Ministerul Tineretului și Sportului intră în GREVĂ GENERALĂ: Am acceptat prea multe compromisuri

Ministerul Tineretului și Sportului intră în GREVĂ GENERALĂ: Am acceptat prea multe compromisuri
Publicat: 08/08/2018, 15:12
Actualizat: 25/03/2019, 19:13

Președintele Institutului Sportiv Român, Adrian Socaciu, consideră că Ioana Bran este total nepregătită pentru funcția de ministru al Tineretului și Sportului și trebuie să-și dea demisia de urgență, precizând că după șase luni de mandat rezultatele lipsesc cu desăvârșire.

„Ministrul Ioana Bran este total depășită de funcția pe care o ocupă, iar motivele demisiei sunt multiple. În primul rând, Ministerul Tineretului și Sportului nu a reușit să-și cheltuie banii pe care îi avea în buget, fapt ce a dus la o rectificare negativă de 10 milioane de lei. Acest lucru este foarte grav în contextul în care Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) a reclamat inechitățile salariale din sistem și a cerut măsuri urgente. Mai mult, Direcțiile Județene de Tineret și Sport, cluburile sportive, federațiile sportive, complexele naționale, taberele au nevoie urgentă de investiții. În al doilea rând, programe importante pentru sportul românesc precum Campionii României sau România în Mișcare au fost abandonate sau cel mult tratate cu indiferență”, a precizat Adrian Socaciu, președintele ISR, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Adrian Socaciu subliniază faptul că dacă domeniul tineretului și sportului ar fi fost tratat cum scrie în programul de guvernare, situația nu ar fi ajuns atât de dezastruoasă.

Sportul românesc se află în moarte clinică, iar puținele rezultate pe care încă le mai obținem vor dispărea și ele dacă acest domeniu nu este tratat cu atenția necesară. Bani sunt și se găsesc, problema este însă lipsa de viziune si interes pentru sport”, a subliniat Socaciu.

„Sindicatul Național Sport și Tineret anunță că salariații din unitățile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului și din federațiile sportive naționale vor intra în GREVĂ GENERALĂ începând de astăzi, 8 august.Din informările primite, aflăm că sunt directori care, din exces de zel, au intervenit pentru a bloca protestele. Analizăm posibilitatea de a face plângeri penale împotriva directorilor care au făcut presiuni asupra angajaților pentru a renunța la protest”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Național Sport și Tineret, postat pe site-ul organizației.

Marți, la ora 15.00, urma să aibă loc prima rundă de negocieri pentru noul contract colectiv de muncă la nivelul grupului de unități din Ministerul Tineretului și Sportului. Din 9 iulie, membrii de sindicat nu se mai află sub incidența unui contract colectiv de muncă.

„Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat într-o masă de manevră și aproape că am început să credem că asta este normalitatea. Ministerul Tineretului și Sportului trebuie să înțeleagă că suntem determinați să ne obținem drepturile și că nu vom da înapoi„, a mai susținut SNST.

200 de membri ai Sindicatului Național Sport și Tineret au protestat joi, în fața Ministerului Tineretului și Sportului. Oamenii acuză că, în cadrul subordonatelor Ministerului Tineretului și Sportului, există salarii diferite pentru funcții similare și solicită egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plata pentru funcții similare. Totodată, ei sunt nemulțumiți de lipsa de personal și supraîncărcarea cu sarcini a angajaților existențiși acuză că administratorul este și mecanic și fochist și instalator și șofer. Cumulul de funcții este dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuții.

70% dintre salariați au venituri de 1.300 de lei net, fără diferențiere în funcție de studii, funcții, răspundere sau complexitatea muncii, spun aceștia, iar funcțiile specifice, respectiv medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, profesor – antrenor, sunt încadrate incorect și neunitar.

Sindicaliștii acuză că marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie, că nu se acordă sporul/gradația de vechime și că sunt plătiți la fel și angajații cu un an și cei cu 35 de ani vechime, deși există hotărâri judecătorești care spun că gradația de vechime se acordă la salariul de bază minim brut și nu este inclus în acesta.

Totodată, ei spun că nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul național și că, începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul național le-au scăzut veniturile.

SNST a deschis seria de proteste luna trecută: „Sindicatul Național Sport și Tineret protestează în numele a peste 3.500 de salariați din Sport și Tineret care s-au săturat să fie bătaia de joc a conducerii ministerului. În urma aplicării prevederilor Legii salarizării 153/2017, 70% din personal, indiferent de vechime, studii, funcție, este plătit cu 1.300 lei net/lună. Membrii noștri au așteptat suficient după promisiunile mincinoase ale reprezentanților MTS și MMJS”, au declarat sindicaliștii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață