REACȚIE. CTP: „Dl. premier a făcut un Guv-id show. De pe 15 mai trecem din plan secund în linia întâi”

REACȚIE. CTP: „Dl. premier a făcut un Guv-id show. De pe 15 mai trecem din plan secund în linia întâi”
CTP, despre verdictul CEDO în cazul Kovesi: „Cum este posibil ca un asemenea ins, o slugă politică ani de zile, să conducă CCR”:
Publicat: 05/05/2020, 07:27
Actualizat: 07/04/2021, 00:34

După data de 15 mai, când ne vom putea deplasa fără declarație, trebuie să ne considerăm cu toții în linia întâi, este de părere Cristian Tudor Popescu. Gazetarul atrage atenția asupra faptului că nu situația epidemică este cea care a influențat decizia de relaxare a autorităților, ci imaginea politică.

Gazetarul CTP a criticat faptul că premierul Orban a ținut o oră de discurs, în condițiile în care înaintea sa președintele Klaur Iohannis a mai vorbit despre relaxările zilei de 15 mai., potrivit DIGI24.

„Domnul premier Ludovic Orban a făcut, să-i spunem, un show extins, un Guv-id show, de la guvernare, de la guvernamental, un show guvernamental mult mai lung decât cele pe care le ținea în sala de consiliu, cu ceilalți miniștri, în prezența presei, și în care ne arăta cum stăpânește dânsul problemele și cum guvernează, cum conduce România de acolo. Acum, s-a extins până la o oră de discurs, care, vă mărturisesc că mi-a trezit mai întâi o întrebare: Oare membrii familiei domnului premier Orban au rezistat până la sfârșit, la această oră? Căci eu, deși sunt ascultător profesionist, vă mărturisesc că am avut niște dureri de cap, la un moment dat” – a spus Cristian Tudor Popescu.

Nu înțeleg de ce și-a conceput în felul acesta intervenția, ieșirea, domnul premier, pentru că oamenii nu au nici răbdarea, nici forța să asculte o oră de discurs. Ar fi trebuit să fie mult mai scurt, mai concentrat, mai ales că vine după discursul președintelui Iohannis. Era nevoie de două discursuri pentru data de 15 mai? Și al președintelui, și al premierului? Da, era nevoie, pentru că fiecare își face numărul de imagine în aceste momente.

„Nu e nicio ușoară scădere, vede oricine! Suntem în platoul cu zimți”

Am văzut în prezentare… spuneați de reforme. Reforme care se vor face! Pentru că este plin discursul domnului Orban de verbe la timpul viitor, dacă vă uitați: vom face, vom drege, vom da, vom înființa și așa mai departe”.

Gazetarul a comparat atitudinea lui Orban de a nu răspunde întrebărilor dificile ale jurnaliștilor cu momentul în care Florin Iordache refuza să dea explicații despre adoptarea peste noapte a OUG 13 pentru justiție.

„Apoi, când i-au fost puse întrebări, într-un târziu, la întrebările mai dificile domnul Orban fie a spus «vom reflecta și când luăm o decizie, vă anunțăm», fie n-a răspuns deloc. A spus: «O întrebare!» unei jurnaliste care îl întrebase ceva, ceea ce a fost un fel de «Altă întrebare»”, nerăspunzând. Deci, nu cred că a avut un impact foarte puternic asupra populației, asupra simplilor cetățeni această lungă reprezentanție a dlui Orban, a afirmat jurnalistul.

CTP spune că nu suntem pregătiți din punct de vedere epidemic pentru o perioadă de relaxare.

„Ce pot eu să spun pe scurt în legătură cu 15 mai:

Mai întâi. Această hotărâre de relaxare, de ridicare a stării de urgență și diminuare a unor măsuri de restricție, nu este legată de starea epidemică a României. Dacă ar fi după specialiști, în cap cu ministrul sănătății, 15 mai nu rezultă din datele științifice, epidemiologice ca fiind un moment propice pentru relaxare. Nu rezultă, pur și simplu, însă dl. Orban a încercat să spună că e o ușoară scădere, că… Nu e nicio ușoară scădere, vede oricine! Suntem în platoul cu zimți – destul de accentuați – și deocamdată nu ieșim de acolo”.

„Din punct de vedere politic și psihologic, e foarte greu să duci mai departe aceste măsuri”

Eu aș fi pus o întrebare, dacă eram acolo, la conferința de presă: Domnule prim-ministru, suntem în data de 4 mai. Dacă pe 15 mai sau pe 14 mai, datele statistice care vin în fiecare zi vor arăta o înrăutățire sau vor arăta că nu coboară numărul de infectați, numărul de morți, ce veți face, veți merge mai departe cu relaxarea?

Pentru că eu înțeleg ce se întâmplă: din punct de vedere politic și psihologic, e foarte greu să duci mai departe aceste măsuri, care, într-adevăr, așa cum spunea premierul Orban, au fost eficiente. Măsurile de carantinare, măsurile de izolare, măsurile medicale care s-au luat au fost fost eficiente, pentru că nu putem să spunem că am avut o explozie a pandemiei în România. Ea a rămas, este, în momentul de față, sub control. Dar oamenii nu sunt dispuși să simpatizeze guvernul Orban pentru asta – se și vede, în sondaje, unde guvernul Orban a pierdut mult, liberalii au pierdut și atunci, politic, se impune această relaxare.

„Trecem acum din plan secund în linia 1”

Gazetarul a vorbit despre influența asupra imaginii politice pe care o au măsurile de restricție:

„Alegerile nu pot fi anulate, la un moment dat tot vor fi, și atunci dl Orban și guvernul și PNL-ul n-au cum să nu recurgă la aceste măsuri de relaxare din punct de vedere politic, sperând măcar să nu mai cadă în sondaje.

Însă ceea ce se întâmplă cu noi – și asta mi se pare mai important – este că trecem acum din plan secund, unde ne-am aflat câtă vreme cuvântul de ordine a fost Stați acasă! – și este încă acest cuvânt de ordine principala treabă a noastră, a cetățenilor, ca să luptăm cu pandemia: să stăm acasă; după 15 mai, când se va putea circula fără declarații, deci fiecare se va putea duce unde crede el că are treabă, din acel moment, trebuie să ne considerăm, după părerea mea, cu toții în linia întâi. Nu mai sunt doar medicii, personalul sanitar, jandarmii, polițiștii, soldații. Nu mai sunt doar aceștia în prima linie. Cu toții suntem din acel moment, pentru că va fi, după 15 mai, mai ușor de încălcat regulile impuse, cele care vor rămâne. Și consecințele sunt acelea de a ucide oameni. Adică acum, dacă nu respecți regulile acestea, poți să te contaminezi, poți să nu ai niciun fel de simptome și poți să îmbolnăvești pe alții, care pot să moară.

Dacă vom reuși să conștientizăm asta, atunci această relaxare va ține, va merge și vom putea să avansăm, poate, după 1 iunie, și cu alte măsuri. Dacă nu, nu este exclus, în acest moment, să avem o înrăutățire a situației medicale și atunci să vedem la ce va recurge Guvernul!”, a comentat CTP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...