• Publicat:
Știri

12 persoane reținute la Oradea, după audierile în cazul eliberării de rețete medicale fictive

12 persoane reținute la Oradea, după audierile în cazul eliberării de rețete medicale fictive
Un număr de 12 persoane dintre cele 20 audiate de DIICOT Oradea în cazul eliberării de rețete medicale fictive au fost reținute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DIICOT Oradea, în urma audierilor care au avut loc joi, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a 12 persoane, urmând ca acestea să fie prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Joi, DIICOT preciza că au fost duse la audieri 20 de persoane care ar fi participat la fraudarea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin emiterea de rețete medicale fictive.

Conform procurorilor, în noiembrie 2014 au fost făcute 67 de percheziții, împreună cu Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate din Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara, anchetatorii fiind sprijiniți de Direcția Regională Antifraudă Fiscală Oradea.

La vremea respectivă, perchezițiile au avut loc, între altele, la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea – Secția Oncologie, la mai multe farmacii și cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.

Acțiunea a vizat „destructurarea unui grup infracțional format din 50 de persoane, specializat în infracțiuni de evaziune fiscală, înșelăciune și fals”.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activități de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creșterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu și fără contribuție personală utilizată în tratamentul ambulatoriu (TA) și a medicamentelor și materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale cu scop curativ (PNS) și implicit a sumelor raportate și ulterior decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”, se arăta în comunicatul de joi.

Conform sursei citate, prejudiciul cauzat este de aproximativ 700.000 de euro, fiind eliberate peste 14.000 de rețete fictive.

Inchide