1 IUNIE, Ziua Internațională a Copilului. Ce evenimente vor avea loc în Capitală

1 IUNIE, Ziua Internațională a Copilului. Ce evenimente vor avea loc în Capitală
Publicat: 30/05/2014, 15:24
Actualizat: 10/02/2019, 07:36

Astfel, Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești”, organizează, cu ocazia zilei de 1 Iunie, Carnavalul copiilor, un eveniment dedicat celor mici, cu surprize, concursuri și spectacole. Evenimentul are loc de vineri până duminică, fiind organizat în aer liber, pe domeniul brâncovenesc. Copiii sunt invitați să participe la diferite jocuri, cum ar fi „trasul cu arcul”, „cursa cu obstacole”, „găsește comoara!” și „cel mai mare balon de săpun”. Cele mai îndrăgite personaje de poveste îi vor îndruma pe cei mici spre panourile decupate cu personaje din desene animate, pentru a face câte o fotografie pe care ulterior o vor primi cadou. La atelierele de creație, cei mici vor confecționa măști, păpuși din linguri de lemn, flori și mașinuțe din hârtie creponată. De asemenea, magicianul poveștilor, Marian Râlea, îi va invita pe copii la Carnavalul păsărilor, o lume minunată care-i va fascina pe cei prezenți. La eveniment sunt invitați copii din școli, centre de plasament și cei din Asociația Down.

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită și de ArCub. Încă de acum 13 ani, când a fost lansat Cișmigiul copiilor, proiectul și-a câștigat fani în rândul bucureștenilor de toate vârstele. Atât copiii și adolescenții, cât și adulții care îi însoțesc, sunt invitați să petreacă această zi magică printre baloane, confetti, coifuri, trompete, clovni și chipuri pictate și să se bucure de o diversitate de spectacole, concerte, animație, jocuri și concursuri. Personaje animate, mimi, cataligi, jongleri, clovni și magicieni îi introduc pe cei mici într-o lume de poveste. Evenimentul maraton, derulat duminică, între orele 11.00 și 21.00, reunește anual peste 15.000 de copii și adolescenți.

„Corabia piraților” le oferă copiilor șansa de a intra în pielea unor personaje mult îndrăgite, iar „Ferma animalelor”, pe aceea de a se împrieteni cu necuvântătoarele. Spectacole de teatru ale unor trupe de actori independenți vor avea loc la Cetate, la Ciupercă, și în apropiere de Aleea Trandafirilor, în timp ce pe Aleea Desenului se organizează o expoziție de pictură și desen. Pe Podul Artelor, portretiști și caricaturiști, invitați să-i bucure pe copii de ziua lor, le imortalizează figurile celor prezenți și le oferă în dar desenele realizate pe loc. Micuții sunt, totodată, așteptați să participe la ateliere de creație în cadrul cărora vor confecționa păpuși, vor deveni maeștri în origami, vor desena și vor modela împreună, alături de artiști plastici, vor asculta povești și vor participa la experimente distractive, jocuri și concursuri. Tradiționala paradă a majoretelor și a fanfarei va întregi atmosfera de sărbătoare.

Surprizele continuă până seara, iar, la ora 20.00, la fel ca în fiecare an, ArCuB invită unii dintre cei mai în vogă artiști ai momentului să susțină un concert. La edițiile precedente artiști precum CRBL, Elena Gheorghe și trupa Hi-Q au reunit în Grădina Cișmigiu mii de fani, iar, anul acesta, vor fi prezenți artiștii Liviu Teodorescu și Adda, intrarea la eveniment fiind liberă.

Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și Centrul Cultural European Sector 6, organizează, duminică, spectacolul „Culorile Copilăriei”, în Parcul Crângași, evenimentul fiind dedicat Zilei Internaționale a Copilului. Începând cu ora 10.30 și până la 13.00, tuturor prichindeilor le sunt pregătite o mulțime de surprize și concursuri. Distracția va continua de la ora 17.00 cu melodii interpretate de Mirabela Dauer, Raoul, Alina Eremia și Corul Nostalgia. De asemenea, va fi organizată o mare tombolă cu multe premii surprinză, la care sunt așteptați toți copiii.

Sâmbătă și duminică, Parcul Grădina Icoanei se transformă într-o lume de joc și de poveste în care copiii vor fi personajele principale, când are loc o nouă ediție a evenimentului cultural-artistic „Grădina cu Artiști”. Aflat la cea de-a 13-a ediție, „Grădina cu Artiști” sărbătorește copiii printr-o atmosferă de joc și de poveste, cu „Țară, țară vrem ostași”, cățeluși și pisici, muzică, dans și costume. Cei mici vor decupa, vor picta și vor realiza împreună, în timp ce leagă prietenii, o instalație ecologico-fantastică dedicată naturii. Evenimentul susținut de Primăria Sectorului 2 își propune să promoveze arta și creativitatea, sub diversele lor forme de manifestare, prin crearea unui spațiu de relaxare accesibil atât artiștilor profesioniști și amatori, cât și publicului larg.

Vizitatorii „Grădinii cu Artiști vor fi întâmpinați de copaci decorați și înconjurați de figurine din carton, pe care copiii sunt invitați să le îmbrace cu flori, fluturi și păsări din hârtie. Centrul de Studii Româno-Japoneze, împreună cu Școala Haramitchi și Tenshin, sub îndrumarea designerului Laura Caraman, organizează ateliere de cultură japoneză pentru copii. Cei mici vor lua cursuri de caligrafie japoneză (shodo), vor admira kimono-urile și yukata-urile, hainele tradiționale japoneze, se vor amuza răsfoind revistele de manga (benzi desenate) și vor deveni cântăreți când vor testa taiko, tobele tradiționale japoneze.

Voluntarii de la Asociația Red Panda vor fi prezenți în Grădina Icoanei cu pisici și căței cu chef de joacă, ce abia așteaptă să fie adoptați. Din zona pentru adopții nu vor lipsi broșurile și materialele informative în care sunt prezentate beneficiile deținerii unor animale de companie informații cu privire la importanța sterilizării și sfaturi cu privire la creșterea câinilor și pisicilor.

De asemenea, Poliția Locală a Municipiului București (PLMB) organizează pentru cei mici o prezentare a tehnicii din dotare. La evenimentul care va avea loc în Parcul Tineretului (intrarea Șincai), între orele 10.00 și 20.00, copiii vor putea vedea autovehiculele speciale din dotarea PLMB – autoutilitara de intervenție, autoturisme dotate cu camere de luat vederi, motociclete, mototriciclu și biciclete cu autoechilibru -, echipamentul polițiștilor locali, dar și caii Patrulei Călare a Municipiului București. În funcție de vreme, micuților care vor veni în Parcul Tineretului li s-au pregătit mai multe surprize: plimbări cu caii de luptă ai Patrulei Călare, lecții de autoapărare și testarea anumitor tehnici ale instituției.

Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN organizează duminică, de la ora 18.00, la Ceainăria Cărturești, evenimentul „De-a joaca literară sau când Micul Prinț fuge de-acasă în Țara Minunilor”, care propune o lectură însoțită de o dezbatere literară din trei cărți foarte cunoscute în literatura universală și română, „Micul Prinț”, de Antoine de Saint Exupéry, „Alice în Țara Minunilor”, de Lewis Carroll, și „Unde fugim de-acasă”, de Marin Sorescu. Intrarea la eveniment este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

„Show-ul prietenilor cântăcioși”, o sărbătoare a copilăriei la care sunt așteptați peste 10.000 de părinți și copii, dar și artiști precum Margareta Paslaru și Oana Sîrbu, va fi organizat de postul de radio Itsy Bitsy pe 1 iunie, de la ora 17.00, în Parcul Orășelul Copiilor din București. Alături de Itsy și Bitsy, eroii postului de radio, mesajul de solidaritate față de copiii de pretutindeni va fi lansat de cântăreața Margareta Pâslaru, dar și de Oana Sîrbu, Monica Davidescu și Aurelian Temișan. „Show-ul prietenilor cântăcioși” va fi prezentat de realizatoarea emisiunii pentru părinți „Mamma mia”, Nouria Nouri, care va invita pe scenă prietenii „cântăcioși” și dansatori din grupurile Contrapunct, Lilliput, Amicii, Rogvaiv, Miniton și Mini Trouble Dance Crew, dar și pe copiii-vedetă de Cartea recordurilor – Andra și Răzvan Gogan.

Și Opera Națională București se alătură instituțiilor care celebrează luna iunie – dedicată în mod tradițional evenimentelor și serbărilor pentru copii – printr-un program de spectacole și concerte, ateliere de creativitate și tururi ghidate interactive, realizate sub egida Studioului pentru Copii și Tineret al instituției, dar și a celor două centre de formare a tinerelor talente: Studioul de Balet pentru Copii și Corul de Copii al Operei Naționale București.

Programul ONB debutează duminică, cu două tururi ghidate interactive ale instituției, care vor avea loc de la ora 10.00, respectiv 11.00. O incursiune în partea nevăzută a teatrului, în culise, activitatea oferindu-le participanților posibilitatea de a descoperi o latură inedită a ONB, dar și de a dobândi o serie de cunoștințe despre istoria instituției, precum și despre specificul muncii tuturor celor care contribuie la realizarea unui spectacol. Participarea la tururile ghidate interactive este liberă, în baza confirmării prealabile din partea organizatorilor.

De asemenea, la The Light Cinema, copiii vor avea parte de mai multe surprize. Fiecare copil care vizionează, duminică, un film la The Light Cinema, va primi un cadou surpriză. Printre filmele aflate în program se numără „Legendele din Oz: Intoarcerea lui Dorothy 3D” (dublat), „Uimitorul Om-Paianjen 2 2D”, „Violetta în concert”, „Maleficent 3D”, „X-Men: Viitorul este trecut 3D”.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național al Țăranului Român îi așteaptă pe cei mici, de vineri până duminică, între orele 10.00 și 18.00, cu jocuri și jucării, cărți de povești și de colorat, haine și hăinuțe, croșeturi și straie populare, demonstrații și ateliere, filme, basme și povestiri pentru copii, în lectura interactivă a actriței Alexandrina Halic și un concert susținut de Ada Milea și invitații săi. Concertul Adei Milea face parte din Green Hours City Jazz Fest, ediția a șasea, și este organizat împreună cu Clubul Țăranului, iar prețul biletelor este de 35 de lei (adulți) și 25 de lei (copii).

De asemenea, Teatrul Ion Creangă invită publicul, duminică, de la ora 16.00, la Sala Acvariu, la o sesiune de lectură-interactivă a unora dintre cele mai frumoase și strălucitoare basme și povești pentru cei mici. „Frumoasa și bestia”, „Alice în țara minunilor” și „Aladin” îi vor purta pe micii spectatori, așezați confortabil pe covoarele lor zburătoare sau împinși de iepurași albi pe aripi de visare, către castele fermecate, cu sfeșnice, candelabre și ceainice vorbitoare, într-o aventură magică, al cărei ghid buclucaș va fi propria lor imaginație. Misticul Agrabah al lui Aladin, fantastica scorbură de copac din Oxfordul de poveste, prin care se rătăcește Alice, și satul francez vrăjit, în care Belle visează cu ochii deschiși, vor fi destinațiile către care actrița Alexandrina Halic îi va invita pe toți copiii prezenți să pășească, pentru a redescoperi împreună magia basmelor. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. De asemenea, sâmbătă și duminică, vor avea loc proiecții de filme documentare la Studioul Horia Bernea.

La Teatrul Mignon, sărbătoarea copilăriei începe de sâmbătă, la ora 11.00, când va avea loc premiera spectacolului „Bâzdâc”. Bâzdâc este o fetiță cu codițe și pijamale, când trebuie să se culce vrea să se joace, când trebuie să-și facă curat în cameră, vrea la plimbare. Îi place muzica și îi place să se joace. E un pic zăpăcită și greșește vrăjile atunci când nu trebuie, pentru că Bâzdâc e vrăjitoare. De asemenea, duminică, de la ora 11.00, prichindeii pot merge la spectacolul „Croitorașul cel Viteaz”, după Frații Grimm.

Echipa Televiziunii Române își așteaptă vizitatorii dornici să intre în „Joaca de-a copilăria”, pe 1 iunie, la Ziua Porților Deschise, la studiourile din București și din țară ale TVR, unde copiii, părinții și bunicii vor putea intra în culisele emisiunilor favorite. Vedetele Televiziunii Române au pregătit programe speciale în fiecare studio. Vizitatorii, copii și adulți, vor afla cum se filmează o emisiune TV, cât de mari sunt emoțiile dinaintea anunțului „Suntem în direct!”, vor face cunoștință cu oamenii din fața și din spatele camerelor de luat vederi și vor putea participa la castinguri și concursuri cu premii.

Vizitatorii se pot înscrie până sâmbătă pe site-ul www.tvr.ro, alegând ora la care vor să participe, sau pot veni pe 1 iunie la sediile TVR din București, Cluj, Craiova, Timișoara, Iași și Târgu-Mureș. Programul de vizitare se va desfășura între orele 10.00 și 18.00, iar turul TVR este gratuit.

Totodată, copiii și însoțitorii acestora vor putea vizita gratuit Palatul Parlamentului, sâmbătă, între orele 10.00 și 16.00. Accesul se va face prin intrarea S1 (dinspre Parcul Izvor). În circuitul turistic au fost incluse cu această ocazie Cabinetul președintelui Camerei Deputaților, sala de plen, sălile „Mihai Viteazul” și „C.A. Rosetti”, precum și sala de primiri oficiale „I.G. Duca”.

Ziua Copilului a fost menționată prima dată, la Geneva, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. La acest eveniment 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus Ziua Copilului.

În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului”.

Data acestei sărbători variază de la o țară la alta, statele din fostul bloc comunist adoptând 1 iunie pentru a marca Ziua Internațională a Copilului.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale