PROIECT. UE alocă 50 de milioane de euro pentru formarea profesională a studenților și angajaților

PROIECT. UE alocă 50 de milioane de euro pentru formarea profesională a studenților și angajaților
EUROBAROMETRU. 92% dintre români cunosc noțiunea de „cetățean al Uniunii Europene” / Sursă Foto: Hepta
Publicat: 22/04/2020, 16:38
Actualizat: 07/04/2021, 01:10

Uniunea Europeană lansează un proiect-pilot în valoare de 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea competențelor și a educației. Acesta se adresează studenților care vor să își continue studiile sau firmelor care contribuie la dezvoltarea competențelor propriilor angajați, relatează Mediafax.

Potrivit unui comunicat al UE, proiectul va sprijini finanțări pentru studenți și cursanți, pentru întreprinderile care investesc în perfecționarea angajaților lor și pentru organizațiile care furnizează servicii de formare și educație.

„Inițiativa este relevantă în special în contextul economic dificil cu care se confruntă în prezent cetățenii și întreprinderile din Europa din cauza pandemiei de coronavirus. Facilitatea va sprijini întreprinderile și studenții în timpul crizei și ulterior, pentru a se asigura că Europa poate să se dezvolte și să rămână la cârma evoluțiilor tehnologice mondiale, că economia europeană bazată pe cunoaștere își continuă progresul și că redresarea sa economică este accelerată”, se arată în comunicat.

„Cu potențialul său de a mobiliza 200 de milioane EUR în investiții pentru dezvoltarea educației și a competențelor, Facilitatea-pilot de garantare pentru competențe și educație reprezintă un pas important către societăți și economii mai reziliente și mai favorabile incluziunii pe durata redresării UE în urma pandemiei de COVID-19. Facilitatea poate oferi sprijinul necesar pentru dezvoltarea oportunităților de învățare și a competențelor în unele dintre cele mai importante sectoare, cum ar fi sănătatea, educația, securitatea, economia digitală și economia verde. Astfel, un număr tot mai mare de persoane și de întreprinderi vor beneficia de deschiderea posibilităților de finanțare către cursanți, către întreprinderi și către organizații de învățământ”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european.

La rândul său, directorul general al FEI, Alain Godard, susține că acest program poate contribui la adaptarea forței de muncă la medii în schimbare.

„Investițiile în competențe contribuie la creșterea economică, la competitivitate și la convergența socială. Noua facilitate-pilot de garantare pentru competențe și educație, lansată astăzi, va oferi studenților și întreprinderilor noi posibilități de găsire a sprijinului necesar pentru a se dezvolta și va aborda, în același timp, dificultățile legate de transformarea digitală și de tranziția către o economie fără emisii de dioxid de carbon.­­ Prin îmbunătățirea accesului la oportunități de educație și de formare putem veni în sprijinul unei forțe de muncă mai adaptabile la medii în schimbare, fapt care este cu atât mai important în această perioadă de criză”, a spus Godard.

Într-o primă fază, Facilitatea-pilot C&E va asigura un fond UE de garantare de până la 50 de milioane de euro, sprijinit de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), prin care se va declanșa finanțarea datoriilor pentru proiectele în materie de competențe și de educație din Europa, în scopul mobilizării unor finanțări totale în valoare de peste 200 de milioane de euro.

„FEI va furniza gratuit o garanție limitată de primă pierdere (sau contragaranție) intermediarilor financiari selectați care creează noi portofolii de finanțare a datoriilor pentru studenți și pentru întreprinderi. Studenții și întreprinderile eligibile vor putea avea acces la diferite tipuri de finanțare (de exemplu, împrumuturi, plăți reportate, împrumuturi legate de venituri etc.) prin intermediari financiari dedicați, cum ar fi instituții financiare, universități și centre de formare profesională, garantate de UE. În ultimă instanță, datorită garanției, beneficiarii finali vor putea accesa fonduri mai ușor și în condiții mai bune”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens