55 de cazuri noi de rujeolă într-o săptămână. 730 de îmbolnăviri de la începutul anului

55 de cazuri noi de rujeolă într-o săptămână. 730 de îmbolnăviri de la începutul anului
Publicat: 30/09/2016, 16:18
Actualizat: 07/06/2018, 01:45

Cele mai multe cazuri (163) au fost înregistrate în județul Mureș, urmat de Bistrița (128), Arad (123), Cluj (90) și Timiș (75). În Suceava și Brașov s-au înregistrat câte 31 de cazuri, în Caraș Severin 30, în Hunedoara 17 iar în Sălaj 8. În județele Alba și Iași s-au înregistrat câte cinci situații de îmbolnăvire, în Bacău, Constanța, Sibiu și București câte trei, pe când în Dâmbovița Neamț și Olt câte două. Unitățile medicale au confirmat câte un caz de rujeolă în Bihor, Dolj, Giurgiu, Harghita, Mehedinți și Vaslui.

„Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. Ca intervenție în focare au fost organizate acțiuni de vaccinare cu RRO a copiilor incomplet vaccinați sau nevaccinați. Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. De asemenea, reamintim că există suficiente doze de vaccin pentru toți copiii care au nevoie de imunizare”, transmite ministerul.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății anunța că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. „Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor”, se arată într-un comunicat al MS. În România, rata de imunizare este sub 95%, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Rujeola este una dintre principalele cauze de mortalitate în copilărie cu aproximativ 450 de decese pe zi la nivel mondial, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Sănătății.

„Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces”, se arată în comunicatul citat.

Niciunul dintre copiii care au murit nu fusese vaccinat. În acest sens, „Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, după cum se arată în comunicatul publicat pe site-ul instituției.

Potrivit Ministerului Sănătății, cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup.

Cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați.

Având în vedere această situație, Ministerul Sănătății recomandă părinților să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru a proteja sănătatea copiilor lor, iar în zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...