MĂRTURII CUTREMURĂTOARE. Medic internat după ce a luat contact cu persoane bolnave de COVID-19: Ne încuiau cu cheia. Ai senzaţia că ai făcut ceva rău şi eşti ţinut la detenţie

MĂRTURII CUTREMURĂTOARE. Medic internat după ce a luat contact cu persoane bolnave de COVID-19: Ne încuiau cu cheia. Ai senzaţia că ai făcut ceva rău şi eşti ţinut la detenţie
Trauma unui medic internat preventiv, deși nu avea simptome. Foto: pixabay.com
Publicat: 27/05/2020, 09:16
Actualizat: 06/04/2021, 22:34

Un medic care s-a internat la spital după ce a intrat în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus a mărturisit că modul în care a fost tratată a afectat-o psihic. Femeia s-a simțit ca la închisoare, a fost încuiată cu cheia și a conștientizat în cele trei săptămâni că nu avea control asupra vieții sale. 

Deși nu a avut simptome specifice bolii Covid-19, medicul s-a internat, conform procedurii, după ce a aflat că a luat contact cu persoane infectate. Cele 3 săptămâni de internare au reprezentat un adevărat coșmar pentru medicul care a dezvăluit că era închisă cu cheia și nu avea nici măcar un buton de panică.

„Eu am fost corectă şi m-am testat, pentru că nu am vrut să pun în pericol pe nimeni. Am intrat în contact cu un caz confirmat la serviciu şi am avut cefalee două zile, înainte de internare. Atât, astea au fost singurele mele simptome. Când m-am internat eram complet asimptomatică şi m-am testat, normal. Şi fiindcă legea aşa spune acum, că trebuie să te internezi, m-am dus şi m-am conformat şi m-am internat, dar nu-i normal ce se întâmplă. Ne închidea cu cheia, închideau uşa efectiv cu cheia şi apoi intră cineva seară, o doamnă asistentă, întreba dacă e în regulă, undeva la 8.00 – 9.00. Până dimineaţă nu mai intră nimeni. Şi nici nu există buton de panică sau ceva. Era un număr, numărul spitalului şi trebuia să formezi un interior şi răspundea doamna asistentă dacă aveai o problemă. Dar, vă daţi seama că, poate să îţi fie rău să nu mai poţi să mai suni”, a declarat medicul pentru Digi24. 

„Noi nu avem controlul asupra vieţii noastre”

Cele trei săptămâni au fost ca o adevărată detenție, a precizat medicul care a tras un semnal de alarmă asupra faptului că nu avem controlul vieților noastre:

„Suntem toţi cadre medicale, înţelegem toţi gravitatea problemei, nu fuge nimeni, până la urmă e o lege, chiar dacă pleci te aduce înapoi. Nu e normal să te închidă cu cheia. Problema şi ce am conştientizat eu în astea trei săptămâni şi ce m-a făcut pe mine să mă îngrijorez foarte tare este faptul că noi nu avem controlul asupra vieţii noastre. Asta e ceea ce am conştientizat eu. Este această lege, eu m-am supus, m-am dus  să mă internez, dar internarea, de fapt, pentru mine a fost ca o detenţie, aşa am resimţit-o. Impactul când stai acolo şi te gândeşti, Doamne, dacă o să fiu eu cea care o să mă negativez după două luni cum s-a mai întâmplat şi la alţii. Să zic că la trei săptămâni am avut noroc, trei săptămâni e media, cam aici se pleacă, după trei săptămâni, dar sunt foarte mulţi care au stat şi 6 săptămâni şi două luni”.

„Ai senzaţia că ai făcut ceva rău şi eşti ţinut efectiv închis ca la detenţie”

Cea mai mare provocare a cadrelor medicale este să gestioneze frustratrea pacienților asimptomatici car enu înțeleg de ce se află la spital, spune medicul care critică faptul că a fost tratată ca și cum ar fi făcut ceva rău.

Am luat cinci zile Plachenil şi atât! Şi tratament simptomatic, paracetamol şi vitamine pe care nu le-am luat pentru că nu aveam simptome, nu am avut acolo febră deloc, dureri de cap, nu am avut absolut nimic şi nu am luat. Ei mi le-au scris, mi le-au adus în rezervă, dar nu am luat.
Asta practic e ceea ce este cel mai greu de suportat, faptul că ai senzaţia că ai făcut ceva rău şi eşti ţinut efectiv închis ca la detenţie.
Medicii care ne-au îngrijit, practic, ei nu au nicio vină. Provocarea lor e că au ajuns în momentul ăsta, nici măcar să mai fie medici. Pentru că majoritatea pacienţilor sunt asimptomatici, vin, ne întreabă, noi nu avem ce să spunem, tratamentul este făcut conform protocoalelor de la noi din ţară şi cred că cea mai mare provocare a lor în momentul ăsta este să gestioneze frustrarea pacienţilor, care stau acolo şi nu înţeleg de ce. M-am pus în pielea lor şi îmi dau seama că practic nu sunt medici, s-au transformat în nişte psihoterapeuţi şi nu ştiu ce să ne mai spună”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea