20 decembrie 1989. „Huliganii” îl sfidează pe Ceaușescu și declară Timișoara primul oraș liber

20 decembrie 1989. „Huliganii îl sfidează pe Ceaușescu și declară Timișoara primul oraș liber
Publicat: 20/12/2019, 08:04

Autoritățile centrale și locale nu-și mai exercită autoritatea asupra orașului. Este momentul în care Timișoara devine primul oraș liber al României.

În balconul Operei, manifestanții îi înmânează primarului Timișoarei revendicările: eliberarea arestaților, predarea către familii a cadavrelor celor morți, demisia lui Nicolae Ceaușescu, circulația liberă a oamenilor și a ideilor.

În aceeași zi, Nicolae Ceaușescu revine din vizita oficială din Iran și instituie starea de necesitate. Ține un disurs televizat în care afirmă că „elemente huliganice… au provocat distrugeri de tip fascist în scopul destabilizării țării, dezmembrării teritoriale, lichidării revoluției socialiste și întoarcerii sub dominație străină”. Ceaușescu dă vina pe „agenturile străine de spionaj și pe românii din interior care își vând țara pentru un pumn de dolari sau pentru alte valute”. Recunoaște intervenția armatei împotriva protestatarilor, dar nu spune nimic despre morții și răniții de la Timișoara.
La 20 decembrie 1989, starea de spirit în Timișoara s-a schimbat radical, iar o cronolologie a acelei zile este prezentată de memorialulrevolutiei.ro

„Toată lumea știa că aveau să iasă marile întreprinderi”, mărturisea revoluționarul Claudiu Iordache, conform sursei citate. Semnalul l-au dat muncitorii de la A.E.M. și Electrotimiș care vor porni spre ELBA, unde confrații lor erau în a doua zi de grevă generală. Li se alătură muncitorii de la cea mai puternică întreprindere timișoreană, U.M.T, care se vor îndrepta spre sediul filialei județene a PCR.

Zecile de mii de muncitori hotărâți paralizează reacția autorităților comuniste și determină fraternizarea multor militari cu demonstranții. Din acest motiv și pentru a se evita incidentele, Ștefan Gușă a ordonat retragerea tuturor efectivelor și tehnicii militare aflate în oraș în cazărmi și trecerea lor la apărarea circulară a acestora, măsură aprobată și de ministrul Milea. Trebuie precizat că nu este vorba de o fraternizare generală a armatei din stradă cu demonstranții. Fraternizarea a avut loc numai la nivelul soldaților și a gradelor inferioare pentru că marea majoritate a comandanților îndoctrinați și temători de consecințe continuau să rămână obedienți clanului Ceaușescu.

La Balconul Operei se naște Frontul Democrat Român

La orele prânzului aproape toată Timișoara era în stradă, în Piața Operei sau în fața Județenei de partid, unde la 20 decembrie 1989 se vor constitui cele două nuclee de conducere a revoltei timișorenilor.
În jurul orei 13:00, din inițiativa lui Lorin Fortuna, un grup de revoluționari urcă la balconul Operei, unde iau hotărârea de a constitui un comitet de coordonare și conducere. În acest scop, Fortuna invită câte 2-3 reprezentanți ai întreprinderilor ai căror reprezentanți se aflau în piață, să urce alături de grupul de inițiativă. Comitetul constituit în foaier a formulat un program de revendicări minimale, pe baza căruia să poarte tratative cu reprezentanții puterii comuniste și a ales un birou permanent format din Lorin Fortuna (președinte), Claudiu Iordache (vicepreședinte), Maria Trăistaru (secretară), precum și Ioan Chiș și Nicolae Bădilescu, membri.

Astfel, în jurul orei 14:00, Lorin Fortuna anunța în fața a peste 50.000 de demonstranți constituirea primei formațiuni politice libere, Frontul Democrat Român ce-și va schimba în scurt timp denumirea în Frontul Democratic Român. În după-amiaza zilei de 20 decembrie, Timișoara devenea primul oraș liber din România, iar liderii Frontului Democratic Român au lansat un apel către toate orașele țării de a urma exemplul Timișoarei, apel căruia orașul Lugoj i-a dat curs în aceeași zi, iar Aradul, Clujul și Bucureștiul în ziua următoare.

Bobu și Dăscălescu aterizează la Timișoara de urgență

La ora 14:30, sosește la Timișoara, cu un avion special, premierul Constantin Dăscălescu, însoțit de Emil Bobu, secretar al CC al PCR cu probleme de cadre și organizatorice și membru CPEx, și de trei miniștri, fiind așteptați la Județeana de partid de reprezentanții puterii locale, de Ion Coman, dar și de zeci de mii de timișoreni, care scandau lozinci împotriva regimului Ceaușescu.
La scurt timp după sosire, la presiunea demonstranților, Dăscălescu începe „negocierile” cu o delegație a celor din stradă formată din 13 revoluționari. Aceștia se vor constitui într-un Comitet cetățenesc, ce va reprezenta al doilea nucleu de conducere a revoltei timișorenilor. După schimburi dure de replici între primul ministru și revoluționarii Ioan Savu, Ioan Marcu, Sorin Oprea, Petre Petrișor, Mircea Mureșanu etc., de neimaginat cu doar o săptămână în urmă, se structurează un set de revendicări: abdicarea lui Nicolae Ceaușescu, demisia guvernului, eliberarea arestaților, restituirea morților familiilor pentru a fi îngropați creștinește, alegeri libere etc. Revendicările, transcrise de Ioan Savu, vor fi prezentate mulțimii de către Petre Petrișor și vor fi comunicate, împreună cu numele liderilor, Consulatului iugoslav pentru a fi difuzate în exterior.

Eșecul negocierilor lui Dăscălescu. Ce revendicări a acceptat

În jurul orei 18:00, o delegație a F.D.R., formată din Lorin Fortuna, Claudiu Iordache, Nicolae Bădilescu, Mihaela Munteanu etc. vine în sediul Județenei de partid pentru a participa la tratativele cu reprezentanții guvernului. Revendicările lor erau aproape similare cu cele transcrise de Savu, cea mai importantă fiind demiterea lui Ceaușescu.

Dăscălescu nu a avut curajul să-i comunice Nicolae Ceaușescu cererea timișorenilor de a demisiona, astfel că negocierile cu reprezentanții guvernului au eșuat. Singurele revendicări acceptate au fost cele referitoare la eliberarea celor arestați – o parte dintre ei vor veni în cursul serii în Piața Operei – și restituirea morților. Pe toată durata așa-ziselor negocieri, mulțimea a scandat lozinci anticeaușiste: „Jos Ceaușescu!”, „Jos analfabeta!”, „Ceaușescu și soția nu au loc în România!”, „Până la Crăciun să scăpăm de acest nebun!” etc.

După eșuarea negocierilor, delegația F.D.R. pleacă spre Operă, însoțită de peste 2000 de demonstranți. În scurt timp, cea mai mare parte a protestatarilor vor pleca spre Piața Operei, unde își avea sediul F.D.R., transformată într-o zonă de speranță și forță a timișorenilor liberi.

Ceaușescu: Acțiuni organizate din timp de cercuri reacționare, agenturile de spionaj străine

În cursul serii, Nicolae Ceaușescu rostește la Radio și Televiziune o cuvântare prin care înfierează Timișoara. Redăm integral acest discurs, publicat pe historia.ro: „În zilele de 16 și 17 decembrie, sub pretextul împiedicării aplicării unei sentințe judecătorești legale, câteva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine. În ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotriva instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare. Aceste grupuri aveau scopul de provoca dezordine și distrugerea instituțiilor și bunurilor generale ale orașului și de a da semnalul unor asemenea acțiuni și în alte centre. Deoarece acțiunile grupurilor antinaționale, teroriste, au continuat, conform Constituției și în conformitate cu legile țării, unitățile militare au fost obligate să s apere, să apere ordinea și bunurile întregului oraș. De fapt, să apere ordinea în întreaga țară. Organele de ordine, procuratura, au efectuat și continuă să efectueze cercetările corespunzătoare pentru a stabili cauzele și vinovații acestor acte cu caracter net fascist, provocator de distrugere.

Din datele de care se dispune până în prezent, se poate declara cu deplină certitudine că aceste acțiuni cu caracter terorist au fost organizate și declanșate în strânsă legătură cu cercuri reacționare imperialiste, iredentiste, șoviniste și cu serviciile de spionaj din diferite țări străine. Scopul acestor acțiuni antinaționale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine în vederea destabilizării situației politice, economice, de a crea condițiile dezmembrării teritoriale a României, distrugerii independenței și suveranității patriei noastre socialiste.

Nu întâmplător, posturile de radio de la Budapesta și din alte țări au declarat încă în cursul acestor acțiuni antinaționale teroriste o campanie deșănțată de ponegrire, de minciuni împotriva țării noastre. Doresc să declar cu toată răspunderea că unitățile armatei noastre, care au misiunea apărării independenței și suveranității patriei, a cuceririlor revoluționare, au dat dovadă de multă, foarte multă răbdare, nu au răspuns chiar atunci când soldații și ofițerii au fost loviți, ci numai atunci când situația a ajuns de așa natură încât au fost atacați de bandele teroriste și au fost puse în pericol instituțiile fundamentale, ordinea din județ. Armata și-a îndeplinit pe deplin îndatorirea față de patrie, de popor și cuceririle socialismului.
Această campanie împotriva României face parte dintr-un plan mai general împotriva independenței și suveranității popoarelor, acelor popoare care nu vor dominația străină și sunt gata să-și apere cu orice preț, inclusiv cu arma în mână, independența, dreptul al o viață liberă. Să acționăm în așa fel pentru a nu fi necesară intervenția… dar…. în același timp, să nu se admită în nicio împrejurare ca Armata să fie atacată, să se acționeze pentru crearea de dezordine, pentru a împiedica activitatea și munca pașnică a poporului. Adevărata libertate, adevăratul umanism înseamnă a asigura dezvoltarea socialistă a patriei, bunăstarea întregii națiuni, a asigura independența, integritatea țării, și a demasca pe toți aceia care acționează, indiferent sub ce forme, împotriva intereselor patriei, a independenței, a socialismului în România.

Doresc să declar în această seară, în fața întregii noastre națiuni, că în ce mă privește, ca fiu devotat al poporului, în munca și răspunderile încredințate de partid și popor, voi acționa în orișice împrejurări în interesul poporului, pentru bunăstarea, fericirea sa, în interesul construcției socialiste, al independenței și suveranității țării. Nu am și nu voi avea niciodată nimic mai presus decât poporul, patria, integritatea României și socialismul.
Mă adresez tuturor cetățenilor patriei noastre, cu chemarea de a da dovadă de înalt spirit patriotic revoluționar, de a înțelege că cele întâmplate la Timișoara constituie acțiuni organizate din timp de cercuri reacționare, agenturile de spionaj străine care au organizat toate acestea împotriva patriei noastre. Să acționăm cu toată răspunderea în așa fel ca nicăieri în țara noastră să nu se mai poată organiza și să nu se mai producă asemenea situații.
Este necesar, dragi tovarăși și pretini, cetățeni ai Republicii Socialiste România, să dăm dovadă de marea răspundere și înțelepciune a poporului nostru, care în cele mai grele timpuri au dat jerfe grele, mulți din cei mai înaintați fii ai națiunii noastre și-au dat viața pentru independența, pentru bunăstarea, pentru integritatea și construcția socialismului în România. Nu trebuie să existe nimic care să împiedice acțiunea noastră hotărâtă în a servi poporul, socialismul, viitorul luminos al patriei noastre, al națiunii noastre. Vă adresez, dragi tovarăși și pretini, dragi compatrioți, chemarea de a întări colaborarea și unitatea, de a face totul pentru libertatea, pentru construcția socialismului, pentru bunăstarea poporului, pentru integritatea și independența României”.

După discurs, Nicolae Ceaușescu declară stare de necesitate pe întreg teritoriul județului Timiș și îl desemnează pe generalul Victor Stănculescu în funcția de comandant militar al Timișoarei.

Proclamația Frontului Democratic Român, primul document programatic al revoluției române

În aceste condiții revolta populară intră într-o nouă fază, transformându-se în revoluție. În mod explicit se cerea înlăturarea lui Ceaușescu, dar implicit și înlăturarea regimului comunist, pentru că atunci timișorenii puneau semnul egalității între Ceaușescu și regimul comunist. Conform memorialulrevolutiei.ro, în noaptea de 20/21 decembrie se constituie o comisie de redactare a unui program oficial de acțiune a F.D.R., program finalizat în jurul orei 3. Platforma-program intitulată Proclamația Frontului Democratic Român a constituit primul document programatic al revoluției române din decembrie 1989, confirmând trecerea de la revoltă populară la revoluție. Proclamația consfințea existența unei noi forțe politice și propunea Guvernului realizarea unui dialog prin acceptarea unor revendicări: alegeri libere, libertatea cuvântului, presei, radioului și televiziunii, deschiderea granițelor, eliberarea deținuților și dizidenților politici, reforma învățământului, pedepsirea celor care au dat ordin să se tragă în demonstranți, restituirea morților familiilor, recunoașterea noii structuri politice etc. În final, se făcea un apel către toate localitățile țării de a urma exemplul Timișoarei și de a intra în grevă generală începând din 21 decembrie, până la victoria finală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Ce au stabilit judecătorii în cazul lui Vlad Pascu. Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am...
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Corpul nu vrea de fapt să îmbătrânească, arată prima hartă a mușchilor umani