiali FIFA au fost REȚINUȚI în Elveția, printre care și doi vicepreședinți. Ce soluție au găsit elvețienii pentru a-i proteja de presă pe acuzați: cearșafurile de la hotel

Publicat: 27/05/2015, 12:10
Actualizat: 04/08/2015, 17:02

Acuzați de corupție, oficialii FIFA au fost conduși miercuri dimineața la sediul procuraturii, iar angajații hotelului în care erau cazați au apelat la cearșafuri pentru a-i „apăra” de camerele de filmat. Potrivit The Guardian, angajații de la Baur au Lac au utilizat așternuturile pentru a-i ascunde pe oficialii FIFA.

Printre cei șase oficiali ai FIFA reținuți, miercuri dimineață, la Zurich, într-un caz de corupție, se numără doi vicepreședinți ai forului mondial, Eugenio Figueredo din Uruguay și Jeffrey Webb din Insulele Cayman, informează Mediafax, care citează BBC.

Cele șase persoane, reținute la hotelul de lux Baur au Lac, vor fi extrădate în SUA. Ele sunt anchetate pentru spălare de bani, înșelăciune și fraudă, fapte de corupție comise în ultimii 20 de ani, în legătură cu atribuirea organizării unor ediții ale Cupei Mondiale de fotbal și cedarea drepturilor TV și de publicitate.

Acțiunea polițiștilor, îmbrăcați civil, s-a desfășurat discret, unele dintre persoanele reținute fiind conduse la mașinile autorităților fără cătușe la mâini.

Cei șase erau prezenți la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru președinția forului condus de Joseph Blatter.

Actualul președinte al FIFA, Joseph Blatter, și prințul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidați rămași în cursa pentru șefia forului mondial. Blatter, în vârstă de 79 de ani, este considerat favorit la alegerile din 29 mai. Joseph Blatter se află la al patrulea mandat de președinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Scandalul a izbucnit după ce un fost ofițer de presă din comitetul CMF din Qatar – ediția 2022, a acuzat trei oficiali FIFA că au luat mită.

Mărturia fostului jurnalist a cutremurat credibilitatea Federației Internaționale de Fotbal și a fost difuzată de postul tv german ARD.

Potrivit lui Phaedra Almajid, mita ar fi fost oferită de reprezentanții Qatarului și primită de membrii comitetului executiv FIFA.

Aceasta susține că Issa Hayatou (Camerun), Jacques Anouma (Coasta de Fildeș) și Amos Adamu (Nigeria) au primit bani negri în timpul congresului forului fotbalistic mondial organizat în Angola, în urmă cu cinci ani.

Suma totală oferită drept mită pentru ca Turneul Final din 2022 să se desfășoare în Qatar a depășit cinci milioane de dolari, afirmă Phaedra Almajid.

Șpaga de la FIFA, „în prelungiri”

Potrivit nytimes, oficialii FIFA incriminați sunt Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin și Nicolás Leoz.

Acuzațiile se răsfrâng însă și asupra directorilor de marketing sportiv Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis și Mariano Jinkis, în timp ce Jose Margulies este acuzat că a devenit intermediarul șpăgilor la nivel înalt.

Ancheta de proporții reprezintă o lovitură grea pentru Sepp Blatter, președintele FIFA, considerat unul dintre cei mai puternici oameni din fotbal. Potrivit autorităților, acesta ar putea fi acuzat alături de alți oficiali. În contextul în care FIFA organizează vineri alegeri pentru al cincilea mandat de președinte al lui Blatter, situația este foarte tensionată.

Cazul este cel mai semnificativ din cariera Procurorului General al SUA, Loretta E. Lynch, care a preluat ștafeta luna trecută. Aceasta a fost procuror în Brooklyn, unde a supervizat investigația FIFA. Lynch și directorul FBI, James Comey, vor susține miercuri o conferință de presă la New York.

Având rezerve financiare de 1,5 miliarde dolari, FIFA este un conglomerat global al sportului. Multe țări au pus totul la bătaie pentru a găzdui Cupa Mondială, o sursă uriașă de venituri. În trecut, atât Blatter, cât și FIFA, au fost vizați de scandaluri de corupție, dar niciunul nu a implicat justiția din SUA.

Tratatul de extrădare dintre Elveția și SUA este unul neobișnuit, în sensul că autoritățile elvețiene au puterea să refuze extrădarea în cazurile de infracțiuni fiscale, dar nu și în alte situații. În cazul mitei de la FIFA, Elveția a decis să-i extrădeze pe cei incriminați.

În intervalul 2011-2014, FIFA a avut venituri de 5,7 miliarde dolari. Alexandra Wrage, un consultant în domeniul guvernanței corporatiste, a încercat să reformeze politica FIFA, considerată ca fiind „bizantină și de neclintit”.

Oficialii americani au declarat că o mare parte din anchetă se concentrază asupra Concacaf, una din cele șase confederații regionale ale FIFA. Concacaf – Confederation of North, Central America and Caribbean Association Football – include țări importante, precum SUA și Mexic, dar și unele mai mici, precum Barbados și Montserrat.

Concacaf a fost condusă între 1990 și 2011 de Jack Warner, unul dintre cei acuzați de corupție. Acesta a fost acuzat că a profitat în mod ilicit de revânzarea biletelor la Cupa Mondială din 2006. Warner a demisionat de la FIFA în urma scandalului financiar și un raport din 2013 a arătat că oficialul a primit prin mijloace ilegale milioane de dolari.

„Prezumția de nevinovăție este menținută în cazul său”, au precizat cei de la FIFA într-o declarație remisă la scurt timp după demisia lui Warner.

Cât despre turneele Cupei Mondiale din 2018 și 2022, mulți analiști au spus că sunt viciate din start. Doar 24 de membri ai comitetului executiv vor decide UNDE va fi organizată Cupa Mondială. După cum arată ancheta americanilor, unii oficiali africani au primit câte 1,5 milioane dolari pentru a favoriza organizarea cupei din 2022 în Qatar.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman