Tricoul oficial al Ucrainei pentru Euro 2020 provoacă nemulțumire la Moscova. Cum arată echipamentul ucrainenilor și de ce este Rusia deranjată | VIDEO

Tricoul oficial al Ucrainei pentru Euro 2020 provoacă nemulțumire la Moscova. Cum arată echipamentul ucrainenilor și de ce este Rusia deranjată | VIDEO
Sursa foto: Facebook/Andrii Pavelko
Publicat: 09/06/2021, 12:32

Echipa națională de fotbal a Ucrainei și-a prezentat echipamentul oficial cu care va participa la Euro 2020, iar tricoul cu care fotbaliștii vor juca la turneul european a provocat nemulțumire la Moscova.

Aceasta pentru că pe tricou se află conturul hărții Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea, regiune care a aparținut Ucrainei și a fost anexată de Rusia în 2014, informează BBC.

Rusia consideră că Peninsula Crimeea este parte a teritoriului său, idee respinsă de comunitatea internațională.

Pe spatele tricoului este scris mesajul „Glorie Ucrainei!”, mesaj care și el a provocat nemulțumire la Moscova.

Un parlamentar rus a descris noul echipament ca fiind „o provocare politică”.

Rusia a depus o plângere la UEFA

De altfel, Federația Rusă de Fotbal (RFS) a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene.

Într-un comunicat transmis BBC, UEFA spune că tricoul ucrainenilor nu încalcă regulile.

„Tricoul echipei naționale a Ucrainei (dar și cele ale tuturor celorlalte echipe) pentru UEFA Euro 2020 a fost aprobat de UEFA, în concordanță cu regulamentele privind echipamentul”, se arată în comunicatul forului.

Președintele Federației Ucrainene de Fotbal, Andrii Pavelko, a prezentat noul echipament duminică, prin intermediul unui videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Partea din față a tricoului arată conturul Ucrainei, care include și Crimeea. Pe spatele acestuia este scris sloganul „Glorie Ucrainei”, un mesaj folosit de manifestanți în timpul protestelor din 2014, care au dus la înlăturarea de la putere a fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Un alt slogan, „Glorie eroilor!”, este gravat pe interiorul tricoului, în zona gulerului.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat echipamentul. Ea a spus că tricourile riscă să creeze „iluzia imposibilului”.

Potrivit ei, sloganurile folosite pe tricouri sunt naționaliste și asemănătoare cu unele sloganuri naziste.

Parlamentarul rus Dmitri Svishchev a descris tricourile ca fiind „total nepotrivite” și a solicitat UEFA să ia măsuri.

Euro 2020, amânat din cauza pandemiei de COVID-19, are loc în perioada 11 iunie – 11 iulie în 11 orașe europene, printre care și Sankt Petersburg din Rusia, oraș care va găzdui un meci din sferturile de finală.