15.000 de oameni au protestat în București față de proiectul Roșia Montană. Mesajul premierului Ponta

Redactor:
Andreea Ofițeru
Redactor:
Roxana Alexe
Protestele față de proiectul Roșia Montană continuă duminică în București și în alte peste 30 de orașe din țară și din străinătate- printre care Alba Iulia, Cluj, Iași, Craiova, Suceava, Buzău, Piatra-Neamț, Constanța, Galați, Timișoara, Sibiu, Botoșani, Târgu Mureș, Aiud, Sântu Gheorghe, Oradea, Brașov, Turda, Bacău, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Tulcea.

Peste 15.000 de oameni au ieșit duminică în stradă, în București, în cea de-a 15-a zi de proteste față de proiectul Roșia Montană. Acesta este cel de-al doilea mare miting anti-Roșia Montană din București, după cel de duminica trecută. Punctul de întâlnire a fost Piața Universității de unde manifestanții au plecat în marș  pe traseul Unirii, Calea Văcărești, Bd. Tineretului și din nou spre Universitate. Traficul a fost blocat pe un sens pe tot parcursul marșului.  În vreme ce în București 15.000 de oameni cereau oprirea proiectului, la Roșia Montană premierul Victor Ponta a mers să se întâlnească cu minerii care manifestau în favoarea exploatării. Șeful guvernului a intrat în mină pentru a discuta cu ortacii blocați în subteran de șase zile, convingându-i să iasă cu promisiunea că parlamentarii din comisia specială pentru Roșia Montană se vor deplasa la fața locului.

Aproape de miezul nopții premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care invită la dialog și protestatatarii din București. „E o intenție să invit la dialog. Eu cred că fiecare trebuie să îl asculte pe celălalt. Cred ca așa functionează lucrurile. Și în Occident există protestatari si pro si contra. Trebuie ascultați și unii și altii, după care intervine decizia politică bazată pe ascultarea părerilor raționale”, este mesajul premierului, care însoțește o fotografie cu manifestanții din București.

UPDATE 00:30. Potrivit estimărilor neoficale ale jandarmilor la mitingul din București au participat 15.000 de persoane. La miezul nopții in Piașa Universității aproape 5.000 de oameni continuau protestul, iar traficul rutier era blocat.

UPDATE 23:14 Premierul Victor Ponta a făcut, pe Facebook, apel la dialog cu protestatarii din București. Șeful guvernului a postat fotografia de mai jos cu mesajul: „E o intenție să invit la dialog. Eu cred că fiecare trebuie să îl asculte pe celălalt. Cred ca așa functionează lucrurile. Și în Occident există protestatari si pro si contra. Trebuie ascultați și unii și altii, după care intervine decizia politică bazată pe ascultarea părerilor raționale”

UPDATE 22:40 Manifestanții au ajuns în Piața Universității. Traficul este blocat.

UPDATE 22:25 Protestatarii au ajuns la Piața Unirii. Traficul este blocat înspre și dinspre Palatul Parlamentului.

UPDATE 22:12 Manifestanții se îndreaptă spre Piața Unirii și le cer oamenilor din blocuri să se alăture protestului.

UPDATE 21:55 Protestatarii au ajuns în zona Tineretului. Circulația este blocată pe ambele sensuri.

UPDATE 20:51 Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 10.000. Ei sunt însoțiți pe traseul marșului de mai multe mașini ale Jandarmeriei.

UPDATE 20:00 Numărul manifestanților anti-Roșia Montană a ajuns la aproape 8.000. Ei au plecat în marș pe traseul Unirii, Calea Văcărești, Bd. Tineretului, de unde vor reveni în Piața Universității.

Manifestanții aflați în zona fântânii de la Universitate au forțat cordonul de jandarmi și au ajuns pe stradă, blocând circulația pe ambele sensuri ale Bulevarului Nicolae Bălcescu, până în zona hotelului Intercontinental.

Protestatarii scandează „Roșia Montană nu e de pomană”, „Uniți, salvăm Roșia Montană” și au pancarte pe care scrie „Soarta Roșiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanțuri de 24 de karate”, „Victoraș! Ai grijă de copilaș, Gabriel”, unele dintre aceste mesaje fiind scrise și în limba engleză.

Aceștia vor merge în marș, pe traseul Bd. Ion C. Brătianu – Bd. Unirii – Bd. Nerva Traian – Calea Văcărești – Bd. Tineretului – Bd. Dimitrie Cantemir – Bd. Ion C. Brătianu – Piața Universității.

Protestatarii au început să vină la fântâna de la Universitate începând de la ora 17.00, cu steaguri, pancarte și mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar și a gazelor de șist.

Unii dintre cei care au venit la protest au tricouri pe care scrie „Salvăm Roșia Montană”, cocarde și banderole tricolore. La protest a fost adusă și o cutie pe care scrie”Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii”.

La protestul din Capitală participă și oameni din Roșia Montană care se opun proiectului minier.

Protestele continuă și în alte orașe din țară și din străinătate- printre care Alba Iulia, Cluj, Iași, Craiova, Suceava, Buzău, Piatra-Neamț, Constanța, Galați, Timișoara, Sibiu, Botoșani, Târgu Mureș, Aiud, Sântu Gheorghe, Oradea, Brașov, Turda, Bacău, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Tulcea.

Pe de altă parte, 33 de mineri sunt blocați  în subteran în localitatea Roșia Montană, din județul Alba, pentru a cincea zi la rând, solicitând aprobarea proiectului în Parlament.

Manifestanții au ieșit în centrul Capitalei în fiecare zi din ultimele două săptămâni, ocupând bulevardul Elisabeta de la Universitate.

Cei mai mulți oameni au ieșit la Bucureși duminica trecută când după estimările organizatorilor și ale jandarmilor au fost între 10.000 și 15.000 de oameni. Locul de întâlnire al manifestanților a fost tot Piața Universității, după care oamenii au pornit în marș prin tot centrul Capitalei, pe bd. Magheru spre Guvern, Piața Obor, Calea Moșilor, Piața Universității.

Protestele au început duminică, 1 septembrie, la fântâna de la Universitate, încheindu-se după zece ore, luni dimineață, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanți au mers în marș spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană, proiect care a primit aviz negativ de la Ministerul Justiției și care a fost totuși trimis în Parlament.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care să fie o platformă democratică de dezbatere a proiectului privind Roșia Montană și în care să fie prezentate toate datele despre acesta.

În acest context, premierul a spus că, din discuțiile cu PDL, liderii acestui partid doresc ca Guvernul să facă proiectul, dar fără o dezbatere parlamentară, ceea ce, în opinia premierului, nu este admisibil.

Marți, Comisia juridică din Senat a adoptat, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România.

Proiectul de lege a primit aviz negativ și din partea Comisiei pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului din Senat.

Premierul Victor Ponta declara, marți, că în situația respingerii proiectului privind Roșia Montană consecința negativă este „ștergerea județului Alba de pe harta economică”, menționând că dorește ca toți parlamentarii PSD să voteze în cunoștință de cauză, și nu pe „criterii politice”.

Compania Gabriel Resources a transmis, luni, într-un comunicat, că va analiza toate opțiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roșia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenția de a iniția o acțiune în instanță.

Gabriel Resources va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani dacă Parlamentul va respinge săptămâna viitoare proiectul de exploatare a aurului la Roșia Montana, declara miercuri directorul general al companiei, Jonathan Henry, într-un interviu pentru The Globe and Mail.

 

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide