Sesizare la DNA: DEȚINUTUL-VIP Cristi Borcea, FAVORIZAT, sub privirile lui Tudorel Toader. De câte zile de permisie a beneficiat fostul acționar al FC Dinamo

Sesizare la DNA: DEȚINUTUL-VIP Cristi Borcea, FAVORIZAT, sub privirile lui Tudorel Toader. De câte zile de permisie a beneficiat fostul acționar al FC Dinamo
Publicat: 04/09/2018, 09:24
Actualizat: 25/03/2019, 23:13

„Deținut-vip favorizat sub privirile lui Tudorel Toader. Directorul Marian Dobrică i-a aprobat ilegal 10 permisiuni de ieșire din penitenciar într-un singur an. Astăzi (marți) am cerut Ministrului Justiției să dispună verificarea modului în care au fost acordate, în perioada iunie 2017 – iunie 2018, cele 10 recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru deținutul Cristian Borcea și am sesizat Direcția Națională Anticoupție în legătură cu posibile infracțiuni de abuz, fals și corupție în legătură cu favorizarea acestui deținut-vip”, a precizat liderul Federației Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, printr-un comuicat de presă.

Potrivit lui Dumitrașcu, directorul general Marian Dobrică i-a aprobat lui Cristian Borcea, când se afla în detenție, zece recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar, în perioadele: 18.06 – 21.06.2017, 06.07 – 11.07.2017, 02.08 – 08.08.2017, 14.09 – 19.09.2017, 01.11 – 06.11.2017, 23.12 – 28.12.2017, 11.02 – 17.02.2018, 07.04 – 14.04.2018, 03.05 – 10.05.2018, 21.06 – 26.06.2018, cu încălcarea prevederilor legale în materie.

„Pentru ca aceste recompense să poată să fie acordate, ar fi fost necesare cel puțin 800 de credite conform Deciziei 433/2016, în sistemul penitenciar acest lucru fiind practic imposibil, în medie, deținuții care se implică în activități, sau care lucrează, realizând 60 – 80 de credite într-un an, în funcție de programul individual de educație și intervenție psiho-socială. Pentru a obține aceste credite, Cristian Borcea ar fi trebuit să finalizeze 20 de cursuri de calificare sau 10 semestre la nivel universitar. Participarea la 20 – 60 de programe recreative si de asistență psiho-socială i-ar fi adus, de asemenea, aceste credite. 800 de credite ar mai fi putut aduce 40 de luni de muncă, la un caștig mediu de 5 zile/lună, pentru fiecare dintre aceste zile-câștig acordându-se câte 4 credite conform Deciziei 433/2016″, mai arată Dumitrașcu.

Sursa citată spune că, de fapt, Borcea ar fi beneficiat de o combinație de credite din activității recreaționale, educative și muncă, deși are un istoric de afecțiuni medicale pentru care a și fost transportat pentru investigații la spitale din rețeaua Ministerului Sanătății și chiar a fost cazat în spitale penitenciar, ceea ce nu-l recomandă pentru un astfel de efort intelectual și fizic.

„În altă ordine de idei, însuși faptul că în această perioadă de un an, deținutul-vip a beneficiat de 54 de zile de permisie, practic o reducere cu 1/6 a timpului de detenție, face extrem de greu de crezut că, cel pe care-l descoperim ar fi probabil cel mai performant deținut din sistemul penitenciar, să poată să obțină acest număr de credite în mod real. Este totuși posibil ca, scriptic, creditele să fie consemnate, fiind de așteptat ca directorul Marian Dobrică să încerce să acopere și să premediteze acordarea acestor favoruri pentru deținutul-vip Cristian Borcea, situație ce amintește de episodul favorizării ‘scriitorilor’ din penitenciare, când ministrul Tudorel Toader a refuzat să dispună măsuri în legatură cu rapoarte de control care au identificat favorizarea unor deținuți-vip”, mai spune Sorin Dumitrașcu.

Sorin Dumitrașcu îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să evite apariția unor situații similare în viitor, prin dispunerea unor măsuri urgente.

Fostul acționar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost eliberat, în luna iulie, din Penitenciarul Jilava după 4 ani și 4 luni de închisoare, după ce magistrații Tribunalului Ilfov au decis să-i admită cererea de eliberare condiționată.

Cristian Borcea a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava din Bucureștiîn martie 2014, după ce Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 6 ani și 4 luni de închisoare în Dosarul transferurilor de jucători de fotbal. Instanțele au respins două cereri de eliberare ale fostului acționar de la Dinamo, pe motiv că nu a petrecut suficient timp după gratii pentru a înțelege ce a greșit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață