Pițurcă: Jucătorii trebuie să fie câini, răi, dar și gentlemeni

Pițurcă: Jucătorii trebuie să fie câini, răi, dar și gentlemeni
Publicat: 05/09/2013, 18:19

Selecționerul Victor Pițurcă a declarat, joi, într-o conferință de presă, că jucătorii echipei naționale trebuie să fie câini, răi, dar în același timp să joace ca niște gentlemeni și din plăcere în meciul cu Ungaria, contând pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2014.

„Jucătorii sunt conștienți de importanța jocului, dar această presiune nu trebuie să apese pe umerii lor în momentul în care intră pe teren. Am și lucrat mult în acest sens, pentru că este doar un joc de fotbal. Trebuie să muncești, să lupți, dar este foarte important cum joci, când ai mingea în posesie, ce probleme pui adversarului. La un asemenea meci trebuie să joci și cu plăcere și cu bucuria că ești în teren, că joci pentru România. Ei cu gândul ăsta trebuie să intre pe teren. Nea Imi așa ne spunea, să intrăm pe teren, să jucăm cu plăcere. Am împrumutat și eu acest lucru și așa le spun jucătorilor mei ca în momentul în care intră pe teren să fie și câini și răi, dar și în același timp să fie și gentlemeni când au mingea, să joace de o asemenea manieră încât să-și surclaseze adversarul, cu imaginație, din una-două atingeri și atunci totul va fi în regulă”, a spus Pițurcă.

Victor Pițurcă a afirmat că și la un meci egal România mai are șanse de calificare în barajul pentru Cupa Mondială, însă a precizat că nu se gândește că partida s-ar termina remiză.

„Mai am de gând să fac o ultimă repetiție și mâine dimineață, numai dacă voi constata că jucătorii sunt foarte bine din punct de vedere fizic. Timpul va fi puțin mai rece decât azi. Suntem pregătiți pentru lupta de mâine seară. Teoretic, și la un meci egal șansele noastre de a merge la baraj rămân în continuare, dar trebuie să câștigăm cu Turcia, însă noi țintim victoria. Vom vedea dacă o și vom putea obține. Nu vreau să mă gândesc că meciul s-ar termina cu un egal. Știm că ne așteaptă o partidă extrem de dificilă, cu un adversar bun, valoros, care a crescut mult în ultimul timp. Știm că meciul e aproape decisiv. Vom reuși să câștigăm, îi vom detrona de pe locul doi și șansele noastre de a ajunge la baraj rămân deschise”, a subliniat Pițurcă.

Selecționerul susține că toți jucătorii sunt valizi din punct de vedere fizic și că mai are dubii asupra a trei posturi. „Tot lotul de jucători e valid, și-au revenit și cei care aveau mici probleme. Nu m-am decis asupra primului 11, mai sunt două-trei semne de întrebare. Mă voi hotărî mâine la prânz când voi avea ședința tehnică. Marica încă face parte dintre semnele de întrebare”, a adăugat Pițurcă.

Victor Pițurcă este de părere că atacantul Ciprian Marica poate evolua aproximativ o oră în meciul cu Ungaria, chiar dacă nu a mai jucat de multă vreme într-un meci oficial. „Prima dată să joace și să vedem cât va putea duce. Din punctul nostru de vedere, poate să joace cel puțin 60-70 de minute fără probleme. Cum momentul este extrem de important, orice jucător poate duce un joc, mai ales un Marica, care din punct de vedere fizic este extrem de puternic. Dacă va fi să joace Marica va fi decizia mea și numai a mea. Eu sunt responsabil, eu știu ce e mai bine în momentul ăsta pentru echipa națională și toate măsurile pe care le iau sunt spre binele echipei”, a menționat Pițurcă.

El s-a arătat surprins de forma fizică arătată de mijlocașul Gabriel Torje, care se află în aceeasi situație cu Marica. „Pe Torje l-am simțit la cel mai înalt nivel. Reacționează foarte bine din punct de vedere fizic, nici nu ne așteptam. Nici când juca meci de meci nu era în forma asta fizică, dar una e antrenamentul și altceva este jocul. Sper să fie în joc cum s-a prezentat la antrenamente”, a explicat Pițurcă.

Fundașul Vlad Chiricheș, care a venit accidentat la lot, a fost recuperat de medicul Pompiliu Popescu, a precizat Pițurcă. „Problemele la spate le rezolvasem. Avea un fel de contractură după antrenamentul pe care l-a susținut la noua sa echipă, dar e în regulă acum. Tratamentul doctorului nostru a fost foarte eficient și este foarte bine”, a mai spus Pițurcă.

Victor Pițurcă a declarat că mijlocașul Alexandru Maxim va avea libertate totală când se va afla în posesia mingii: „Cred că în momentul ăsta, Maxim poate da randament oriunde în atac, pe benzi, în spatele vârfului. Maxim când intră în posesia mingii, trebuie să aibă libertate totală la calitățile tehnice pe care le are. Depinde de el cum va specula spațiile libere lăsate de echipa adversă și de partitura tactică pe care i-am trasat-o, că deja o știe”.

Selecționerul consideră că Ungaria are jucători periculoși în ofensivă și speră ca elevii săi să nu repete greșeala de la primul gol primit la Budapesta din fază fixă. „În față toți sunt periculoși. Dzudzak, Hajnal, Szalay, Koman sunt jucători cu calități fotbalistice deosebite și dacă nu ești atent, pot face diferența în orice moment. Ungaria își va face jocul ei. Echipa Ungariei nu e una care să preseze. E o echipă care de obicei joacă în pozițional, are nevoie de spații, pentru că are jucători de viteză. Vom vedea de ce manieră vor aborda ei jocul”, a completat Pițurcă.

Victor Pițurcă a precizat că față de partida din 1999, câștigată de România cu scorul de 2-0, meciul de acum este mai important, însă presiunea psihică a fost mai mare atunci. „În 1999 încărcătura parcă era mai mare, fiindcă nu obținusem nicio victorie împotriva Ungariei. Acum e un moment extrem de important. Atunci nu ne băteam cu Ungaria pentru locul doi, ci în luptă cu Portugalia pentru primul loc. Acum jocul este mai important ca niciodată”, a explicat Pițurcă.

Victor Pițurcă a afirmat că nu este interesat de tensiunile politice din jurul acestui meci. „Un meci de fotbal, e un meci de fotbal, este un joc iubit de miliarde de oameni de pe această planetă și trebuie luat ca atare. Restul, nu mă interesează. Sper să fie un spectacol agreabil în teren, să câștige echipa cea mai bună, cea mai valoroasă, cea mai inspirată în acel moment”, a subliniat Pițurcă.

Antrenorul primei reprezentative își dorește ca suporterii echipei naționale să-i încurajeze pe jucători pe tot parcursul partidei. „Toate echipele naționale au jucători rapizi. Noi sperăm să fie toate mingile la noi, să terminăm cu finalizare și să nu aibă ei momente când să ne prindă pe contraatac. Suporterii trebuie să fie alături de noi, indiferent de ce se va întâmpla pe teren. Chiar dacă rezultatul nu ne e favorabil, trebuie să se comporte civilizat, pentru că noi vom face totul pentru victorie. Dacă nu o vom putea obține, probabil că vinovatul numărul 1 voi fi eu și voi suporta consecințele, dar jucătorii trebuie aplaudați. Tănase are un regim special din partea publicului, el așteaptă să facă meciurile bune din ultima perioadă”, a adăugat Pițurcă.

Întrebat ce părere are despre afirmațiile jucătorilor ungari care susțin că flancul drept al echipei României este cel mai slab, Pițurcă a răspuns: „Eu cred că partea noastră dreaptă este cea mai puternică. Să fie atenți oaspeții noștri, pentru că avem o parte dreaptă foarte puternică, cu jucători foarte tehnici, care le vor pune mari probleme.”

Victor Pițurcă s-a arătat mulțumit de starea gazonului de pe Arena Națională și a precizat că jucătorii săi nu au nevoie să se antreneze pe el. „Am văzut gazonul alaltăieri. De gazon se ocupă și un profesionist pe care l-am avut la Steaua, domnul Gabroveanu. Gazonul era în condiții foarte bune. Sper ca la ora jocului să fie și mai bun. Avea nevoie să fie călcat de mai multe ori, să se așeze brazdele, dar gazonul arată foarte bine. Am fost ca să văd dacă e nevoie să facem un antrenament pe teren, dar am constatat că nu, pentru că va fi foarte bun. Dacă făceam antrenamente și noi și oaspeții noștri îl mai stricam. Ne lua foarte mult timp să ne antrenăm acolo, patru ore, și ne dădea programul peste cap, astfel că am decis să rămânem la Mogoșoaia”, a concluzionat Pițurcă.

Naționala României va întâlni Ungaria vineri, pe Arena Națională, de la ora 21.00, în preliminariile Cupei Mondiale din 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Un agent de securitate al lui Drake a fost împușcat la locuința rapperului. Ce se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Un celebru artist român s-a sinucis din dragoste. N-a putut trece peste despărțire
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Cristina Spătar a suferit într-un grav accident în timp ce mergea spre casă: ”Au venit...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. De ce sunt roșiile roșii?