CERCETĂTORI: Omenirea, aproape de o nouă pandemie

Redactor:
Gandul
CERCETĂTORI: Omenirea, aproape de o nouă pandemie
Omenirea, aproape de o nouă pandemie / Sursă Foto: Pixabay

MSN a publicat un articol în care sunt citați mai mulți cercetători care sunt de părere că dacă omenirea nu își schimbă modul de a interacționa cu mediul și animalele, apariția unei noi pandemii este iminentă. Noul coronavirus, care a traversat globul pentru a infecta mai mult de un milion de oameni, a luat naștere ca multe alte pandemii și focare: în interiorul unui animal.

Cel mai probabil, gazda inițială a virusului a fost un liliac, au spus oamenii de știință. La fel s-a întâmplat și în cazul Ebola, SARS, MERS și viruși mai puțin cunoscuți, cum ar fi Nipah și Marburg. HIV a migrat la oameni acum mai bine de un secol dintr-un cimpanzeu. Gripa A a migrat de la păsări sălbatice la porci, iar mai apoi la oameni. Rozătoarele răspândesc febra Lassa în Africa de Vest.

Problema nu este însă legată de animale, potrivit oamenilor de știință care studiază bolile zoonotice care trec de la animale la oameni. Noi suntem problema.

Animalele sălbatice au avut întotdeauna viruși care curgeau prin corpul lor. Dar, un comerț mondial de animale sălbatice în valoare de miliarde de dolari, intensificarea agricolă, defrișarea și urbanizarea apropie oamenii de animale, oferind virușilor mai mult din ceea ce au nevoie pentru a ne infecta: oportunitatea. Majoritatea nu reușesc. Unii reușesc la scară mică. Foarte puțini, cum ar fi SARS-CoV-2, noul coronavirus, triumfător, ajutat de o populație umană extrem de interconectată, care poate transporta un agent patogen în întreaga lume pe un jet în doar câteva ore.

În timp ce lumea se apucă să facă față unei crize economice și de sănătate publică fără precedent, mulți cercetători spun că pandemia de coronavirus trebuie luată ca un avertisment mortal. Asta înseamnă să gândim animalele ca parteneri a căror sănătate și habitate ar trebui să fie protejate pentru a evita următorul focar global.

„În ansamblu, pandemiile cresc în frecvență”, a declarat Peter Daszak, un ecolog al bolilor care este președintele EcoHealth Alliance, o organizație de sănătate publică care studiază bolile emergente. „Nu este un act întâmplător al lui Dumnezeu. Este cauzat de ceea ce facem pentru mediu. Trebuie să începem să conectăm acel lanț și să spunem că trebuie să facem aceste lucruri într-un mod mai puțin riscant.”

Mulți cercetători spun că pandemia de coronavirus subliniază necesitatea unei abordări mai „holistice”, care să privească sănătatea umană, animală și de mediu ca fiind interconectate.

„Trebuie să existe o schimbare culturală de la un nivel comunitar în ceea ce privește modul în care tratăm animalele, și înțelegerea riscurilor de biosecuritate la care ne expunem”, a spus Kate Jones, președinte de ecologie și biodiversitate la University College London. „Asta înseamnă lăsarea ecosistemelor intacte, nu distrugerea lor. Înseamnă a gândi pe termen lung.”

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum vor arăta noile tramvaie ale Bucureștiului. Sunt produse în România, 100 vor fi cumpărate...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Expert în vaccinuri: Vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 18 aprilie 2021. Zodia care are nevoie urgentă de relaxare
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×