Vești noi pentru Ilie Năstase. Ce se întâmplă cu sancțiunile impuse de Federația Internațională de Tenis: „Am obținut o victorie importantă”

Vești noi pentru Ilie Năstase. Ce se întâmplă cu sancțiunile impuse de Federația Internațională de Tenis: „Am obținut o victorie importantă
Publicat: 07/02/2018, 14:59

UPDATE: „Sunt bucuros să vă anunț că am obținut o victorie importantă, chiar dacă nu totală, prin modul în care a fost soluționat apelul pe care l-am formulat împotriva sancțiunilor care mi-au fost impuse de Federația Internațională de Tenis (ITF). Interdicția de a primi acces sau acreditări la evenimente ITF a fost aproape înjumătățită, astfel încât această suspendare va expira în curând, pe 23 aprilie 2018. De asemenea, Tribunalul Independent care a soluționat apelul meu a confirmat că această suspendare vizează exclusiv turnee ITF (nota mea – precum Cupa Federațiilor sau Cupa Davis), ceea ce înseamnă că nu se aplică turneelor ATP sau WTA. În plus, interdicția de a îndeplini calități oficiale (precum funcția de căpitan nejucător al echipei României din Cupa Federațiilor) a fost redusă cu mai mult de 8 luni”, a scris Năstase, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul mare tenismen, ajuns la 71 de ani, este bucuros că Tribunalul Independent a înțeles că nu este o persoană rasistă și spune că a avut de învățat din această experiență.

„Sunt de asemenea bucuros să constat că Tribunalul Independent care a soluționat acest caz a concluzionat atât faptul că nu sunt o persoană rasistă, cât și faptul că vorbele mele cu privire la copilul doamnei Serena Williams nu au avut la bază intenții rasiste. Această soluție a Tribunalului Independent este departe de sancțiunea propusă de arbitrul principal al Barajului din Cupa Federațiilor organizat anul trecut la Constanța (suspendarea mea pe viață) și de interdicțiile solicitate inițial de către ITF (o suspendare de până la 10 ani), dar este mai blândă și decât decizia completului intern de soluționare din cadrul ITF. Eu mi-am învățat lecția în urma acestei experiențe, însă sper ca acum să înțeleagă și dânșii că m-au tratat exagerat”, a adăugat fostul sportiv.

Ilie Năstase a precizat că nu va participa la întâlnirea România – Canada, de la Cluj-Napoca: „Întrucât voi respecta această soluție a Tribunalului Independent, nu voi participa la meciurile pe care echipa României le va susține în acest weekend în Cupa Federațiilor. Le urez însă succes fetelor, iar în aproximativ două luni voi putea să fiu din nou alături de ele și în tribună. În considerarea deciziei Tribunalului Independent, sunt încrezător că nu vor mai exista motive pentru care să îmi fie refuzate accesul sau acreditarea la marile competiții ATP și WTA din acest an, precum Turneul de la Madrid, Roland Garros sau Wimbledon, dar nici la turneul WTA de la București”.

Năstase a mai menționat, în final, că este fericit că va lua parte din nou, din tribună, la meciuri de tenis: „Astfel, sunt fericit că urmează să trăiesc din nou, din tribună, spiritul marilor competiții de tenis. Mi-am dedicat întreaga viață acestui sport și cred că sunt îndreptățit să continui să iau parte la acest fenomen. La acest moment nu voi mai oferi comentarii cu privire la acest subiect. Detaliile cu privire la conținutul soluției Tribunalului Independent le vor oferi avocații mei, cărora le mulțumesc pentru ajutorul acordat în susținerea cazului meu”.

„Ieri, 6 februarie 2018, a fost emisă decizia asupra apelului formulat de către dl Ilie Năstase împotriva sancțiunilor care i-au fost aplicate de Federația Internațională de Tenis (ITF) ca urmare a evenimentelor petrecute în timpul Barajului din Cupa Federațiilor disputat la Constanța în perioada 20-23 aprilie 2017.

În urma analizei acestui caz de către un Tribunal Independent au fost reduse ambele suspendări care i-au fost aplicate inițial dlui Năstase în luna iulie 2017 de către completul intern de soluționare din cadrul ITF, după cum urmează:

– interdicția de a primi acces sau acreditări la competiții organizate de ITF a fost redusă la aproape jumătate din durata inițială (de la aprox. 20 de luni la 12 luni), această perioadă de suspendare urmând să expire în data de 23 aprilie 2018 (în aprox. 2 luni și jumătate din acest moment);
– interdicția de a exercita calități oficiale (incluzând calitatea de căpitan nejucător) în cadrul competițiilor organizate de ITF a fost redusă cu aprox. 8 luni de zile, urmând să expire în data de 23 aprilie 2020 (în aprox. 2 ani din acest moment).

Dl Năstase va trebui să achite și o amendă în cuantum de 20.000 USD.

Motivarea soluției Tribunalului Independent conține, printre altele, următoarele concluzii:

– numai conduita dlui Năstase din timpul meciului dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta poate fi calificată drept o încălcare de o gravitate ridicată a regulamentelor aplicabile;
– în schimb, conduita dlui Năstase a fost considerată drept o încălcare de gravitate medie în ceea ce privește interacțiunile cu reprezentanții presei, respectiv încălcări de gravitate redusă în ceea ce privește comentariile sale cu privire la dna Serena Williams și cele adresate dnei Anne Keothavong;
– dl Năstase nu este o persoană rasistă și nici nu reiese că ar fi avut intenții rasiste prin remarcile sale cu privire la copilul dnei Serena Williams.

De asemenea, în motivarea soluției asupra apelului formulat de către dl Ilie Năstase s-a concluzionat că suspendările care i-au fost aplicate acestuia vizează exclusiv competiții organizate de ITF. Menționăm că aceste competiții includ Cupa Davis și Cupa Federațiilor (Fed Cup), dar nu vizează competițiile din cadrul sezonului de tenis individual feminin și masculin (turneele WTA și ATP).

Apelul dlui Năstase a fost soluționat de către un Tribunal Independent, având o componență internațională, ce a fost constituit în baza regulamentelor ITF. Procedurile din cadrul acestui apel au durat aprox. 6 luni de zile și au inclus audieri orale, organizate în luna decembrie 2017 la Londra, în cadrul cărora au fost audiați dl Ilie Năstase și martori propuși atât de acesta, cât și de ITF.

Apărarea dlui Ilie Năstase a fost asigurată, încă de la inițierea investigației desfășurate de ITF, de firma de avocatură PeliFilip. Echipa de proiect, coordonată de Cristina Filip (partner), a fost formată din avocații Mihnea Săraru (senior associate), Eliza Baias (senior associate), Ana Pantilica (associate) și Carina Vermeșan (associate).

Pe durata procedurilor din apel, reprezentarea dlui Năstase a fost realizată de aceeași echipă din cadrul firmei PeliFilip în colaborare cu dna Jane Mulcahy (Queen”s Counsel) și dl Tom Cleaver, avocați pledanți specializați în dispute sportive, din cadrul Blackstone Chambers of Barristers.” se precizează în comunicatul remis MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?