• Publicat:
  • Actualizat:
stiri

Noua Constituție a lui Vladimir Putin. ”Echipa de vis” n-a citit-o niciodată, dar Țarul de la Kremlin pregătește o nouă mutare câștigătoare

Noua Constituție a lui Vladimir Putin. ”Echipa de vis” n-a citit-o niciodată, dar Țarul de la Kremlin pregătește o nouă mutare câștigătoare

75 de persoane fac parte dintr-o ”echipă de vis” care ar trebui să își ofere ideile inovatoare pentru noua Constituție a Rusiei – varianta ”Vladimir Putin” -, iar propunerile publice în ceea ce privește noile schimbări vor fi supuse votului național în luna aprilie a acestui an. ”Țarul de la Kremlin” a propus mai multe schimbări ale Constituției, analiștii fiind de părere că atribuțiile viitorului președinte al Rusiei vor fi mult diminuate, iar actualul ”Țar de la Kremlin” pregătește o altă mutare câștigătoare.

Pare un scenariu deja derulat. Vladimir Putin ar putea să părăsească fotoliul de la Kremlin, în 2024, însă asta nu exclude – așa cum s-a mai întâmplat – prezența sa în funcția de prim-ministru al Rusiei. Iar o ”pregătire prealabilă” a terenului face parte din strategia pe termen mediu și lung a lui ”clarvăzătorului” Putin.

Vladimir Putin dorește ca viitorii președinți ai Rusiei să aibă dreptul la doar două mandate. Totodată, puterea președintelui ar trebui să fie diminuată, iar prerogativele prim-ministrului (n.red. – nicio surpriză, din acest punct de vedere, spun analiștii politici – crescute. După discursul lui Vladimir Putin – în timpul căruia au fost trasate noile puncte de reper -, Dmitri Medvedev a și demisionat, de altfel, deschizându-i președintelui rus noi căi de acțiune prin numirea unu nou guvern.

Yelena Isinbayeva, campioană olimpică la săritura cu prăjina: ”Sunt recunoscătoare”

Yelena Isinbayeva, campioană olimpică a Rusiei la săritura cu prăjina, s-a declarat ”recunoscătoare” pentru că este implicată în acest proiect. „Am citit Constituția țării noastre”, a declarat ea, potrivit informațiilor furnizate de news.yahoo.com, adăugând și că – din punctul ei de vedere – este vorba despre o ”carte foarte importantă”. Atât și nimic mai mult.

Dincolo de astfel de declarații care pot fi interpretabile și denotând subiectivism, nimeni nu se îndoiește că Vladimir Putin continuă aceeași partidă de șah care îi asigură pârghiile puterii dincolo de 2024. Aceasta ar fi prima revizuire majoră a Constituției Rusiei după anul 1993, iar parlamentarii din camera inferioară a Parlamentului au adoptat amendamentele propuse de Putin, dezvăluite, pentru prima dată, pe 15 ianuarie 2020.

Ce propune Vladimir Putin. Un nou președinte, dar cu puteri limitate

Vladimir Putin este tranșant. Viitorul președinte al Rusiei ar trebui să aibă prerogative limitate, însă Consiliul Federației Ruse ar urma să aibă puteri sporite. Firește, într-un astfel de scenariu, Vladimir Putin mizează tot pe cartea câștigătoare, iar controlul politic va fi păstrat.

Potrivit lui Vladimir Putin, a lucra la noua Constituție „necesită cele mai înalte abilități juridice și judiciare”, numai că ”echipa de vis”  despre care vorbește președintele rus este departe de a fi un ”dream team” și în realitate.

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: ”Rușii nu au nevoie să citească Constituția”

 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că rușii nici nu au nevoie să citească Constituția Rusiei (n.red. – cu noile prevederi, firește), fiindcă drepturile lor fundamentale sunt garantate. „Ceea ce este important pentru cetățeni este că drepturile lor fundamentale sunt garantate”, a afirmat, cu lejeritate, Dmitry Peskov. Printre sugestiile oferite de echipa consultativă în ceea ce privește noua Constituție a Rusiei se numără afirmarea statutului Rusiei ca învingător în cel de-al Doilea Război Mondial, declararea faptului că familiile sunt o alianță doar între un bărbat și o femeie, iar Rusia va fi întotdeauna o puterea nucleară.

S-a mai cerut ca Rusia să nu renunțe niciodată la vreun teritoriu – referire directă la Insulele Kurile -, însă Putin s-a abținut, cel puțin deocamdată, de la a susține aceste idei, potrivit sursei citate mai sus. Îi plac ideile propuse, însă – spun analiștii – vor avea întâietate propriile păreri. 

Inchide