APEL. Arafat: Trebuie să facem vacanțele în România. E clar că vacanța nu începe în 1 Mai

APEL. Arafat: Trebuie să facem vacanțele în România. E clar că vacanța nu începe în 1 Mai
Raed Arafat: „Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească” / Ce spune despre vaccinarea anuală anti-COVID
Publicat: 01/05/2020, 07:04
Actualizat: 07/04/2021, 00:45

Românii trebuie să se obișnuiască cu gândul că anul acesta vor petrece vacanța în țară, însă concediul nu începe în 1 Mai, avertizează șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Raed Arafat a fost întrebat, joi seara, la Antena 3, ce sfat are pentru românii care postează deja fotografii din concediile din anii trecuți pe Facebook, cu gândul la relaxarea restricțiilor.

„Este un sprijin pentru industria noastră”

„Oamenii să își calculeze că vor face vacanța acasă. Adică acasă, în România, nu acasă la ei neapărat, dar în România. Și asta din două motive! Unu: este mult mai ușor să eviți să stai blocat undeva printr-un aeroport. Doi: este un sprijin pentru industria noastră, care are nevoie de noi acum, în această perioadă”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU atrage atenția, însă, că vacanța nu va începe pe 1 Mai, ca în anii trecuți.

„Clar că nu din 1 mai (începe vacanța – n.r.), asta este clar! Cei care și-au calculat – că am citit pe Facebook – că mergem la mare pe 1 mai, mergem și facem totul de 1 mai, cum făceam până acum, asta cu siguranță, nu se întâmplă. După 15 mai se vom anunța măsurile și se va ști aproximativ pe unde țintim relaxarea unor măsuri pe partea turistică, dar acum e prea devreme. Eu pot să spun acum că totul e bine și din 15 mai totul va fi bine, iar în 15 mai să spuneți ”, a afirmat Raed Arafat.

Întrebat unde va petrece el vacanța, Arafat a spus că nu a mai avut concediu din 2004, „dar asta nu înseamnă că nu îi înțeleg pe cei care și-au programat vacanțele”.

„Unii au nunți. Chiar ne întreabă și nu putem să le dăm răspuns. Dacă scăderea este menținută și la vară vedem că e ok, că situația este cum au spus mulți, că scade semnificativ, atunci avem curajul să spunem că anumite evenimente pot să înceapă să se desfășoare. Dacă nu, mai trebuie să așteptăm. E un an total atipic”, a conchis Arafat.

Arafat: Oamenii parcă nu mai au răbdare două săptămâni. Trebuie să învățăm să trăim cu virusul

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi seara, că românii trebuie să învețe să se adapteze și să trăiască cu virusul, deși, văzând oamenii la întoarcerea din Republica Moldova, aceștia parcă nu mai au răbdare încă două săptămâni să stea în casă.

„Trebuie să ne adaptăm, să învățăm să trăim cu virusul. Responsabilitatea se transformă sau se transferă mai mult către omul de rând și către populație”, a spus Raed Arafat, joi seara, la Antena 3.

Acesta afirmă cu „România a făcut ceva-ceva corect”, ținând cont că la o populație de circa 20 de milioane de locuitori, sunt sub 800 decese, chiar dacă în țara noastră nu au fost cele mai drastice restricții.

„În Spania oamenii sunt închiși în casă și ies foarte rar, ies o dată pe zi eventual pentru o chestie și se întorc. Noi ieșim la muncă, avem declarație pe propria răspundere, putem să mergem la magazin, să cumpărăm, putem să facem una, putem să facem alta”, a spus Arafat.

Cu toate acestea, la întoarcerea din Republica Moldova, joi, Rad Arafat afirmă că a văzut aproape aceeași circulație ca și înainte de criză. Acesta avertizează că dacă românii nu vor avea răbdare încă două săptămâni, acestea riscă să nu fie ultimele.

„Spunem că din 15 mai încercăm să începem relaxarea graduală, cu adaptarea, dar deja nu mai avem răbdare pentru două săptămâni să rămânem fără anumite activități care poate unele dintre ele ne-ar duce înapoi total. Dacă începem socializarea din nou, vrem să deschidem restaurantele, vrem să facem una, vrem să facem alta. Clar că poate din 15 mai s-ar putea o să reluăm (restricțiile – n.r.). Nimeni nu spune că nu se vor deschide restaurantele. Dar nimeni nu spune că se vor deschide din 15 mai. Nimeni nu spune că se vor deschide cum o fost înainte. Vor fi adaptări, va fi adaptare pentru fiecare lucru. Cinematografele, teatrele, ar putea să nu se deschide de la început. Dar putea să se deschidă mai târziu, când vedem că răspândirea este totuși sub control și că nu avem răspândire”, a mai spsu Arafat.

Acesta a atras atenția că și după 15 mai vârstnicii rămân persoane vulnerabile și regulile de contact cu aceștia trebuie respectate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului