„Niciodată situația nu a fost mai îngrijorătoare la ATI”. Medicul Săndesc trage un semnal de alarmă, în ziua cu cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus

„Niciodată situația nu a fost mai îngrijorătoare la ATI”. Medicul Săndesc trage un semnal de alarmă, în ziua cu cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus
Medicul Dorel Săndesc: Suntem deja în valul al treilea! Secţiile ATI nu au primit anul acesta niciun leu / COVID, ca ruleta rusească
Publicat: 06/10/2020, 14:29
Actualizat: 06/04/2021, 15:41

Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, profesorul Dorel Săndesc trage un semnal de alarmă asupra evoluției îngrijorătoare a coronavirusului în România. Cu toate acestea, nu ne aflăm printre țările cu rata de mortalitate extrem de ridicată, deși avem cel mai prost sistem sanitar din Europa, spune medicul. Una dintre lecțiile majore pe care le primește România în pandemie este că sistemul medical nu este de ignorat. 

„Ce rămâne relevant este mortalitatea globală în timpul crizei raportată fie la numărul de cetățeni ai țării, fie la număruld e cazuri pozitive. Din această perspectivă România este undeva pe locul 17 în Europa la numărul de decese raportat la numărul de locuitori, într-o poziție asemănătoare raportat la numărul persoanelor depistate pozitiv. Deci alte țări au o mortalitate mai mare deși sistemele lor sanitare sunt mai dezvoltate. România are sistemul de sănătate cel mai prost din Europa, dovedit cu cifre de Eurostat, cel mai mic procent din PIB către Sănătate, cel mai mic număr de doctori raportat la numărul de locitori. Dacă România ar avea cel mai mare număr de mortalități ne este ceva surprinzător prin urmare având în vedere că sistemuld e sănătate a fost mereu neglijat de către statul român. Dacă nu avem cele mai mari mortalități putem cădea de acord că o parte din merite aparține corpului medical. Una din lecțiile majore este că România nu mai poate să ignore sistemul sanitar iar românii nu mai pot accepta această situație”, a precizat Dorel Săndesc la b1.

Profesorul Săndesc: Toată evoluția este îngrijorătoare, este evident acest lucru

Astăzi s-a înregistrat un record de decese în România, din cauza coronavirusului. 73 de persoane au murit, după infecția cu SARS-CoV-2. 

„Toată evoluția este îngrijorătoare, este evident acest lucru. Din păcate această situație poate fi observată și pe plan internațional. În ceea ce privește cifrele, aceste mortalități trebuie integrate, desigur, în evoluția globală a crizei. Acum evoluția din ultima perioadă indică faptul că România a avut un număr mare de decese raportat la numărul de locuitori pe perioada de 14 zile care este indicatorul  utilizat. Dar nu trebuie uitat că au existat perioade de două săptămâni în cursul acestei crize în care alte țări au avut cifre de câteva ori mai mari la același indicator”, a declarat Dorel Săndesc.

În ceea ce provește situația de la Terapie Intensivă, medicul spune că „nu a fost niciodată atât de îngrijorătoare așa cum este acum. Dacă am fi stat și n-am fi făcut nimic ar fi fost dramatic. Dar Societatea Română de ATI a depus eforturi nu doar în îngrijirea pacienților dar și în promovarea unor programe majore de modernizare accelerată și dotare a secțiilor ATI. Am creat programe și le-am pus pe masa autorităților. De asta nu am colapsat”, a mai precizat Dorel Săndeac.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”