Cezar Irimia: Avem o strategie proastă la nivel național. În nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID

Cezar Irimia: Avem o strategie proastă la nivel național. În nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID
Președintele Alianței Pacienților Cronici Cezar Irimia
Publicat: 13/10/2020, 07:45
Actualizat: 06/04/2021, 15:38

Președintele Alianței Pacienților Cronici Cezar Irimia critică strategia sanitară din țară în contextul pandemiei de coronavirus, susținând că în niciun alt stat al Uniunii Europene nu există delimitarea între spitalele Covid și spitalele non-Covid. Irima dă exemplul unor femei cu boli cronice care nu au mai putut fi tratate de medicul care le cunoștea situația, pentru că spitalul respectiv primise rolul de unitate medicală destinată exclusiv pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Cezar Irimia consideră că ar fi putut exista posibilitatea de a face intrări separate în spitale pentru bolnavii Covid, respectiv pentru bolnavii cronici. Președintele Alianței Pacienților Cronici a prezentat cazul a două paciente diagnosticate cu cancer mamar care nu au mai putut fi operate, în contextul în care spitalul în care era medicul care se ocupa de ele se tranformase în spital suport Covid. Operația ar fi trebuit să aibă loc în timpul stării de urgență, dar nu s-a întâmplat pentru că spitalul de la stat le-a refuzat din motive de Coivd,  iar femeile nu aveau bani pentru a merge la spitalul privat unde mai profesa medicul.

Președintele Alianței Pacienților Cronici: Situația este critică în continuare

„Situația este critică în continuare și vă pot da exemplul Târgu Mureș, Spitalului Județean Târgu Mureș, unde două paciente care au fost diagnosticate cu un cancer mamar li s-a recomandat înainte de intervenția chirurgicală chimioterapie, radioterapie. Aceste doamne au făcut procedurile respective. S-au întors la spital pentru intervenția chirurgicală, unde, surpriză, au fost refuzate pe motiv că suntem spital COVID, spital suport COVID, mă rog, și că nu pot fi operate. Acele doamne nu s-au putut duce în privat după medicul chirurg, care opera și în privat, deoarece nu au avut fondurile necesare să opereze în privat. (…) Se întâmpla în perioada anterioară acestei stări de alertă, în stare de urgență, iar acele doamne au fost refuzate și, așa cum v-am mai spus, nu s-au mai putut duce în privat după medicul chirurg, care le știa situația de intervenție chirurgicală. Aceste doamne au făcut chimio, radioterapie, statul a investit în aceste terapii foarte scumpe, iar atunci când trebuia finalizat tratamentul chirurgical toți banii au fost aruncați pe fereastră, pentru că pentru aceste doamne nu s-a putut interveni”, a declarat Cezar Irimia la B1.

Cezar Irimia spune că în spitale se fac culoare separate pentru pacienții Covid și consideră că unitățile medicale ar trebui să contiune să-și trateze bolnavii cronici.

„Am luat atitudine la momentul respectiv și chiar mi se pare o strategie proastă la nivel național, nu neapărat Târgu Mureș, pentru că în nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID. Fiecare spital tratează COVID-ul lui, fiecare spital tratează pacienții lui, creând în interiorul spitalelor acele culoare speciale – adică, culoar COVID, culoar cronici, culoar acuți, monitorizare. Se puteau face intrări și ieșiri separate. Să nu îmi spună domnul manager că spitalul din Târgu Mureș nu poate avea asemenea culoare bine delimitate și să aibă acces în continuare pacienții cronici la tratamente, investigații, monitorizare, mai ales că au în curtea spitalului acele paturi pentru pacienții COVID de terapie. Chiar stau și mă întreb, cum sunt focare în interiorul spitalului, când COVID-ul este tratat în curtea spitalului”, a declarat Cezar Irimia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ