Guvernul a aprobat OUG pentru bolnavii cu forme medii şi uşoare de COVID-19. Ionel Dancă: Cum vor fi tratați asimptomaticii

Guvernul a aprobat OUG pentru bolnavii cu forme medii şi uşoare de COVID-19. Ionel Dancă: Cum vor fi tratați asimptomaticii
Ionel Dancă: Guvernul a adoptat joi o OUG pentru tratarea acasă a asimptomaticilor
Publicat: 23/10/2020, 08:02
Actualizat: 06/04/2021, 15:33

Bolnavii de Covid-19 asimptomatici, sau cu simptome ușoare vor putea fi tratați la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, potrivit Ordonanței de Urgență care a fost aprobată joi de Guvern. Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a explicat că această reglementare a fost luată în scopul de a reduce presiunea din sistemul sanitar de urgență. Pentru monitorizarea și furnizarea tratamentelor către pacienții aflați la domiciliu, medicii de familie vor fi plătiți cu 105 lei pe caz. De asemenea, medicii de familie vor putea elibera certificatele necesare pacienţilor pentru concedii medicale.

Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de Urgență care prevede că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus și sunt asimptomatice, pot fi tratate la domiciliu.

Cum vor fi tratați asimptomaticii

Această Ordonanță de Urgență prevede „o modificare a legii 136 în care asimptomaticii și oligosimptomaticii și fără comorbidități vor fi tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie”, a declarat ministrul Sănătății.

„A fost adoptată OUG în ceea ce privește tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 asimptomatici sau cu simptome ușoare. În această privință au fost reglementate procedurile de monitorizare a acestor pacienți de către medicii de familie, astfel încât să fie redusă presiunea pe sistemul sanitar de urgență și în același timp să fie implicată această zonă de servicii furnizate de medicii de familie în vederea efectuării acelor tratamente și furnizării tratamentelor necesare acestor pacienți. Practic, pacienții asimptomatici vor fi monitorizați și astistați medical de medicii de familie care vor putea să deconteze din Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale în sumă de 105 lei pe caz. Totodată medicii de familie vor putea elibera documente pentru concediu de odihnă în cazul pacienților infectați cu coronavirus, aflați în izolare”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.

„Este o ordonanţă de urgenţă foarte importantă adoptată de Guvernul României, după consultarea tuturor specialiştilor implicaţi în lupta cu epidemia de coronavirus şi reprezintă o soluţie adaptată la situaţia actuală, când vedem o evoluţie care pune la grea încercare sistemul sanitar românesc. Implicarea medicilor de familie este un act esenţial pentru a ajuta la reducerea presiunii pe sistemul medical de urgenţă şi în acest sens Guvernul face un apel către toţi medicii de familie să fie alături de toţi colegii din sistemul medical în acest efort comun de limitare a infecţiilor cu coronavirus şi să ajute în special în ceea ce priveşte această zonă a pacienţilor asimptomatici cu forme uşoare, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să meargă la spitale pentru a face acele servicii medicale de radiografie şi pentru a primi certificatele medicale care să ateste infectarea lor cu coronavirus şi perioada de izolare care le-a fost indicată, astfel încât să poată solicita certificatul medical pentru obţinerea concediului medical”, a arătat Dancă

Această Ordonanță a fost anunțată de Nelu Tătaru încă de pe data de 15 octombrie.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a declarat Nelu Tătaru pe 15 octombrie.

De asemenea, Nelu Tătaru a anunțat și miercuri în ce constă această Ordonanță de Urgență. 

„O dată vor fi monitorizați de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluați și urmăriți de către organele de drept pentru a rămâne la domiciliu și pentru a putea să-și facă tratamentul, dar a-i proteja și pe ceilalți”, a afirmat Nelu Tătaru, la Cluj.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.902 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Numărul deceselor a ajuns la 98.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 939 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 6.163 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”