Cezar Irimia: Avem o strategie proastă la nivel național. În nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID

Cezar Irimia: Avem o strategie proastă la nivel național. În nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID
Președintele Alianței Pacienților Cronici Cezar Irimia
Publicat: 13/10/2020, 07:45
Actualizat: 06/04/2021, 15:38

Președintele Alianței Pacienților Cronici Cezar Irimia critică strategia sanitară din țară în contextul pandemiei de coronavirus, susținând că în niciun alt stat al Uniunii Europene nu există delimitarea între spitalele Covid și spitalele non-Covid. Irima dă exemplul unor femei cu boli cronice care nu au mai putut fi tratate de medicul care le cunoștea situația, pentru că spitalul respectiv primise rolul de unitate medicală destinată exclusiv pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Cezar Irimia consideră că ar fi putut exista posibilitatea de a face intrări separate în spitale pentru bolnavii Covid, respectiv pentru bolnavii cronici. Președintele Alianței Pacienților Cronici a prezentat cazul a două paciente diagnosticate cu cancer mamar care nu au mai putut fi operate, în contextul în care spitalul în care era medicul care se ocupa de ele se tranformase în spital suport Covid. Operația ar fi trebuit să aibă loc în timpul stării de urgență, dar nu s-a întâmplat pentru că spitalul de la stat le-a refuzat din motive de Coivd,  iar femeile nu aveau bani pentru a merge la spitalul privat unde mai profesa medicul.

Președintele Alianței Pacienților Cronici: Situația este critică în continuare

„Situația este critică în continuare și vă pot da exemplul Târgu Mureș, Spitalului Județean Târgu Mureș, unde două paciente care au fost diagnosticate cu un cancer mamar li s-a recomandat înainte de intervenția chirurgicală chimioterapie, radioterapie. Aceste doamne au făcut procedurile respective. S-au întors la spital pentru intervenția chirurgicală, unde, surpriză, au fost refuzate pe motiv că suntem spital COVID, spital suport COVID, mă rog, și că nu pot fi operate. Acele doamne nu s-au putut duce în privat după medicul chirurg, care opera și în privat, deoarece nu au avut fondurile necesare să opereze în privat. (…) Se întâmpla în perioada anterioară acestei stări de alertă, în stare de urgență, iar acele doamne au fost refuzate și, așa cum v-am mai spus, nu s-au mai putut duce în privat după medicul chirurg, care le știa situația de intervenție chirurgicală. Aceste doamne au făcut chimio, radioterapie, statul a investit în aceste terapii foarte scumpe, iar atunci când trebuia finalizat tratamentul chirurgical toți banii au fost aruncați pe fereastră, pentru că pentru aceste doamne nu s-a putut interveni”, a declarat Cezar Irimia la B1.

Cezar Irimia spune că în spitale se fac culoare separate pentru pacienții Covid și consideră că unitățile medicale ar trebui să contiune să-și trateze bolnavii cronici.

„Am luat atitudine la momentul respectiv și chiar mi se pare o strategie proastă la nivel național, nu neapărat Târgu Mureș, pentru că în nicio țară din Uniunea Europeană nu există spital COVID și spital non-COVID. Fiecare spital tratează COVID-ul lui, fiecare spital tratează pacienții lui, creând în interiorul spitalelor acele culoare speciale – adică, culoar COVID, culoar cronici, culoar acuți, monitorizare. Se puteau face intrări și ieșiri separate. Să nu îmi spună domnul manager că spitalul din Târgu Mureș nu poate avea asemenea culoare bine delimitate și să aibă acces în continuare pacienții cronici la tratamente, investigații, monitorizare, mai ales că au în curtea spitalului acele paturi pentru pacienții COVID de terapie. Chiar stau și mă întreb, cum sunt focare în interiorul spitalului, când COVID-ul este tratat în curtea spitalului”, a declarat Cezar Irimia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”