SOLIDARITATE. Klaus Iohannis: Deși UE traversează un moment de criză, nu își abandonează obiectivele și partenerii

Redactor:
Gandul
SOLIDARITATE. Klaus Iohannis: Deși UE traversează un moment de criză, nu își abandonează obiectivele și partenerii
Klaus Iohannis: Școala sigur nu va începe în condiții normalee / Sursă Foto: Mediafax Foto

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, miercuri, la reuniunea liderilor din statele membre ale UE cu reprezentații partenerilor din Balcanii de Vest, faptul că deși Uniunea traversează un moment de criză, nu își abandonează obiectivele strategice și partenerii cei mai apropiați, relatează Mediafax.

Klaus Iohannis a participat la reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele membre ale Uniunii Europene cu reprezentații partenerilor din Balcanii de Vest, în format videoconferință, unde principalele teme s-au axat pe cooperarea privind gestionarea pandemiei, reafirmarea perspectivei europene pentru regiunea Balcanilor de Vest, precum și pe reiterarea angajamentului regiunii față de valorile europene și procesul de reforme.

Președintele României a transmis un mesaj de unitate și solidaritate în contextul provocărilor cu care regiunea se confruntă în actuala criză generată de pandemie și a pledat pentru un parteneriat consolidat între Uniunea Europeană și Balcanii de Vest, ca find „cel mai bun răspuns pentru combaterea crizei actuale”, dar și pentru a consolida valorile fundamentale și principiile democratice.

„Președintele României a subliniat faptul că, deși Uniunea Europeană traversează un moment de criză, aceasta nu își abandonează obiectivele strategice și partenerii cei mai apropiați. În context, Președintele Klaus Iohannis a salutat deciziile strategice adoptate la nivelul Uniunii Europene în luna martie 2020 privind continuarea procesului de extindere, prin deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord. Totodată, președintele României a exprimat susținerea țării noastre pentru un angajament consolidat al Uniunii Europene față de perspectiva europeană a regiunii. Continuarea acestui angajament reprezintă o investiție strategică în stabilitatea și dezvoltarea Balcanilor de Vest, ca parte a proiectului european”, a transmis, la finalul reuniunii, Administrația Prezidențială.

De asemenea, Iohannis a vorbit despre cooperarea regională pentru gestionarea provocărilor comune, dar și importanța unei mai bune comunicări și promovări a politicilor și a sprijinului Uniunii pentru Balcanii de Vest, pentru combaterea dezinformării și a altor activități hibride.

În cadrul reuniunii a fost adoptată o Declarație comună prin care se reafirmă perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest și se reflectă angajamentul Uniunii Europene pentru o cooperare mai strânsă cu această regiune. În Declarație se face referire la pachetul economic care a fost mobilizat de Uniunea Europeană pentru sprijinirea Balcanilor de Vest în combaterea epidemiei COVID-19 și recuperarea după pandemie.

„Acest pachet include un sprijin imediat pentru sectorul sănătății, în special prin furnizarea de materiale esențiale pentru a salva vieți și sprijin semnificativ pentru nevoile de recuperare socială și economică ale partenerilor din Balcanii de Vest, precum și un pachet de asistență macrofinanciară de 750 milioane de euro și 1,7 miliarde de euro pachet de asistență din partea Băncii Europene de Investiții”, transmite Administrația Prezidențială.

De asemenea, Declarația face referire la combaterea terorismului și a extremismului, a criminalității organizate și a corupției, gestionarea migrației ilegale, aprofundarea cooperării în domeniul Politicii Externe și de Securitate Comune și reiterează apelul către toți partenerii să progreseze către alinierea deplină la pozițiile Uniunii în materie de politică externă, în special în aspectele în care există interese comune majore.

Referitor la Balcanii de Vest, Klaus Iohannis a mai  precizat că  este foarte important ca România să își consolideze relația cu țările din această arie geografică: „Pentru România, şi pentru mine personal, este extrem de important să consolidăm relaţiile cu Balcanii de Vest şi să încurajăm aceste ţări să obţină aderarea la Uniunea Europeană, la momentul potrivit (…) Din partea României, din partea mea, întregul sprijin pentru aceste ţări în cadrul procedurilor”, a declarat șeful statului.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Luna octombrie începe cu schimbări la 180 de grade! Ce surprize vin mâine
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Exclusiv: Cum se desfășoară cursurile la Academia de Poliție. Schimbările impuse de pandemie
Toate secţiile de ATI din Capitală sunt pline. Autorităţile caută soluţii
Cine a câștigat prima confruntare Trump-Biden. CNN a numit dezbaterea un ”haos”. Momentele cheie
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Eva Măruță a obtinut primul ei job! Fiica Andrei castiga cat altii intr-un an
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit...
Restaurantele și cafenelele, din nou închise? Când și cum se va lua această decizie
Prima demisie de la Primăria Capitalei! Cine e directorul care câștiga lunar 25.466 de lei...
Luna octombrie începe cu o sărbătoare Mare în calendar. ESTE CRUCE ROȘIE
Dezvăluiri din viaţa lui Clotilde Armand: Bunica din partea tatălui...
Sari peste răceală sezonul acesta! 7 alimente de consumat zilnic pentru a evita gripa
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide