PROCES. Motivul pentru care Adrian Năstase i-a acționat în judecată pe Klaus Iohannis și pe Ludovic Orban

Redactor:
Nicolae Oprea
PROCES. Motivul pentru care Adrian Năstase i-a acționat în judecată pe Klaus Iohannis și pe Ludovic Orban
Adrian Năstase și Klaus Iohannis, în conflict

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti în care solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României”, decoraţie primită în 2002 de la fostul președinte Ion Iliescu.

Decorația a fost i-a fost retrasă lui Adrian Năstase de către președintele Klaus Iohannis.

Tot scandalul a început după ce prezența lui Adrian Năstase la recepția de la Cotroceni de Ziua Națională a României (1 decembrie 2019) a fost foarte criticată, deoarece fostul premier are două condamnări penale primite în dosarele „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”.

Ulterior, pe 11 decembrie 2019, Iohannis a semnat decretele privind retragerea decoraţiilor pentru mai multe persoane publice, printre care se numără Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu, motivul invocat fiind că aceştia au condamnări penale.

Decorația, oferită de Ion Iliescu

În cazul lui Adrian Năstase este vorba de Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Adrian Năstase vrea acum ca judecătorii de la Curtea de Apel București să anuleze decretul semnat de Klaus Iohannis în decembrie.

 

Proces deschis de Adrian Năstase
Peședintele și premierul au calitatea a de pârâți în proces

.

 

Procesul a fost deschis în luna martie împotriva preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Ludovic Orban, dar nu a primit încă un termen de judecată.

„Gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun”

Adrian Năstase declara atunci că retragerea decoraţiei nu are nicio justificare, precizând că a participat la recepţia organizată de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, preşedintele Klaus Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională.

„Klaus Iohannis a început să construiască „România normală” anunţând că a decis să-mi retragă Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat, iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun”, spunea Năstase.

Fostul premier susţinea că acţiunile pentru care a fost decorat nu vor putea fi şterse din cărţile de istorie şi vor putea fi comparate cu ‘activitatea nesemnificativă’ a lui Iohannis.

Inchide