4 persoane, între care un campion la arte marțiale, arestate în cazul fraudelor informatice

4 persoane, între care un campion la arte marțiale, arestate în cazul  fraudelor informatice
Publicat: 29/11/2012, 12:01
Actualizat: 25/06/2013, 17:58

Patru persoane, membre ale celor două grupări specializate în fraude informatice ce au fost destructurate marți de procurorii DIICOT Suceava, au fost arestate preventiv, miercuri seară, de Tribunalul Suceava, printre acestea numărându-se și luptătorul de arte marțiale mixte Gheorghe Ignat.

Cinci persoane, printre care și luptătorul de arte marțiale Gheorghe Ignat, au fost reținute pentru 24 de ore și au fost prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă, iar pentru o alta s-a dispus măsura interdicției de a părăsi țara.

Tribunalul Suceava a aprobat, miercuri seară, propunerea Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT de arestare preventivă, pentru 29 de zile, a lui Gheorghe Ignat, luptător de arte marțiale sucevean supranumit „Ursul Carpatin”, și a altor trei suspecți în acest caz, respectiv un sucevean și doi bucureșteni.

Față de cel de-al cincilea suspect, ce a fost dus la DIICOT Suceava pentru audieri, instanța se va pronunța joi, în condițiile în care acesta este încarcerat în Penitenciarul Bacău unde execută o condamnare pentru infracțiuni informatice.

Două grupări specializate în fraude informatice au fost vizate, marți, de percheziții în Suceava, Iași, București și Sibiu, printre membrii uneia dintre rețele, ce acționa în Australia, fiind și Gheorghe Ignat, luptător de arte marțiale mixte, multiplu campion național și internațional.

Potrivit anchetatorilor, prima grupare, constituită din trei persoane, între care și Gheorghe Ignat, avea ca mod de operare montarea de dispozitive de skimming la bancomate din orașele de pe coasta de est a Australiei, pentru obținerea datelor de pe cardurile bancare, clonarea acestora și retragerea de bani.

A doua grupare, formată din șase persoane, se ocupa cu activități de phishing și transferuri frauduloase de numerar.

Conform surselor citate, conexiunea între cele două grupări era făcută de Ignat, încă din septembrie 2010, acesta ținând legătura cu un bucureștean de 35 de ani, lider al rețelei de phishing, pentru schimbul de informații.

Din prima grupare au fost identificați inițial doi membri, unul fiind specializat în fabricarea carcaselor de plastic pentru skimming, pe care le livra și altor grupări specializate în fraude informatice.

Procurorii DIICOT Suceava au stabilit că în perioada iunie-septembrie 2010 Gheorghe Ignat, alături de un alt român, au fost în Australia, unde au montat dispozitive pe bancomate, transmițând prin internet în România datele obținute de pe cardurile bancare, în vederea decodării. Tot prin internet, ceilalți membri ai grupării le trimiteau celor doi detale astfel decodate, pentru retrageri frauduloase de numerar.

În acest caz a fost formată o comisie rogatorie, autoritățile române cerând în Australia verificarea a aproximativ 700 de carduri bancare posibil fraudate, ale căror date au fost găsite în adresele de e-mail ale suspecților.

Potrivit datelor furnizate de către autoritățile australiene, Ignat și complicele acestuia au retras fraudulos din Australia 149.000 de dolari australieni și au mai fost făcute retrageri frauduloase și de la bancomate din Malaezia și Marea Britanie, totalizând 16.000 de dolari australieni.

Membrii celei de-a doua grupări, din care fac parte persoane din Iași, Sibiu și București, colectau prin phishing date de pe carduri bancare, aparținând cu precădere unor cetățeni din Marea Britanie, iar banii retrași de pe carduri erau transferați prin site-uri de transfer bancar și schimb valutar, pentru a li se pierde urma.

Conform procurorilor DIICOT, liderul celei de-a doua grupări ar fi obținut din infracțiuni aproximativ 26.000 de euro.

În urma celor 13 percheziții domiciliare făcute marți la membrii unor grupări de crimă organizată specializate în fraude informatice, au fost ridicate 14 telefoane mobile, 14 cartele telefonice, patru laptop-uri, un HDD, o unitate centrală de calculator, trei stick-uri, un aparat GPS, un IPad, trei carduri de memorie, cinci carduri cu bandă magnetică și două montaje electronice susceptibile a fi folosite pentru confecționarea artizanală a dispozitivelor de skimming.

Totodată, în baza mandatelor de aducere emise, cinci persoane au fost duse Parchet, unul fiind transferat din Penitenciarul Bacău.

La acțiunea de marți au participat ofițeri de poliție judiciară de la BCCO București, Sibiu și Iași, iar suportul tehnic a fost asigurat de către SOS Suceava și DGIPI. În acest caz s-a cooperat și cu Serviciul Secret din cadrul Ambasadei SUA la București, cu ofițeri de poliție din cadrul Australian Federal Police, precum și cu autoritățile de aplicare a legii din Austria și Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului