S-a împlinit un deceniu de la dispariția primarului băcăuan Dumitru Sechelariu! Cum a dezvoltat fotbalul și cum a invitat „la un mic și o bere” întreaga urbe: „Orgoliul l-a costat mult”

S-a împlinit un deceniu de la dispariția primarului băcăuan Dumitru Sechelariu! Cum a dezvoltat fotbalul și cum a invitat la un mic și o bere întreaga urbe: Orgoliul l-a costat mult
Publicat: 16/02/2023, 17:10
Actualizat: 16/02/2023, 17:14

Dumitru Sechelariu a avut o influență benefică asupra fotbalului băcăuan între 1992 și 2006. Dar și o carieră de edil din care devenise unul dintre baronii locali din zona Moldovei.

Primar al municipiului Bacău în două mandate în perioada 1996–2004, Dumitru Sechelariu s-a stins din viață pe 16 februarie 2003. Primul mandat l-a câștigat candidând ca independent, al doilea, sub sigla PSD. Este celebra adunare din 2001, când de ziua lui, a invitat tot orașul la „un mic și o bere”.

„Despre viaţa mea s-ar putea face un film“, se lăuda adesea Dumitru Sechelariu. Pleacă de jos, mecanic auto, urcă foarte rapid şi se prăbuşeşte la fel de rapid. De la afaceri cu jocuri de noroc ajunge primar al Bacăului şi apoi în arest, într-un dosar în care era acuzat de abuz în serviciu. Intră în politică în PNL, atinge vârful în PSD şi se îneacă în PNG-ul lui Gigi Becali.

S-a împlinit un deceniu de la dispariția primarului băcăuan Dumitru Sechelariu! Cum a dezvoltat fotbalul din zonă și cum a invitat la o bere și un mic întreaga urbe 

Gheorghe Poenaru, fostul antrenor al echipei de fotbal din urbea lui Bacovia, a acordat un amplu interviu în presa locală povestind multe amintiri inedite cu fostul edil, inclusiv retrogradarea cu cântec din 2001, după un baraj memorabil cu Farul Constanța, antrenată la acea vreme de Petre Grigoraș.

„Pierzând „barajul” din 2001, noi am retrogradat, însă, după cum se știe, Sechelariu s-a dat peste cap și a reușit să cumpere locul de primă ligă de la Baia Mare. La un an distanță, învingând cu 3-2 la Constanța, o trimiteam noi pe Farul în B.

Practic, atunci i-am retrogradat pe constănțeni. În seara dinaintea partidei, dar și în ziua meciului, cei de la Farul au încercat să ne sensibilizeze, dar Seche a fost inflexibil: „Să vadă și ei prin ce am trecut eu”.

După ce am câștigat, cu un gol marcat în prelungiri, el era cel mai fericit dintre noi toți”, a declarat Ghiță Poenaru pentru ziarul Deșteptarea.

Golul marcat de Cursaru, cea mai frumoasă amintire

„Ploieștenilor le-a fost fatală înfrângerea de acasă, cu noi: 0-1. Și cu Petrolul aveam un cont deschis din sezonul precedent.

Vorbesc de acel 1-2 din returul lui 2001. Cu portarul nostru, Anton, urcat în atac, la două cornere succesive, în prelungiri, la scorul de 1-1 și cu Petrolul care a înscris golul victoriei, pe contraatac, în poarta goală.

Ei bine, un an mai târziu, în primăvara lui 2002, i-am bătut, așa cum spuneam, cu 1-0: gol marcat de Cursaru la o diagonală a lui Iftodi

Orgoliul l-a costat mult, după cum tot orgoliul, de ce să nu o recunoaștem, l-a ajutat să facă lucruri remarcabile în acele vremuri. Uite cum arată azi Bacăul ca oraș, nu doar din punct de vedere al sportului și al rezultatelor!

„Noi am rămas cu o ruină, ruina unui stadion”

Poate să se supere pe mine cine s-o supăra, dar nu cred că există termen de comparație. Sau cum arată azi stadionul…

E o rușine, o mare rușine! Am ajuns singurul oraș din Moldova fără un stadion funcțional. Botoșaniul, Piatra, Suceava, Vasluiul, Focșaniul, toți ne-au luat-o înainte. Noi am rămas cu o ruină, ruina unui stadion care, în primii ani 2000, era în primele trei stadioane din țară ca dotări”, a recunoscut antrenorul.

Sechelariu a fost conducătorul echipei de fotbal FCM Bacău. A fost fratele fostului parlamentar Sergiu Sechelariu și tatăl pilotului Doru Sechelariu. A murit la Viena la data de 16 februarie 2013, suferind de cancer pulmonar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Exclusiv. Mario Fresh, ipostaze rare! Ce i-a făcut Alexiei Eram
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai